CHP MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA, TGA’YI SORDU!

CHP MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA, TGA'YI SORDU!

Antalya milletvekili Aykut Kaya, verdiği önerge ile TGA’nın mali kaynaklarını etkin kullanıp kullanmadığına yönelik olarak meclis araştırması açılmasını talep etti.

Kaya’nın TGA ile ilgili TBMM’ye verdiği önergenin tam metni şöyle:

TGA hem Hazine’den hem turizmcilerden aldığı yüksek paya rağmen yeterli tanıtım yapmıyor

“Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), 15 Temmuz 2019 tarihinde kurulmuş olup Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. TGA’nın Türkiye’nin turizmin tanıtılması ve geliştirilmesinden sorumlu devlet kurumu olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, turizmcilerden alınan pay ve Hazine yardımıyla finanse edilen kurumun işlevsellik bakımından mevcut ihtiyacı karşılamada birtakım zafiyetler gösterdiği düşünülmektedir. Ayrıca Hazine’den aldığı yüksek meblağlardaki desteklere rağmen, ülkemizin turizm bakımından tanıtımının yeterli seviyede olmadığı anlaşılmaktadır.

Otellerin doluluklarındaki düşüşler TGA’nın etkinliğinin sorgulanmasına neden oluyor

Örneğin Turizmdatabank’ın Hazine’den derlediği verilere göre, TGA’nın turizm sektöründen aldığı Turizm Payı miktarı, 2024 yılı 5 aylık dönemde %115 artarak 1,25 milyar TL olmuştur. Bu rakamın 6,6 milyon lirası vergi olarak devlete giderken kalan miktarın TGA’ya aktarıldığı ifade edilmektedir. Hazine’den alınan yardım bakımından 2023 yılında 420 milyon TL kaynak aktarımı gerçekleşirken, 2024’te bu rakamın 760 milyon TL’ye ulaştığı kaydedilmektedir. Bu kadar yüksek maddi kaynağa sahip olmasına rağmen, TGA’nın kuruluş amacına uygun olarak, Türkiye’nin uluslararası pazarda hedeflediği konumu kazanmasına katkıda bulunmak, turist sayısını ve karlılığını artırmak gibi hedeflere ulaşma konusunda ne kadar başarılı olduğu tartışılmaktadır. Turizm sektöründeki durgunluk ve otellerin doluluk oranlarındaki düşüşler, TGA’nın işleyişinin ve etkinliğinin sorgulanmasına neden olmaktadır.

Turizm sektörü TGA için ödedikleri paraların nereye harcandığını bilmek istiyor

Ayrıca söz konusu rakamların sadece tanıtım ve reklam giderleri için harcanması gereken tutarların fazlasıyla üzerinde olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla, TGA bütçesinin yeni turizm alanlarının geliştirilmesi ve ülkemizin turizm potansiyelini yükseltmesi için kullanılması önem arz etmektedir. Kaldı ki, turizm sektörümüz temsilcileri de kurumun harcamalarının şeffaf bir şekilde yapılması gerektiğinin ve TGA için ödedikleri paraların nereye harcandığını bilmek istediklerini belirtmişlerdir.

Personel alımları neye göre yapılıyor?

Önemli bir konu da geçtiğimiz dönemlerde ilana kapalı bir şekilde yapılan personel alımlarıdır. Bu durum kamuoyu nezdinde rahatsızlık yaratmakla birlikte, bu dönemlerde esas alınan personel seçim kriterlerinin ve personel alımlarının liyakate göre yapılıp yapılmadığının detaylı bir şekilde incelenmesi kurumun işlev ve fonksiyonlarının güçlendirilmesi açısından elzemdir.

TGA için Meclis araştırması gerekiyor

Kısacası, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın mali kaynaklarının etkin kullanılıp kullanılmadığının incelenmesi, yürüttüğü faaliyetlerin ülke turizmine olan etkilerinin detaylıca tespit edilmesi, Hazine ve turizmcilerden alınan maddi desteklere karşılık yeterli verimliliği sağlayıp sağlamadığının belirlenmesi ve alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması önem arz etmektedir.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
BAŞKAN ÜMİT UYSAL: 'SUÇUMUZ HALKA ÜCRETSİZ PLAJ AÇMAK!'

BAŞKAN ÜMİT UYSAL: ‘SUÇUMUZ HALKA ÜCRETSİZ PLAJ AÇMAK!’