Başarılı bir yaz sezonunu geride bıraktıklarını dile getiren Girgin, sezon genelinde şu ana kadar bakıldığında sadece Bodrum’a özelmiş gibi ‘yapay pahalılık algısı’ dışında bir olumsuzluk yaşamadıklarını kaydetti.
Sarı yaz tabir edilen Eylül – Ekim aylarında da Bodrum’a talebin devam ettiğini vurgulayan Yiğit Girgin, “Şu anda talep yüksek. Eylül ayı yerli turistin azaldığı, yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bir dönem. İngiliz ve Alman misafirlerin gelme dönemi başladı. Eksiler ve artıların birbirini dengelediği bir dönem. Fiyat politikaları da burada belirleyici. Erken rezervasyonlarla bu dönemi dolduran oteller de zaten olumsuz etkilenmeyecek. Eylül ayında dolulukların yüzde 80 – 85, Ekim ayında ise yüzde 60’lar seviyesinde olacağını düşünüyorum. Bakanlığın açıkladığı 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefi doğrultusunda ilerlemeye devam ediliyor. Bodrum’da zor olsa da kötü bir yaz sezonunu geçirmediğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.
CİROLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI
Turizm sektörünün baskılanan kur ve artan iç maliyetler nedeniyle cirosal anlamda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Yiğit Girgin, sözlerine şöyle devam etti:
“Turizmdatabank ve TÜİK verileri turizm işletme ve konaklama sektöründeki en önemli bilgi kaynakları. Buna göre kur yüzde 48 artarken, Ağustos ayındaki turizm enflasyonu ise yüzde 80 olarak gerçekleşmiş. Gıda, enerji, personel ve kira maliyetlerini de ortaya koyduğumuzda bir önceki yıla göre turizm enflasyonu yüzde 91 yükseldi.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ağustosta küresel gıda fiyatlarında aylık bazda büyük bir değişim yaşanmazken yıllık bazda yüzde 1,1 düşüş kaydedildi. Türkiye’de ise küreselden farklı olarak aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra ilk kez negatif olsa da yıllık bazda yüzde 44,88 artış kaydedilmişti.Bu maliyet artışı da mecburen konaklama fiyatlarına yansıdı. Tabii bunların dışında, Bölgesel olarak da değişiklikler de söz konusu. Antalya’da sezon yıl boyunca devam ederken Bodrum’da ise sezon 3 – 4 ay olunca bütün bir yılın maliyetlerini bu döneme sıkıştırmaya çalışan işletmeler de söz konusu. Bodrum’da evi olanlar bir süre boyunca evlerinde yeme içmeyi ve piyasayı gözlemlemeyi tercih etti. Yerli turistin alım gücü düştüğü için esnafın beklentilerinin geçtiğimiz yılın altında kaldığını düşünüyorum. Sonuçta işletmeler kar etmek için var, genel anlamda karlılık düştü. Net kar ve öz kaynak genel ekonomide yüzde 16,8 iken turizm sektöründe ise yüzde 1,5 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Cirolarda düşüşler yaşanıyor”
BAYRAM TATİLLERİ OLUMLU ETKİLEDİ
Bayram tatillerinin yaz aylarındaki tatil tercihlerini de etkilediğini kaydeden Girgin, şunları söyledi:
“Mayıs – Haziran aylarında bayram tatilleri nedeniyle yerli turistin iki kez uzun süreli tatil imkanı da oldu. Bunun sezondaki tatil ihtiyacını etkilediğini düşünüyorum. İnsanlar yaz tatilinde farklı alternatiflere yöneldi. Yurt dışına da gidenler oldu. Temmuzun ilk yarısı beklentimizin altındaydı. Fakat özellikle Temmuzun 15’inden Ağustos sonuna kadar yüzde 90 -95 oranlarında doluluklarla karşılaştık. Bodrum Milas Havalimanı, Bodrum, Didim ve Marmaris destinasyonunu besliyor. Didim’de yeni açılan, yüksek yatak sayısı olan otellerin de Bodrumdan yüzde 40’lar oranında turisti kendine çektiğini düşünüyorum. Havalimanı verilerine bakacak olursak yine de geçen yılın biraz üstünde gerçekleşen doluluklarımız oldu”
“YUNAN ADALARI KONUSU ARTIK BİTMELİ”
“Her dünya vatandaşı gibi Türk vatandaşlarımızın da dünyayı gezip görme hakları ve keşfetme hakları en doğal olanı. Kıyılar pahalandı da türk vatandaşları Yunan adalarına gitmeye başladı gibi bir algı yaratıldı bunun da çok doğru olduğunu düşünmüyorum çünkü dediğimiz gibi türk misafirler de keşfetmeye önem veriyorlar ve dünya turizm hareketliliğinde de öngörüldüğü gibi Türkiye’den de dışarı gidişler konusunda doğal seyrini sürdürecektir bu konuyu sadece Yunan adalarına bağlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Son rakamlara göre de; Kapıda ekspres vizenin yürürlüğe girdiği tarihten Ağustos ayının sonuna kadar 54 bin 373’ü ekspres vize ile olmak üzere toplam 372 bin 495 Türk turistin tatil için adaları tercih ettiği açıklandı. Bırakalım insanlar tatillerini dilediği gibi planlasın, bu durumu bir boykotmuşçasına göstermek iç turizmi baltalar. Hem iç hem de dış turizmde güçlü bir ülkeyiz ve öyle de olacağız.”
Comments
Loading…