Çiftçimize zulüm yapılıyor

Çiftçimize zulüm yapılıyor

 Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit rıI; çiftçinin ve üreticinin yaşadığı sorunları TBMM ve ülke gündemine taşımaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde çiftçinin yaşadığı tarımsal sulama ve elektrik zamlarıyla ilgili şikâyet ve beklentilerini ülke gündeminden düşürmeyen CHP’li Av. Cavit Arı, son olarak da çiftçi ve üretici için hayati önem taşıyan Sebze ve fidelerine yapılan zamlarla ilgili basın açıklaması yaptı.

ÇİFTÇİMİZE RESMEN ZULÜM YAPILMAKTADIR
Av. Cavit Arı; “Bu yaz döneminde üreticimizin ve çiftçimizin tarla ve bahçelerde kullandığı suya %100’ün üzerinde,  tarımsal faaliyetlerle ilgili elektriğe ise yapılan %30’luk zamların çiftçimizin belini bükmüşken, sebze fidelerine yapılan zamlar, adeta çiftçiye zulüm haline gelmiştir” dedi.

FİDE FİYATLARINA YÜZDE 100 VE YÜZDE 125 ZAM KABUL EDİLEBİLİR YAKLAŞIM DEĞİLDİR
Av. Cavit Arı; “Fide fiyatlarının yüzde 100 ile yüzde 125 arttığını ve satışların yüzde 60 oranında düştüğünü ifade eden Av. Cavit Arı; “Artan fiyatlar hem esnafı hem de çiftçiyi zorlamaktadır, baharla birlikte ekim-dikim sezonu başlamış ve yaz sezonuna girilmiştir; ama çiftçimiz ekemez, üretemez hale gelmiştir.”

“Gecen yıl, 2023’te aşılı domates Adelf1 Çift Gövdenin fiyatı 18.5 TL iken, 2024 yılında 40 TL’ye çıkmıştır. Aşılı Patlıcan Amedeo’nun fiyatı 2023’te 17.5 TL iken, 2024 yılında 35 TL’ye çıkmıştır. Aşılı Badem 2023 fiyatı 15 TL iken; 2024 yılında 30 TL’ye çıkmıştır. Aşılı Salkım Domates İkram 2023’te 19 TL iken 2024 yılında 44.5 TL çıkmıştır” dedi.

ÇİFTÇİMİZİ NEFES ALAMAZ HALE GETİRDİLER
 Av. Cavit Arı; “Tohum, gübre, elektrik, tarımsal sulama zamlarıyla beli bükülen çiftçimiz, bu Fide’ye yapılan ve yüzde 125’i bulan zamlarla çiftçimiz âdete nefes alamaz hale getirilmiştir. Artık çiftçi tarlasında, bahçesinde, serasında üretemiyor; esnaf ise elindeki fideleri satamıyor.

Girdi maliyetleri ve borç yükü altında beli bükülen çiftçilerimizi şimdi de fide fiyatları nedeniyle iyice topraktan soğuttular. Çiftçimiz maliyetlerin altından kalkamamaktadır. Eğer fiyatlara müdahale edilmezse domates başta olmak üzere birçok sebzeyi çiftçimiz üretemeyecektir “ dedi.

İKTİDARA BURADAN ÇAĞRI YAPIYORUM
Av. Cavit Arı; Önlem alınmaması halinde önümüzdeki bahar ayında sebzeler fahiş fiyatlardan tezgâhlara gelecektir, hükümete buradan çağrı yapıyorum, artık yeter bu fiyatların önüne geçin ve çiftçimizin, üreticimizin desteğini arttırın” diyerek açıklamasını tamamladı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
KONAKLAMADA KAPANIŞLAR ARTTI

KONAKLAMADA KAPANIŞLAR ARTTI

Antalya'da 253 şehit adına 253 fidan dikildi

Antalya’da 253 şehit adına 253 fidan dikildi