Bodrum ‘Ayakbastı parası’nda ısrarlı

Bodrum 'Ayakbastı parası'nda ısrarlı

 Son yıllarda özellikle yerli turistin öncelikli tercihi olan Muğla’nın Bodrum ilçesi, fahiş konaklama, plaj, yiyecek ve içecek fiyatları ile gündem olurken, Bodrum eski Belediye Başkanı CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ‘ayakbastı parası’ önerisi ile dikkatleri üzerine çekti. Aras, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Bodrum’a gelen turistlerin kentte geçirdiği süre boyunca hasar vergisi alınması gerektiğini söyledi.

Hollanda’da kentlerde 32 Avro konaklama vergisi alındığını belirten Aras, “Bodrum’ gelen turistlerin kente bıraktığı bazı hasarlar var. Trafik, plaj kullanımı, ürettiği çöpler, kullandığı su ve kanalizasyon bunlar kentçe hasar bırakıyor. Karşılığında ise hiçbir gelir elde edemiyoruz. Buradaki büyük şirketlerin vergi merkezleri İstanbul ve Ankara’da olduğundan, vergiden de pay alamıyoruz. Bunun önüne geçmek için de buraya gelen turist kente bıraktığı hasar için kullanma bedeli (ayakbastı parası) olarak bir bedel ödesin.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’a gelen turistten hasar bedeli adı altında ayakbastı parası alınması konusunda gerekli çalışmaları yapıp, yakında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunacaklarını söyledi.

BÖCEK DE İSTEDİ KIYAMET KOPTU 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ‘hasar vergisi’ adı altında turistten alınmasında ısrarcı olduğu ayakbastı parasını Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de gündeme getirmiş, ancak kızılca kıyamet kopmuştu. Böcek, seçildikten yaklaşık 2 ay sonra 2019 yılının Temmuz ayının ilk günlerinde Avrupa’nın pek çok ülkesinde ‘şehir’ veya ‘konaklama’ vergisi adıyla uygulanan ayakbastı parasının Antalya için de uygulanması gerektiğini söyledi.

Bir gece 14-15 milyon turist Antalya’nın gelirlerinin çok düşük olduğuna dikkat çeken Böcek, Antalya’da tatile gele turistlerin günlük 5 Avro gibi bir ücret uygulanabileceğini, Antalya’da belediyelerin turizmin çöpçüsü konumunda olduğunu, turistik tesislerin merkezlerinin Antalya dışında olduğu için belediyelerin bu vergilerden pay alamadığını söyleyerek, ayakbastı parasını gündeme taşıdı. Ancak başta önemli turizm acenteleri olmak üzere çok yıldızlı otellerin sahip ve yöneticileri ile turizme yön verdiklerini söyleye bazı turizm yazarları karşı çıkınca, Böcek’in  Antalya’ya gelen turistten ayakbastı parası alınması önerisi rafa kaldırıldı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
19 ilçede aşure dağıtımı sürüyor

19 ilçede aşure dağıtımı sürüyor

Döşemealtı Belediyesi hastaneyi satıyor

Döşemealtı Belediyesi hastaneyi satıyor