Büyükşehir ve ASAT’a Sayıştay engeli

Büyükşehir ve ASAT'a Sayıştay engeli

 Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ASAT personeline kötü haber Sayıştay’dan geldi. Sayıştay 2023 yılı yılında Yılbaşı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle verilen ikramiyelerin geri ödenmesini istedi. 2022 yılı ile ilgili de benzer bir uygulama yapılırsa belediye çalışanları yaklaşık 35-30 bin TL arasındaki rakamı geri ödemek zorunda kalacak.

2023 yılı Sayıştay Denetimleri sonrası bulgulara dayandırarak ikramiyelerin geri ödenmesine ilişkin yazı yazdı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde 2 bin 100, ASAT’ta ise 450 personel görev yapıyor. Tüm Bel-Sen Şube Başkanı İlhan Karakurt bu konuda belediyelerin yasak savmak yerine mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Karakurt itiraz var, mahkeme var, temyiz var yani süreç uzun. Başkanların da bizlerle beraber bu mücadelenin içerisinde bulunması lazım” dedi.

“31 Mart seçimlerinde halktan büyük bir tokat yiyerek ikinci parti duruma düşen Tek Adam rejiminin devreye soktuğu  planın adı ‘tasarruf’ oldu” diyen Tüm Bel Sen Şube Başkanı İlhan Karakurt, “İlk elden, Belediyelerin kaynaklarını sınırlayarak hizmet üretemez hale getirmek için genelgeler yayınlamaya başladı.  Bu genelgelerle, her türlü hizmeti üreten Belediye emekçilerinin servis, yemek, mesai ve  arazi tazminatı vb hakları gasp edildi. Bu planın temel hedefi, muhalif belediyeleri iş yapamaz hale getirerek itibarsızlaştırmak,  belediye emekçileri ve halk ile karşı karşıya getirmeyi esas alıyordu.
Daha açık ifade etmek gerekirse bu bir AKP tuzağı idi. Tam da bu noktada muhalif belediyelerin AKP’nin bu tuzağını bozacak bir irade ortaya koyması beklenirken, bu sahte ‘tasarruf’ genelgesini sahiplenmeleri ve hemen uygulamaya geçmeleri çok manidardır” dedi. 

Öncelikle Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan tasarruf genelgesinin içerisinde yer alan hakların bir çoğunun kanun ya da toplu sözleşme hükmü ile güvence altına alındığını hatırlatan Karakurt, “Kanunla ile verilen bu hakları, her kim tarafından yapılırsa yapılsın buna Cumhurbaşkanı dahildir bir genelge ile ortadan kaldırılması hukuk usulü açısından problemlidir. Sözleşmelerde yer alan servis, yemek bedeli, ikramiye ve diğer mali ve sosyal haklarımız yasa hükmü niteliği taşımaktadır” diye konuştu.

 

“Hak Hukuk  ve Adalet talebini esas alarak Belediye Başkanlığı  ve yonetimlerini kazanan başta CHP olmak üzere tüm muhalif belediyelerin haksız ve hukuksuz olan bu tasarruf paketini sorgusuz sualsiz sahiplendiklerini belirten Başkan İlhan Karakurt şöyle konuştu:

“Bu da emek karşıtı planına meşruluk kazandırmaktadır.  Yerel yönetimlerin merkezi iktidardan, her geçen gün nüfus ve hizmet ihtiyacı açısından büyüyen belediyelere daha çok destek ve kaynak aktarması için kent dinamikleri ile birlikte ortak hareket etmesi  gerekirken, aksine tasarruf adına işçi ve memurların toplu sözleşme ve kanunla kazanılmış ekonomik ve sosyal haklarını ellerinden almaya çalışmak bir akıl tutulması değilse eğer siyasi bir tercih anlamına gelmektedir.

Demokratik, halkçı ve emekten yana, insanı esas alan bir belediyecilik iddiasıyla seçilen belediye başkanlıklarınïn, seçimden hemen sonra, belediyeleri bir şirket gibi yönetmeye başlamaları ve ilk baltayı kendi bünyesinde çalışan işçi ve memurların kazanılmış haklarına vurmaları yaman bir çelişkidir.

Yıllardır ülkemizi yöneten mevcut iktidarin, bütçe dahil devletin bütün kaynaklarını sermaye ve yeni türedi zenginlere teşvik kredi vs adıyla servet olarak aktardığına tanık oluyoruz. Asgri ücretliye ve emeklilere Açlık reva görülürken saray ve  devlet bürokrasinin konfor ve şatafatı için milyarlarca lira harcandığını da biliyoruz. Şimdi soruyoruz; açlık ve yoksulluk sınırının altında ve sefalet içerisinde yaşamaya mahkum edilen milyonlarca insanın ekmeğinden mi tasarrufa gidilsin, yoksa emek sömürüsü ve rant üzerinden halkın öz kaynaklarını yağmalayarak büyüyen sermaye gurupları ve patronların kar ve  servetlerinden mi tasarrufa gidilsin? İşte bu soruya verilecek cevap ve uygulamalar kimin hangi sınıfı temsil ettiğinin en açık göstergesi olacaktır.

Bu gerçekliği din, iman, vatan, millet ve bayrak ile olduğu kadar güçlendirilmiş  parlementer sistem, Normalleşme, uzlaşı, diyalog kavramları ile de perdelemeye çalışmak halka karşı işlenen bir suça bu suça ortak olmak anlamına gelecektir.”

Tasarruf tedbirleri ile ilgili ilginç bir öneride de bulunan Tüm Bel Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, “Sermaye ve büyük patronlardan bir defaya mahsus servet vergisi alınması ile ihtiyaç duyulan kaynak fazlasıyla sağlanacaktır. Böylesine ‘kolay’ bir yol varken, hayat pahalıligi, zamlar ve ağır vergi yükü altında ezilen emekçilerin mevcut haklarından tasarrufa gidilmesi büyük bir adaletsizlik olacaktır.
Bu adaletsizliğe karşı Belediye emekçileri sessiz kalmayacak elbette.
Yerel yönetimlerde çalışan işçi ve memurlar tasarruf adı altında gerçekleştirilen hak gasplarina karşı hak hukuk ve Adaletin sağlanması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Antalya'ya büyük göç başladı

Antalya’ya büyük göç başladı

Muratpaşa Belediyesi yıkılıyormuş

Muratpaşa Belediyesi yıkılıyormuş