Bebeklerde Öksürük Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerin genelinde görülebilen öksürük, ailelerin canını sıkan ve bebeğin günlük hayatında konforu bozan bir sorundur. Aslında öksürük, hava yollarının açılması için yapılmakta olan bir eylemdir. Buna bağlı olarak öksürüğüm aslında korkutucu olmadığı belirtilmektedir. Ancak anneler bebeklerde öksürük nedenleri ile ilgili araştırma yapmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Bazı bebeklerde hafif olarak atlatılan öksürük, bazı bebeklerde ciddi tedavi süreci gerektirmektedir. Öksürük vakaları genel anlamda 2 haftaya kadar kendiliğinden geçmektedir.

Öksürük nedeni ile kendisini huzursuz hisseden bebekler, ailelerin de huzursuz olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle aileler bebeklerde öksürük tedavisi konusunda bilinçli olmalıdır. Öksürük ciddi rahatsızlıkların habercisi değildir. Ancak bazı önlemler ile bebeklerin konforu sağlanır.

Çocuk doktorlarına başvurulan sorunların başında öksürük gelmektedir. Bebeklerde öksürük tedavisi konusunda titiz olan aileler, çocuklarının sağlığı için hemen doktora başvururlar. Bebeklerde görülen öksürüklerin nedenleri farklı olabilmektedir. Aşağıda bu konuda gerekli bilgiler verilmiştir.

Tüm bebeklerde öksürük nedenleri hemen hemen aynıdır. Vücudun hava yollarını balgam ve diğer bütün salgılardan temizleme ile koruma yoludur. Ancak bu durumun farklı nedenleri olabilmektedir. Bebeklerde görülen öksürük nedenleri şunlardır:

Farkında olmadan normal oranlarda mukus yutan bebeklerde ani öksürükler görülür. Soğuk havalarda çok yüksek miktarda mukus salgılanır ise sıvı boğazın gerisinde birikerek öksürüğü daha da tetikler.

Kuş palazı, üşütme, zatürre ve nezle gibi virüsler nedeni ile solunum yolu hastalıkları görülür ve bu da öksürüğe neden olur.

Alerjiler nedeni ile görülebilen öksürük, küçük bir oyuncak ya da fıstık benzeri yabancı maddelerin yutulması nedeni ile de görülebilir. Ayrıca sigara veya böcek spreyi gibi maddelerin solunması nedeni ile geçici irritasyonlar görülebilir.

Bebeklerde görülen bronşit, hırıltılı bir öksürüğe neden olabilir.

Öksürüğün nedenlerinden biri de bahar nezlesidir. Kir zerrelerinden ya da kedi benzeri hayvanların tüyleri nedeni ile öksürük görülebilmektedir.

Bebeklerde görülen öksürüğün sesleri de kişiden kişiye farklı olabilmektedir. Enfeksiyon, ses ve gırtlak borusunda meydana gelen rahatsızlıklar nedeni ile öksürük sesleri farklı olabilir. Derin ve rahatsızlık veren öksürükler özellikle sabah saatlerinde görülmektedir. Enfeksiyonun yeri öksürüğün sesini belirlemektedir. Kuş palazı nedeni ile görülen öksürükler, köpeğin ya da fokun bağrışına benzemektedir.

Bebeklerde görülen öksürük iki farklı şekilde kendini gösterir. Kuru öksürük ya da balgamlı öksürük olarak ayrılan öksürük çeşitlerinin nedenleri ve tedavisi de farklıdır. Kuru öksürük genel olarak grip ya da soğuk algınlığının belirtisi olmaktadır. Bebeklerin geneli bu tür öksürüğe daha yatkındır.

Bebeğin boğazı ile üst solunum yollarında görülen şişmeler nedeni ile kuru öksürük görülebilir. Bebeklerin boğazında görülen bu şişme, gıdıklanma hissi görülür. Tahriş te denilen bu durum nedeni ile öksürük meydana gelir. Bebeklerde öksürük meydana geldiğinde şu durumlar da beraberinde görülür:

Bebeklerde görülen ıslak öksürük ise salgılar nedeni ile görülmektedir. Solunum yollarında herhangi bir bakteri durumu meydana geldiği zaman ıslak yani balgamlı öksürük görülür. Bebeklerde öksürük nasıl tedavi edilir aşağıda anlatılmıştır.

Bebekler 3 aydan küçük ise ve ateşi 38’in üzerine çıkmış ise mutlaka doktora götürülmelidir. Virüs kaynaklı olarak görülen öksürüklerde antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Virüs nedeni ile görülen öksürük kendiliğinden geçmektedir. Özellikle kış mevsiminde görülen öksürük için reçetesiz ilaç kullanılmaması konusunda dikkat edilmelidir. Bu durum ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Bebeklere bol sıvı verilmelidir. Bu sayede bebeklerin solunum yolları ile hava yolları nemli tutulur. Ayrıca bebeğin odasının nemlendirilmesine dikkat edilmelidir. Klima yardımı ya da diğer buharlaştırıcılar ile odanın nemli olması sağlanır.

Bebeklerinize sıcak duş aldırarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Banyonun havası nemleneceği için öksürüğün kırılması sağlanır. Özellikle bebekler yatmadan önce aldırılan duş, öksürüğün etkilerini azaltmaktadır. Bebeklerin öksürüğünün azalması için beşiğin veya yatağın seviyesi yükseltilmelidir. Ancak bebeğin yumuşak bir yastık ya da yatağa yatırılmamasına dikkat edilmelidir. Bu durum ani bebek ölümü sendromunu artırabilir. Bebeklerin öksürüğü halen kesilmiyor ise mutlaka doktordan yardım alınmalıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Evde Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Bel Tutulması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?