Göz Şişmesi Nasıl Geçer? Ağladıktan ve Darbe Sonrası, Alerjik Göz Şişmesine Çare

Son zamanlarda en çok sorulan sorulardan birisi de ” ağladıktan sonra göz şişmesi nasıl geçer ” olmaktadır. Genellikle rahatlama sağlayan ağlamadan sonra göz şişmesine karşı alınabilecek ilk önlem aslında ağlarken alınır. Nefesi tutmak ve ağlamamak için yüzü sıkarak gözyaşlarını içeride tutmak yüzün kırmızılaşmasına ve şişmesine neden olur. Ağlarken düzenli ve derin nefes alınmalıdır. Bu sayede ağladıktan sonra hem daha iyi görünülür, hem de rahatlamış olunur. Göz şişliğinin inmesi için yüz serin su ile yıkanabilir. Burun yumuşak mendil kullanılarak temizlenir. Soğuk su ile ıslatılan peçete de şiş alanlara konularak, şişliğin giderilmesini sağlar. Başka bir yöntemde yatıştırıcı göz damlaları kullanmaktır. Her göze 1-2 damla damlatılan göz damlaları da göz şişmesini önler. Eğer kişinin çok fazla zamanı var ise salatalık dilimleri veya soğutulmuş yeşil çay poşetleri kullanılarak da şişlik giderilebilir.

Herhangi bir darbe alma sonucu göz şişebilir. Gözün şiştiği durumlar da buz uygulaması yapılabilir. Buz, ağrıyı ve şişliği hafifletir. Buz aynı zamanda kan damarlarının daralmasına yardımcı olur. Yumuşak bir bez parçasının içine buz konularak, gözlere uygulanır. Şişliğin azaltılması için ilk 24 saatte her saat başı buz uygulanmalıdır. Soğuk et de şişliği alma da kullanılan bir yöntemdir. Göz şişmesini ne geçirir sorusunun bir diğer cevabı da patates uygulamaktır. Çiğ patates rendelenip, göz çevresine uygulanır. Gözlerde en az 15 dk bekletilir. Böylece şişlik azalır. Patatesler buzdolabında bekletilip, soğuk bir şekilde de uygulanabilir. Arnica bitkisi de şişlerin azalmasında ve doku hasarını engelleme de kullanılır. Bu bitki iyileşme süresini de hızlandırır. Günde 2 veya 3 defa uygulanır.

Sık karşılaşılan cilt problemlerinden birisi olan göz altı şişliği, gözlerin hemen altında oluşan keselerdir. Bu keseler kişinin yorgun, hasta ve daha yaşlı gözükmesine neden olur. Göz altı torbalarının oluşmasının en önemli nedenleri; genetik, stres yapmak, kötü beslenme, aşırı derecede ağlama, egzama, hormonal değişimler, ani ısı değişimlerine maruz kalmak, sinüs sorunlarına sahip olmak, uyku problemleri, bazı alerjik reaksiyonların olması ve yaşlanma sebep olabilir.

Göz altı şişliğini gidermede yardımcı olanlardan birisi patatestir. Patates de bulunan nişasta, antiinflamatuar özelliğe sahip olduğu için göz altına uygulandığı zaman göz altı torbalarının giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca göz altında bulunan koyu halkalarında rengini açar. Göz altı şişlikleri inene kadar günde bir kaç sefer uygulanabilir.

Göz altı şişliklerini önleme de kullanılan diğer bir yöntem çay poşetleri uygulamadır. Çay poşetleri kullanılarak, göz çevresinde bulunan bakterilerden kurtulunur. Bu işlem günde bir kaç sefer uygulanabilir. Salatalık içerdiği enzimler sayesinde iltihaplanmayı azaltarak, cildi sıkılaştırır. Böylece göz altı torbalarının da inmesine yardımcı olur. Salatalıklar göz altında 15 dk ila yarım saat arasında bekletilebilir. Bu yöntem de günde bir kaç defa uygulanabilir. Göz altında bulunan şişlikleri indirmek için acil çözümlerden birisi de soğutulmuş kaşık uygulamaktır. Uygulanması oldukça kolay olan bu yöntem sayesinde, cilde soğuk baskı yapılarak kılcal damarların büzüşmesi sağlanır. Böylece cilt sıkılaşarak, gerginleşir.

Göz kapağının şişmesi pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Göz kapağı şişmesine neden olan bazı durumlar; alerji, tiroid hastalıkları, göz enfeksiyonları, göz nezlesi, arpacık çıkması, kontakt lens kullanımı, göz kapağı yangısı, çok tuz tüketimi, az su tüketmek, çok uyumak, çok ağlamak, böbrek yetmezliği, şalazyon, konjonktivittir. Göz kapağı şişmesi bitkisel tedavi yöntemleri ile kolayca giderilebilir. Bu yöntemlerden birisi salatalık uygulamaktır. Cilt sağlığında en çok kullanılan çözümlerden birisidir. Salatalığın yatıştırıcı ve ferahlatıcı bir etkisi vardır. Şişliğin inmesi için pamuk soğuk sütün içine batırılarak göz kapaklarına uygulanabilir. 10 dk boyunca kompres yapılır. Göz kapağının şişmesinde kullanılan diğer bir bitkisel yöntemde çay banyosudur. Soğutulmuş çay poşetleri veya pamuğun soğumuş çaya batırılması da gözlerin rahatlamasını sağlar.

Gözlerdeki şişlikler, genel olarak alerjik olaylar sebebi ile meydana gelir. Özellikle bahar ayının gelmesi ile beraber alerjik göz şişmeleri ortaya çıkar. Alerjilere sebep olan bazı durumlar; yabani otlar, çimler, polenler, hayvanların tüyleri ve tozlardır. Bu alerjenler beraberinde göz rahatsızlıklarına da sebep olur. Oral anti histaminler şişen gözler için kullanılabilir. Ancak bu ilaç gözlerin kurumasına sebep olabilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken tek şey bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Sadece göz doktorunun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Aksi halde kullanılan ilaçlar yan etki yapabilir. Uzman hekimin önerdiği tedavi yöntemine uyularak, alerjik göz şişmesinde en az 3 en fazla 15 gün içerisinde etki görülür. Göz şişmeleri göz sağlığı için oldukça önemli bir durumdur. Göz alerjileri göz de herhangi bir ciddi sorun oluşturmaz, fakat zamanında tedavi edilmez ise gözde başka hasarlara neden olabilir. Bu sebeple gözde şişlik oluştuğu zaman hemen bir doktora başvurulmalıdır. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Göz Kapağı Düşmesi ve Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?