EXPO’ya turizmci talip

 Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, düzenlenen “2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2025 Yılı Öngörüleri” başlıklı toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda, Antalya’nın ekonomik durumu, turizmdeki gelişmeler ve 2025 yılı beklentileri ele alındı.

ANTALYA’NIN TURİZM GELİRİ VE GECELEME ORANI YÜKSEK
Başkan Hacısüleyman, kişi başı turizm gelirinin 979 dolar olduğunu belirterek, Antalya’nın turizm sektöründeki payını vurguladı. Türkiye’de toplam turizm gelirinin 50 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Hacısüleyman, bu gelirin yaklaşık 17,5 milyar dolarının Antalya’dan elde edildiğini ifade etti. Ayrıca Türkiye genelinde yapılan toplam 203 milyon geceleme sayısının yüzde 46’sının Antalya’da gerçekleştiğini belirtti.

Hacısüleyman, “Antalya turizmde lider konumda. Türkiye’ye gelen herkesin ortalama 979 dolar harcadığını biliyoruz. Veya bu şekilde tespit yapıldığını biliyoruz, bin dolar desek 17 buçuk milyon insan geldiğinde bu 17 buçuk milyar dolar yapıyor. Türkiye’nin elde etmiş olduğu turizm geliri 50 milyar dolar. Kişi başı turizm gelirinden gidersek 17 buçuk milyar doları Antalya’nın ürettiğini söyleyebiliriz. Kişi başına düşen harcamalar ve geceleme oranları, turizm sektöründe kentimizin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. 2025 yılına ilişkin öngörülerimiz, Rusya, Ukrayna savaşı eğer ateşkesle sonuçlanırsa Trump’ın gelişiyle turizm sayıları açısından da büyük bir artışa sebep olabileceğini biliyoruz. Çünkü Karadeniz hava sahası açılacak. Rusya hava sahası açılacak, Ukrayna hava sahası açılacak. Dolayısıyla burada bir artış bekliyoruz. Tahminimiz, ateşkes durumunda turist sayısının 20 milyona ulaşacağı yönünde. Ateşkes olmazsa turist sayısı bir miktar artacaktır, yüzde altıyla sekiz arasında artacağını öngörüyoruz” dedi.

SANAYİ VE TARIM SEKTÖRÜNDEKİ DURUM
Antalya’nın tarım alanındaki güçlü konumuna dikkat çeken Başkan Hacısüleyman, sebze üretiminde yüzde 6, meyve üretiminde yüzde 2,3, süs bitkilerinde yüzde 13,6, sera alanlarında ise yüzde 41 paya sahip olduklarını belirtti. Hacısüleyman, sanayide ise Türkiye genelinde yüzde 23 olan payın Antalya’da yüzde 10 civarında olduğuna işaret ederek, sanayide daha fazla gelişim sağlanması gerektiğini vurguladı.

KONUT SEKTÖRÜ VE GÖÇ
Antalya’da konut sektörünün durumu hakkında da bilgi veren Başkan Hacısüleyman, yabancılara yapılan konut satışlarında Antalya’nın birinci sırada olduğunu ve bu satışların yüzde 35’inin Antalya’da gerçekleştiğini söyledi. Hacısüleyman, ayrıca konut metrekare fiyatının 39 bin lira ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti.
Artan nüfus ve göçle birlikte altyapı sorunlarına değinen Hacısüleyman, “Her yıl 60 bin kişinin eklenmesiyle şehrimizde hizmetlerin yetersiz kalması söz konusu. Bu, özellikle trafik gibi temel sorunları artırıyor” dedi.

DEMİR YOLU VE ULAŞIM PROJELERİ
Başkan Hacısüleyman, Antalya’ya demiryolu kazandırılması konusunda da çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Hacısüleyman, “Hem ihracat hem de yolcu taşımacılığı açısından demir yolu kritik öneme sahip. Bu proje için takipçiyiz ve kamuoyu oluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

2025 ÖNGÖRÜLERİ
Hacısüleyman, 2025 yılında iç talep büyümesinin yavaşlayacağını, cari açığın daralacağını ve ihracat sektöründe toparlanmaların yaşanabileceğini ifade etti. “Antalya olarak turizmde daha güçlü bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Ancak bu büyümenin sürdürülebilir olması için şehirdeki altyapı sorunlarının çözülmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“ŞEHRİN FAYDASINA DEĞERLENDİRELİM”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, EXPO 2016 alanıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hacısüleyman, EXPO alanının etkin bir şekilde değerlendirilmesi ve şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek projelerle yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Başkan Hacısüleyman, EXPO 2016 Botanik Fuarı sürecinde, alanın sadece 6 aylık bir etkinlik için kullanılmasının yeterli olmayacağını defalarca dile getirdiğini belirtti. O dönem danışma kurulunda yer aldığını hatırlatan Hacısüleyman, şunları söyledi:
“Bugün 6 aylık yapılacak olan Botanik Expo’dan ziyade, bu alanın 6 aydan sonra ne olarak kullanılacaksa altyapısı ve üstyapısını buna göre yapmamız gerekiyor diye her toplantıda çıkıntılık yapan başkan bendim. Çünkü 6 aylık bir süreç için bu kadar büyük kaynak, bu kadar yatırım yapıldıktan sonra o alanın muhakkak ekonomik olarak değerlendirilmesi gerekiyor ve mümkünse de şehrin bir eksiğini tamamlaması gerekiyor.”

“TURİZME KAZANDIRILMALI”
EXPO alanının turizme kazandırılmasının önemine dikkat çeken Başkan Hacısüleyman, alanın cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Alanın, fuar, kongre, eğlence turizmi, bilim parkı veya kültür merkezleri gibi farklı projelerle değerlendirilebileceğini ifade eden Hacısüleyman, şu önerilerde bulundu:
“Buradaki belki en iyi çözüm bizim düşündüğümüz. Antalya’nın önde gelen kuruluşlarının, büyük sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerimizin birlikte hareket ederek bu alanı değerlendirmesi gerekiyor. Şehrin yararını düşünelim. Amacımız kâr gütmek olmamalı. Antalya’ya hizmet yapılacak projelerle bu alan çok büyük bir değer haline gelebilir. İlla bir yerden para kazanmak zorunda değilsiniz, bizim Antalya Kültür Sanat’ta yaptığımız gibi kültür ve sanatı da finanse etmemiz doğru bir yaklaşım olur diye düşünüyorum.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
ANFAŞ'ta yılın ilk toplantısı yapıldı

ANFAŞ’ta yılın ilk toplantısı yapıldı

Başkan Güngör: ”Manavgat ekonomisini çeşitlendirmek için çaba gösteriyoruz”