Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü, 31 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile boyu 24 metreden küçük olan ve ihraç edilmek üzere inşa edilen yelkenli, kotra, palamar botu, pilot botu gibi deniz araçlarının inşa aşamasında ithal ya da yerli ekipmanlar ile de işçilik ödemelerinde KDV istisnasının kaldırıldığını anımsattı.
Bundan böyle boyu 24 metreden küçük olan bu teknelerin inşa aşamasındaki bütün alımların KDV’ye tabii olacağını belirten Ünlü, şunları kaydetti: “Firmalarımız yüklendikleri KDV tutarını ihracat gerçekleştikten sonra iade alabilecekler. Ancak teknelerin inşa süresi uzun süreceği için enflasyon nedeni ile KDV tutarları değer kaybedecek. Üreticiler bu kaybı ürün fiyatının üzerine eklemek zorunda kalacaklarından rekabetçi fiyat oluşturmaları daha da zorlaşacak.”
24 metre altındaki her cins teknede KDV muafiyetlerinin kaldırılmasının yat- tekne ihracatını olumsuz etkileyeceğini öne süren Ünlü, “Kamu yönetiminin aldığı bu karar yarar sağlamayacak ve ihracatı baltalayacak. Ankara’nın denizi anlaması için çaba sarf edilmeli ve anlatılmalıdır. Denizcilik Bakanlığı mutlaka kurulmalıdır. 24 metre üzeri tekne yapan bir firmaya 10 adet 23,90 metre tekne siparişi alsa bu tekneleri yapamayacak mı? Bu uygulama ile 23,90 metre boyunda tekne yapamayacak. Hiç bir işletme yüzde 20 KDV yükünü 2 yıl taşıyamaz. Burada ki sorun XL – L – M beden gömlekleri ihraç edebilirsin. Ama S – XS bedenleri ihraç edemezsin demek ile deniz aracı ihracatını aynı kefeye koymaktır.” diye konuştu.
Son yıllarda 23,90 metre boyundaki teknelere ilginin arttığına dikkat çeken İzzet Ünlü, Fransa’nın 24 metre boyundaki teknelerin kıyıya 100 metreden daha fazla yaklaştırmadığına dikkat çekti. Ünlü, devamında şunları kaydetti: “Fransa’dan sonra önümüzdeki günlerde sıra İtalya, İspanya ve Yunanistan’dadır. 24 metrenin altındaki teknelerde KDV muafiyetinin kaldırılması kendi ayağımıza kurşun sıkmaktır. Bundan böyle boyu 24 metreden küçük olan bu tekneler inşa aşamasındaki bütün alımlar KDV’ye tabii olacak. Yüklendikleri KDV tutarını ihracat gerçekleştikten sonra iade alabilecekler. Ancak teknelerin inşa süresi uzun süreceği için enflasyon nedeni ile KDV tutarları değer kaybedecek. Üreticiler bu kaybı ürün fiyatının üzerine eklemek zorunda kalacaklarından rekabetçi fiyat oluşturmaları daha da zorlaşacak.’’
Yorumlar
Loading…