Av. Cavit Arı; “Kentleşme ile birlikte toplu yaşam alanları artmakta, büyük binalarda, iş merkezlerinde, otellerde kısa ve uzun vadeli olarak yüzlerce insan beraber yaşam alanı oluşturmaktadır. Hızlı nüfus artışı ve kentleşme olgusu beraberinde doğal afetlerde veya yangın gibi felaketlerde daha hızlı, yerinde ve güvenli müdahaleyi daha önemli hale getirmiştir.
Özellikle nüfusun belirli dönemlerde arttığı turizm bölgelerinde; gerekse yüksek katlı binaların bulunduğu bölgelerde bu ihtiyaç daha belirgindir.
Yangınların önlenmesi ya da çıkan bir yangına hızlı ve etkili müdahale şarttır. Bu nedenle herkesi ilgilendiren bu konularda tüm külfetin belediyelerin üzerinde bırakılması doğru değildir.
İtfaiyelere olan ihtiyacı karşılamak için öncelikle yerelde fiziki ve maddi olarak itfaiye teşkilatını güçlendirmek zorunludur. AFAD bütçesinden, Çevre, Şehircilik Bakanlığı bütçesinden, Turizm Bakanlığı bütçesinden yani kısacası hepimizin vergilerinden toplanan bütçelerden yeteri sayıda, başta itfaiye olmak üzere kurtarma ekipmanlarını alıp itfaiye teşkilatlarına vermek en doğru yol olacaktır.
Yerel yönetimlerde tecrübe kazanmış, daha yerel ölçekte hizmet eden kurumlar varken, o kurumları daha güçlendirmek varken, siz o kurumu da merkezileştirirseniz merkezden yönetilen siyasi iradeye göre hareket eden kurum yaratırsınız. Bu sorunu çözmek yerine daha karmaşık hale getirecektir. Burada yapılması gereken yerel yönetimlerin müdahale kabiliyetinin hem personel hem de donanım anlamında güçlendirilmesi gerekir.
HIZLI VE ETKİN BİR ŞEKİLDE SAĞLANAN İTFAİYE HİZMETLERİ VATANDAŞLARIMIZIN DEVLETE OLAN GÜVENİNİ DE ARTIRACAKTIR.
Av. Cavit Arı; “ Sonuç olarak etkin bir itfaiye hizmetinin sunulabilmesi, nitelikli insan gücüne olduğu kadar modern teknolojinin gerektirdiği araç, gereç ve malzemenin varlığına da bağlıdır. Hızlı ve etkin bir şekilde sağlanan itfaiye hizmetleri vatandaşların devlete olan güvenini de artırmaktadır.
Ülkemiz geçmişten günümüze hem önemli yerleşim merkezlerinde meydana gelen yangınlar nedeniyle hem de çeşitli büyüklüklerde görülen acil durum ve afetler nedeniyle oldukça yıkıcı sonuçlarla karşı karşıya kalmıştır.
İtfaiye hizmetlerinin sunumu, hizmetten yararlananların sağlık ve güvenliğini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle itfaiye hizmetlerinin kalitesinin artırılması, insan yaşamının kalitesinin artırılması ile eşdeğerdir. İtfaiye hizmetleri Türkiye’de geleneksel olarak yerel yönetimlerin sorumluluk alanındadır dolayısıyla yerel yönetimlere bu anlamda en üst düzeyde maddi ve fiziki olarak her türlü destek genel bütçe imkânlarıyla sağlanmalıdır.” dedi.
Yorumlar
Loading…