Dikkat eksikliği olan çocuklar bir işe uzun süre odaklanamazlar, unutkanlık yaşarlar, dağınıktırlar, okulda başarısız olabilirler bu nedenlerden dolayı. Çocuğunuzda dikkat eksikliği olduğunu belirleyebilecek kesin bir test yoktur. Bu durumu anlayabilmek için öncelikle bir çocuk psikoloğuna veya çocuk psikiyatrisine gitmelisiniz. Psikolog ile yaptığınız soru cevap şeklindeki görüşmeden sonra çocuğunuza bazı testler uygulanır. Zeka testi sık uygulanan yöntemlerden biridir. Ancak zeka testi tek başına kesin sonuç vermeyebilir. O halde çocuklarda dikkat eksikliği nasıl giderilir veya tedavisi mümkün mü yoksa kalıcı mıdır?
Bu durumda ki çocukların dikkatleri çok çabuk dağılır. Odaklanamaz ve ders çalışmada sorun yaşarlar. Görev ve sorumluluklarını yerine getiremezler. Çoğu zaman okul araç ve gereçlerini kaybedebilir veya ödevlerini unuturlar. Dikkat eksikliği olan çocuk öğrenme güçlüğü çekeceğinden bu durumun tespiti daha çok okul döneminde olmaktadır. Yaptıkları hatanın farkında olmayabilirler. Ufak bir ses veya olay da işini yarım bırakabilirler yani konsantrasyon sorunu yaşarlar. Oynadıkları bir oyundan çok çabuk sıkılır ve bırakıp başka bir oyuna geçerler. Yapması gereken bir işi yapmaz veya geciktirir. Karşısındakini dinlemekte ve anlamakta zorlanır ve bazı konuları akılda tutamaz. Peki, çocuklarda dikkat eksikliği nasıl giderilir?
Birçok ebeveynin merak ettiği ve çok sık sorduğu soru, çocuklarda dikkat eksikliği nasıl giderilir olmaktadır. Dikkat eksikliğinde 2 çeşit tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlar; ilaçlı dikkat eksikliği tedavisi ve ilaçsız dikkat eksikliği tedavisidir.
Tedavi sürecinde kullanılan dikkat eksikliği ilacı kısa sürede sonuç vereceği gibi uzun yıllar ilacın kullanımı da gerekebilir. Dikkat eksikliği tedavisi için kullanılan ilaçların tedaviye etkisi olduğu kadar maalesef ki yan etkileri olduğu da bilinmektedir. Çok zorunlu olmadıkça ilan kullanımı yetişkin için de çocuk için de kesinlikle tavsiye edilmez. Kullanılan ilaçlar da genel olarak görülen yan etkiler ise şunlardır:
– Uyku düzeninde bozukluklar. Çok uzun süre uyuma veya uyuyamama şeklinde olabilmektedir.
– İştahsızlık olabilmektedir.
– Beslenme alışkanlığında değişmeler.
– Sık görülen baş ağrısı veya karın ağrısı durumları yaşanır.
– Nadir de olsa çocuklarda daha önce görülmeyen birtakım tikler oluşabilir. Bu gibi yan etkiler haliyle aileleri endişelendirmektedir. Bir çocuk için iştahsızlık ve düzensiz beslenme zaten büyük bir sorundur. Ancak çok zorunlu olmadıkça kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.
İlaçsız tedavi ebeveynlerin daha çok istediği tedavi yöntemidir. Ancak bu duruma en iyi karar verebilecek kişi uzman doktorudur. İlaçsız tedavi yöntemin de kullanılan yöntemler daha çok beyin egzersizleri ve fiziksel egzersizler olmaktadır. Beyin egzersizi için; gün içerisinde çeşitli bulmacalar, bilmece ve oyunlar tavsiye edilmektedir. Fiziksel egzersizler ise hormonların salgılanmasını arttırdığı için beyin hücrelerinin büyüyüp gelişmesini destekler. Yani çocuğun vücut enerjisi doğru yönde kullanılmalı bunun için çeşitli spor faaliyetlerine yönlendirilebilir. Düzenli spor yapmak beyni zinde tutacaktır. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de düzenli spor tavsiye edilir.
– Dikkat eksikliği yaşayan bir çocuğu olan anne ve baba çok daha sabırlı ve dikkatli olmalıdır.
– Bu konuda çok derin bilgi sahibi olmalıdır. Eğer anne ve baba bu konuda yeterli bilgi sahibi olmazsa çocuğu incitici, kırıcı hatalar yapabilirler.
– Çocuğunuza yeni bir şey öğretirken kesinlikle defalarca tekrar etmeyin. Bu durum zaten normal bir çocuk için de sakıncalı olmaktadır. Çocuk böyle bir durumda kendini suçlu ve kötü hissetmeye başlayabilir.
– Çocuğunuzu kesinlikle arkadaşları ile kıyaslamayın. İçin de bulunduğunuz ortam çocuğunuz için uygun değilse mümkünse eğer ortamınızı değiştirin.
– Çocuğunuza verdiğiniz destek ve sağladığınız kolaylık sonucunda problem çözebilecektir. Problem çözmesi durumunda ise çocuğun kendine güveni gelecek daha sonra karşılaştığı problemleri çözebilmek için çaba harcayacaktır.
– Çocuğunuza ne sürekli destek olmalısınız ne de onu tamamen özgür bırakmalısınız. Bu ikisi arasındaki dengeyi kurabilmek çok önemlidir. Kardeşler arasında çok ayrım yapıp bu durumu çocuğunuza hissettirmemelisiniz.
– Çocuğunuzu küçük yaşından itibaren çok sıkı takip etmeli ve gözetlemelisiniz.
– Çocuğunuza aynı anda birçok iş vermeyin yapması için. Çünkü işini unutup kendini daha kötü hissedebilir.
Yorumlar
Loading…