Bronşektazi Nedir?

Bronşektazi, astım ve KOAH kadar yaygın bir hastalık olmasına karşın üzerinde çok araştırma yapılmamıştır. Bronşların fazlaca genişlemesi olarak ifade edilebilecek bir hastalıktır. Üzerinde az çalışılmasının bir sonucu olarak günümüzde hala ne tür ilaçların bu hastalığın tedavisinde kullanılabileceğine dair net bir bilgi yoktur. 

Genellikle sık öksürme ve balgam çıkarmaya bağlı şikayetlerle doktora başvuran hastalara bronş genişlemesi, yani bronşektazi tanısı konmaktadır. Bu hastaların balgam çıkarması o kadar fazla olur ki bazı hastaların bir günde çıkardıkları balgam, bir su bardağını aşabilir. Yine balgamdan kan gelmesi de bronşektazi hastalarında sık rastlanan bir durumdur. Balgamdaki kan küçük bir leke şeklinde gelebileceği gibi, durdurulması güç düzeyde fazla da gelebilmektedir. Ağızdan kan gelme vakasına en çok yolaçan hastalık bronşektazidir. 

İlginizi Çekebilir: Böbrek Nakli Kimlere Yapılır?

Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise hastalarda nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Bu sebeple bronşektazi teşhisi konulan hastaların düzenli şekilde bir göğüs hastalıkları uzmanına gözükerek solunum fonksiyon testlerini yaptırmayı ihmal etmemeleri gerekmektedir. 

Hasta bronşit atağı geçirdiğinde kullanılan en yaygın yöntem doktor tarafından uygun görülen bir antibiyotik ile tedavi edilmesidir. Hasta doktora giderken yanına daha önceden göğüs hastalıkları uzmanına yaptırdığı solunum fonksiyonu testlerini almalıdır. Zira doktorun hastaya uygun antibiyotiği doğru seçebilmesi için göğüs hastalıkları uzmanının gerçekleştirdiği balgam tetkiklerine ihtiyacı vardır. Doktor bu tetkiklere bakarak tedaviye başlar. Fakat bronşit ataklarını tedavi etmekten ziyade hastanın atak geçirmesinin önüne geçmek, en azından atakların sıklığını azaltmak önemlidir. Hastaların bu atakların önüne geçmek için alabileceği en güçlü önlem, hastalık seviyeleri, yaş, boy ve kilo gibi fizyolojik durumları gözönüne alınarak onlara özel olarak hazırlanmış olan solunum fizyoterapisi yöntemlerini her gün düzenli olarak uygulamaktır. 

Bronşların genişlemesi iki akciğerde de bilgisayarlı tomografi aracılığıyla yaygın şekilde görülüyorsa akciğeri korumaya yönelik olarak ilaçla tedavi yöntemi izlenir. Hastaların enfeksiyon atakları antibiyotik kullanımıyla azaltılmaya çalışılmalıdır. Tedavide kullanılan şuruplar balgamı sulandırmakta ve balgamın vücuttan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Kanaması olan hastaların istirahat etmeleri önerilmektedir. Hastanın sıcak içecek vs. tüketmesi kanamayı tetikleyebilir, hasta bundan kaçınmalıdır. Hastalık ilerlediği için, cerrahi olarak müdahale edilemeyen hastalarda durmayan kanamayı önlemek için kanayan damar tıkanarak radyolojik girişimsel tedavi yöntemi kullanılır. Bu müdahale de bilgisayarlı tomografi cihazı yardımıyla gerçekleştirilir. Kanayan bronşun atardamarına bir kateter ile girilir ve kanamakta olan atardamarın tıkanmasını sağlayan bir madde enjekte edilir. 

Yayılmamış, belirli bir bölgede toplanmış fakat hastanın hayat kalitesini düşüren ve güçlü ağrılara sebep olan bronşektazi tedavisinde yine cerrahi müdahale gerekmektedir. Ameliyatla bronşektazili bölge alınır. Hastanın yaşam kalitesini düşürmeyen ve yoğun ağrı yaratmayan bronşektazilerin tedavisinde antibiyotik yeterli görülmektedir. Hastalara ilaç tedavisinin yanı sıra bronşlarda biriken balgamı dışarı atabilmeleri için balgam çıkarma yöntemleri öğretilmelidir. Bronşektazi Nedir anlamak için Bronşektazi kalıcı ve sürekli bir hastalık olduğunu bilmek gerekir. Tedavi edilememesine karşın sıkı bir takip, düzenli ve doğru tedaviyle atak sıklığı azaltılabilir ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir. Hastanın sağlık seviyesini ve yaşam kalitesini koruması için sigaradan kesinlikle uzak durması, bir göğüs hastalıkları uzmanıyla devamlı iletişimde kalması, zatürre ve grip aşılarını zamanında ve düzenli yaptırması büyük önem taşımaktadır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Belirtileri

Redekain Krem Hakkında Merak Edilen Sorular