Bi̇polar Bozukluk Nedi̇r? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk nedenleri ve faktörleri nelerdi konularını ele aldığımız yazımız ile sizlerleyiz. Merak edilen konulardan birisi olan bipolar bozukluk konusunu sizler için tüm detayları ile inceliyoruz.
Bipolar bozukluk diğer adı ile iki uçlu duygu durum bozukluğu ya da manik depresiz hastalık ismi ile de bilinmektedir. Bu hastalıkta kişinin duygu durumunda, yaşam enerjisinde ve sosyal aktivitelerinde takatinin kalmaması, yaşantısını ve günlük işlerini tamamlamasına yeterli derecede enerjisinin kalmaması durumu olarak tanımlanabilir.
Bipolar bozukluğu olan kişilerde günlük hayatın akışında sürekli iniş çıkışlar olmakta, bu iniş çıkışlar ile beraber sosyali iş ve eğitim hayatlarında sorunlar yaşamaları muhtemeldir. Sizlere yazımızda bu hastalık hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Bipolar bozukluk içinde olan kişilerde iniş ve çıkışların olduğu keskin dönemlerde manik atak adı verilen bazı durumlar görülmektedir. Bazı kişilerde bu iniş çıkışlar arasında kişinin ruh halleri arasında hızlı bir şekilde gidip gelmeler olabilmektedir. Bu duruma Karma Epizot adı verilmektedir. Ortalama her 100 kişiden 1 ya da 2’sinde bipolar bozukluk görülmekte, gençler arasında bu hastalık yaygın bir durumda olmakta ve yaygın olarak 15-35 yaş aralığında görülmektedir. Hastalık cinsiyet seçmeksizin kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir.
İlginizi Çekebilir: FMF Hastalığı Nedir?
Mani durumuna girmiş kişi oldukça neşelidir. Bu kişilere manik hasta ismi verilir. Bu kişiler gülerler, neşelidirler, şarkı söylerler, aşırı sosyaldirler ve herkesle sohbet ederler. Tüm bunların yanı sıra bu kişiler oldukça kolay bir şekilde sinirlenebilirler. Bipolar bozukluğu yani duygu durum bozukluğu olan kişiler içinde bulundukları davranışları ve taşkınlıkları engellemek ya da kontrol etmek istediğinizde ise daha fazla sinirlenebilir ve öfkeye kapılabilirler. Mani durumu oldukça anormal bir durumdur. Bu durum kişilerin neşe, mutluluk, şakacılık ve enerjiklik durumlarının dengesini tamamen bozmuştur ve sosyal uyum söz konusu değildir.
Yukarıda saydığımız bipolar belirtilerin en az3 ya da daha fazlasının hemen hemen her gün görülmesi ya da daha uzun sürmesi hastalık içinde olduğunuz anlamına gelebilir. Mani dönemleri kişilerde aniden başlar ve önlemleri alınmazsa bu dönemler haftalarca sürebilir. Hastaların çoğu mani dönem içinde olduklarını kabul etmezler ve tedavi ya da doktor kontrolünü reddederler. Mani atağı dışında bundan bağımsız olarak görülebilecek bir diğer durum da hipomanidir. Hipomani durumunda üretkenlik fazladır ancak manik belirtiler daha hafiftir. Hipomani döneminde hastanın sosyal ve iş hayatı fazla etkilenmemektedir.
Kişilerde depresif dönemlerde belirtilerin en az beşinin iki hafta ve daha uzun olarak görülmesi beklenir. Depresif manik atakların ağır olarak görüldüğü dönemlerde ise kişilerde halüsinasyon ya da hezeyan görülme olasılığı gibi psikotik ihtimaller söz konusudur.
Bipolar bozuklukların net olarak sebepleri bilinmemektedir. Ancak kişiye bipolar tanısı konulabilmesi için pek çok durumun bir araya gelmiş olması beklenmektedir. Beklenen faktörler arasında vücutta kimyasal dengesizlikler, genetik olarak hastalığın aktarımı ve tetikleyişi sosyo faktörler sıralanabilir.
Bipolar bozukluk beynimizdeki kimyasal yapının dengesizleşmesi üzerine görülebilen bir durum olabilir. Beynimizdeki fonksiyonları kontrol eden kimyasallara nörotransmit ismi verilmektedir. Bu kimyasallardan bir ya da birden fazlasında dengesizlik olması durumunda bipolar bozukluk görülebilir.
Bipolar bozukluğun görülmesinde genetik faktörler de yer almaktadır. Birinci dereceden akrabalar ve ailede olan bu hastalık genetik aktarım yolu ile kazanılmış olabilir. Anne baba kardeş gibi yakınlarımızda bipolar bozukluk olması durumunda kişinin kendisi içinde bir doktora görünmesinde fayda vardır. Bunun yanında bipolar bozukluğun tek sebebi genetik aktarım da değildir. Bunun ile beraber bazı genetik ve çevresel faktörler de hastalığın tetikleyicileri arasında yer alabilir.
Stresli yaşam, hayatımızdaki travmalar genel olarak bipolar bozukluğa tetikleyici olabilir. Bir ilişkinin bitişi, fiziksel, duygusal ya da cinsel istismar, yakın bir aile bireyimizin ya da sevdiğimiz bir kişinin vefatı ya da beyin travmaları bipolar bozukluğun tetikleyici etkenleri olabilir. Hayatınızda büyük etki gösterebilecek bu tarz etmenler depresyona ve depresyona dönemlerine neden olabilir.
Bipolar hastalığı olan birçok kişide aşağıdaki bazı rahatsızlıklar görülebilmektedir:
Bipolar bozukluğu olan kişiler çoğu zaman içinde bulundukları hastalığı ve hastalık durumunun kabullenmezler. Bunun yanında içinde bulundukları durumun sebebi olarak çevresindeki insanları suçlu gösterirler. Dolayısı ile bu kişilerde tedavile başlamak ve tedavinin sürdürülebilirliği açısından aile ve sosyal çevre oldukça önemlidir.
Hastanın can güvenliğinin temini, sağlıklı bir şekilde tedavisinin sürdürülmesi adına aile bireylerinin etkili bir şekilde sürecin içinde olması beklenir. Aileni her bir bireyi hastanın içinde bulunduğu bu dönemde yaşayabileceği depresif çöküklük, ağlama atakları, kontrolsüz para harcama, alkol ve madde kullanımı gibi olumsuz durumlar ile başa çıkabilmesi ve direnebilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca aile bireylerinin gerekli durumlarda hastanın durumunu daha iyi kontrol altına alabilmeleri ve tedavinin sağlıklı sürdürülebilmesi için grup terapilerine de katılmaları gerekebilir. Bu katılımlar oldukça faydalı sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır.
Her kişide bipolar bozukluğun tanısının altında yatan şiddet, yoğunluk ve sıklık şekli farklılık gösterebilmektedir. Hastalara tedavilerinden önce mutlaka bipolar bozukluk testi yapılmalı ve psikiyatrik tanı konulduktan sonra uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Bipolar bozukluk tedavisinde akut alevlenme denilen dönemlerin tedavisi ve koruma tedavisi olmak üzere iki etaplı bir tedavi söz konusudur.
Bipolar bozukluk tedavisinde atakların önlenmesi için modern tıp ile hastalar kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Atakların tekrar etme olasılığına karşılık koruyucu tedaviler ile hastanın tekrar manik duruma geçmesi, depresyona girmesi gibi durumları hafif atlatması hedeflenir. Uzun dönem boyunca hastalığın koruyucu tedavisinin sürdürülmesi beklenir. Bipolar hastalık tedavisinde doktorların planladığı şekilde hastanın duygu durumunu düzenleyen ilaçlar ve destekleyici psikoterapi tedavilerinin uygulanması gerekir.
Devamlı bir şekilde süren ataklar kişilerin günlük yaşantılarını etkilemektedir. Tekrarlı depresif bozukluklardan dolayı bunalan kişilerin sağlık durumu kritik olarak değerlendirilebilir. Dolayısı ile kişilerin doktordan çekinmemeleri, doktor bilgi ve önerilerine güvenerek yaşantılarını sürdürmelidir. Manik durum hastalarının doktor önerilerine göre
Tam tahıllı ürünler, kalp ve sindirim sistemine fayda sağlamanın yanı sıra zihinsel olarak da fayda sağlamaktadır. Beynimizde serotonin üretimini artıran karbonhidratlı besinler, bizlerin duygusal açıdan iyi hissetmemiz için gereklidir. Bu besinler sayesinde kendimizi iyi hissedebilir, kimyasal anksiyeteleri hafifletebiliriz.
Beynimizin işlevlerinin düzgün bir biçimde yerine getirilmesi için omega-3 yağ asidi oldukça etkilidir. Sinir hücrelerinin önemli kısmı üzerinde etkili olan omega-3yağ asitleri hücreler arasında sinyal iletişimi kurulmasında yardımcı olur.
Yorumlar
Loading…