Bronkoskopi Nedir? Bronkoskopi Neden ve Nasıl Yapılır? Riskleri Nelerdir?

Bronkoskopi akciğer ve solunum yollarındaki mevcut hastalıkları ve sorunları tespit etmek için yapılan bir görüntüleme testidir. Ancak bronkoskopi bazı solunum yolları ve akciğer hastalıklarının tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir.

Akciğerlerin yakınındaki lenf nodlarını biyopsi yapmak için.

Kan öksürdüğünün nedenleriniz anlamak için.

Nefes darlığı veya düşük oksijen seviyelerini açıklamak için

Solunum yolunuzda yabancı bir cisim olup olmadığını görmek için .

Açık bir nedeni olmaksızın 3 aydan uzun süren bir öksürüğün nedenini anlamak için.

Akciğerlerinizde ve başlıca hava yollarında (bronşi) başka bir şekilde teşhis edilemeyen veya belirli bir tanı türüne ihtiyaç duyan bir enfeksiyonun varlığında durumlarında .

Zehirli bir gaz veya kimyasal madde teneffüs edilmesi

Bronkoskopi genel itibariyle yirmi ile otuz dakika sürse de, eger bornoskopi sadece inceleme amacı ile yapılıyorsa on beş dakikada da sonlandırılabilir. Diger yönden eger örnek alınacaksa bazen otuz dakikanın üzerinde bir sürede de işlem devam etse de genel olarak standart bir boronskopi ne kadar sürer sorunun cevabı yarım saat olarak belirtilebilir.

Bronoskop Nedir: Bronkoskopi, bronoskop adı verilen bir türk hortuma benzeyen cihaz yardımı ile yapılır. Bronoskop cihazının eni 1 cm boyu ise yaklaşık olarak 60 cm dir.

Cihaz hekim kontrolünde ağızdan ya da burundan girilerek nefes borusu yani trake üzerinde akciger görüntülenir. Ağızdan görüntülenme daha çok alt solunum yollarındaki yani akciger ve solluk borusu dahilindeki hastalıkların tespitinde kullanılan bir yöntem olmakla birlikte, daha çok üst solunum yolları hastalıklarının teşhis ve tedavisinde burundan giriş yapılmaktadır. Burun yada ağızdan giriş durumunda bronoskobun en ve boyu değiştirilecektir. Hortum trakeye geldiginde başta nefes almada zorluk çekebilirsiniz sonra durum normale dönecektir.

Hastanın daha kolay bornoskopi işlemine tabi tutulması için damar yoluyla ilaç verilebilecek ya da hastanın hastalıgının teşhis ve tevavisinde ki amaca bağlı olarak genel anestezi altında işlem uygulanabilecektir.

Hastanın daha sonra agız ve bogazına uyuşturucu bir ilaç püskürtülerek hastanın bronkoskopi işlemini daha kolay gerçekleştirmesi sağlanacaktır. Yine eger burun yolu ile bronkoskopi yapılacaksaburuna jöle benzeri bir ilaç sürülecektir.İlk başta bu ilaç hastayı öksürtsede, ilaç etkisinibn gösterdiğinde hastanın öksürüğü kendiliğinden geçecektir.

Bronkoskopinin Genel Riskleri ise trake borusunda kanama, yukarıda da belirtigimiz üzere ilk başlarda nefes zorlugu olabilmektedir. Kulllanılan anestezi ilaçlarının riskleri ise ameliyat sonrası olduğu gibi ise kas ağrıları , mide bulantısı gibi yan etkiler oluşturmaktadır.

Hortum akcigerlere ulaştıgında ise doktor hortum yardımıyla salin solisyonunu akcigere ulaştırcaktır.Salin Solisyonu akciğerleri bir nevi yıkacak ve daha kolay görüntü alınması sağşlanacaktır.

Hortum vasıtası ile cigerlerden örnek almak için küçük fırçalar,küçük igneler v.b gönderilebilr.Bu örnek alımı minimal düzeyde olup hastanın acı çekmesine sebep olmayacaktır.

Bronkoskopi Nedir ve neden yapılır kısmından sonra en öneli kısım olan bronkoskopi işleminden önce dikkat etmeniz gerekenler sıralayalım;

Test saatinizden 6-12 saat önce bir şey yemeyi ve içmeyi kesmelisiniz.

Aspirin gibi kanı seyreltici ilaçlar kullanmamalısınız. Diger ilaçlar ve etkileri için doktorunuza danışın.

Bronkoskopi genellikle ayakta tedavi ile uygulanır ancak bazen hastaların bir güm müşahede altında kalması gerekebilir.Yinede bir gün süre ile istirahat edeceğinizden iş, okul vb. işerinizi ayarlamaya çalışın.

Testin Sonucu

Bronkoskopi ile birlikte birçok bozukluk tanısı konabilir:

Bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler veya tüberkülozlardan kaynaklanan enfeksiyonlar.

Alerjik tip reaksiyonlara bağlı akciğer hasarı.

Akciğer hastalıkları, derin akciğer dokularının bağışıklık sistemi tepkisi nedeniyle iltihaplanmasına ve daha sonra hasar görmesine neden olur. Örneğin, sarkoidoz veya romatoid artrit değişiklikleriyle karşılaşılabilir.

Akciğer kanseri veya akciğerler arasındaki bölgedeki kanser.

Trakea veya bronşun daralması (stenoz).

Akciğer transplantasyonu sonrası akut reddi.

Tespiti Amaçlanır.

Hastanın bronkoskopi sonrasın da en az 2-3 saat bir şey yememesi ve içmemesi gerekmektedir.Ayrıca belirtilmelidir ki bu süre içinde su bile içilmemesi tavsiye edilmektedir.Bu süre içeresinde yukarıda bronkoskopi nasıl yapılır kısmında belirtigimiz üzere lokal anestezinin etkisinin geçmesi amaçlanır.

Yine Bronkoskopi işleminden sonra hastada ateşlenme görülebilmektedir.Bu durum için hastanın endişelenmesine gerek yoktur.

Makalemizde Bronkoskopi Nedir, Bronkoskopi Neden Yapılır, Bronkoskopi Nasıl Yapılırın cevaplarını vermeye çalıştık sorularınız için yorum bölümünü kullanabilir. Yada daha fazla bilgi için aşağıda ki diger akciger hastalıklarına ilişkin bilgi elde edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Elidel Krem Hakkında Merak Edilen Sorular

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Belirtileri