Hamileler korona aşısı yaptırabilir mi? Korona aşısı bebeğe zarar verir mi?

Hamileler korona aşısı yaptırabilir mi? Korona aşısı bebeğe zarar verir mi?

Uzun zamandan beri tüm dünya tarafından dört gözle beklenen korona aşısı, gerçekten yarar sağlayacak mı büyük merak konusu… Bu noktada farklı yaş grubundaki insanlara aşının nasıl bir etki sağlayacağı da merak edilen bir diğer konu. Ancak bu yazımda tamamen hamile kadınlara yönelik bilgiler vereceğim. “Hamileler korona aşısı yaptırabilir mi?”, “ Korona aşısı olanlar hamile kalabillir mi?”, “Hamile ve emziren kadınlar korona aşısı olabilir mi?” gibi konulara değineceğim.

Son günlerde herkesin aklında soru işaretine neden olan konu, “Korona virüs aşısı yaptırmalı mıyım?” oldu hiç kuşkusuz ki. Ağır geçen pandemi koşullarının ardından aşı tüm dünya için umut ışığı oldu. Hastalığa yakalanmamak, etkileri ile karşı karşıya kalmamak ve bu dönemi en az hasar ile atalatabilmek adına aşı yaptırmak koruyucu önlemler arasında yerini almaktadır. Bu noktada pek çok insan korona aşısı olmanın, sosyal mesafe kurallarından daha kalıcı bir önlem olduğu düşünmektedir. Fakat sağlık sektörüne kazandırılan aşı formüllerinin olası etkileri herkes adına düşündürücü bir hal almıştır.

Ülkemizde yaşlı insanları aşılama işlemleri başladı ve neredeyse son ermek üzere. Bugüne kadar gerçekleştirilen aşılamalarda herhangi bir yan etki henüz gözlemlenmedi. Mevcut bu durum başka soruların da doğmasına neden oldu. “Aşı olması zorunlu kılınan insanlara sıra gelecek mi?” ya da “Hamileler için korona aşısı yaptırmak mümkün müdür?”. Bebeklerinin doğması için endişe içinde gün sayan kadınların merak ettiği konu, aşının sağlıklı bir hamilelik dönemi ile hastalığın etkilerinden maksimum seviyede korunmaya yardımcı olup olamayacağı yönünde. Bu sorular aşı yaptırmayı isteyen hamile bireylerin karar alma süreçlerini mental anlamda olumsuz etkilemektedir. Bu noktada doğru bir karar için gözler uzmanlara çevrildi.

covid-19

Dünya Sağlık Örgütü’nün hamileler için aşı açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü pandemi döneminin iyileştirilmesi için birçok araştırma gerçekleştirdi. Pandemi sürecinde birçok ülkeyi yakından takip etti ve ülkelerin karar alma süreçlerinde önemli role sahip oldu. Aşı olma konusunda da yaptığı kapsamlı araştırmalar sonucunda risk grupları hakkında belirli sonuçlara ulaştı. Buna bağlı olarak Dünya Sağlık Örgütü kısa zaman önce bu konu hakkında kısa bir bildiri yayınladı. Bildiriye göre “hamile kadınların korona virüs aşısı olmamaları gerektiğini” açıkladı. Nedenini hamile kadınların güvenlik verilerinin ellerinde yeterince bulunmamasından kaynaklandığını da özellikle belirtti. Bu yüzden hamile kişilerin kendi güvenliklerini sağlamaları gerektiği kararlaştırıldı. Oluşan mutasyonlar ve yayılma hızı göz önünde bulundurulduğunda, aşı olan hamile kişilere hastalığın bulaşması durumunda yeni mutasyonlar oluşması söz konusudur. Çünkü korona virüs gün geçtikçe tekrardan yayılım ağını genişletmeye devam etmektedir. Hamile kişiler kendi sağlıkları ve bebeklerinin sağlıkları için sosyal mesafe kurallarına dikkat etmelidir. Aşı olma konusunu şu an için ertelemelidirler. Dünya Sağlık Örgütü’nün vermiş olduğu karara uymalı ve sağlıklarını güvence altına almalıdırlar. Dünya Sağlık Örgütü yeni bir karar alana kadar beklemelidirler. Bu durumda konu ile ilgili güncel haberleri takip ederek, tedavi sürecini yakından takip etmek oldukça önemlidir.

korona aşısı

Aşılar gerçekten koruyucu mu?

Ülkemizde korona aşısı vurulması beklenen birçok risk grubu bulunmaktadır. Bu risk grubunun içinde yaşlılar, hamileler ve kronik rahatsızlığı olan kişiler yer almaktadır. Korona aşısı dünyada birçok sağlık şirketi tarafından geliştirildi ve piyasada satışa sunuldu. Aşılar kendi içlerinde farklı yüzdelik dilimlerine sahip olarak koruma sağlayabiliyor. Kimi aşı %90 oranında koruma sağlarken, kimi aşılar da %70 oranlarında koruma sağlayabilmektedir. Aşı konusunda en çok dikkat çeken nokta ise, aşıların koruma sürelerinin kısıtlılığı…

Ülkemizde risk grubunda yer alan birçok yaşlı insan aşı oldu. Yapılan incelemeler sonucunda bu aşıların koruma süresi bir ay olarak tespit edildi. Buna bağlı olarak bir ay sonunda tekrardan ikinci doz alımının gerekli olduğu uzman görüşlerce belirtildi. Çünkü ikinci dozun alınmaması halinde aşı mevcut etkisini kaybetmektedir. Bu nedenle risk grubunda bulunan herkes aşılarını periyodik olarak yaptırmak durumundadır. Risk grubu içerisinde yer alan hamile bireylerin ilk doz aşıyı vurulup, vurulmayacağı Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına kadar bir muammaydı. Bu noktada mevcut risk grubu ve deneyimsel gözlemler hamilelerin aşı vurulup vurulamayacağı konusunda aydınlatıcı oldu elbette ki.

Korona aşısı olanlar hamile kalabilir mi?

Korona aşısı hamile kadınlar ve bebekler üzerindeki etkileri hala muamma. Bu noktada hamile kalmayı planlayan kadınların korona aşısı olmaları uzmanlarca tavsiye edilmemektedir. Ancak hamile kalmayı planlayan riskli grupta yer alan bir kişi iseniz; ilk dozun ardından ilk 3 ay, ikinci dozun ardından 2 ay kadar beklemeniz tavsiye edimektedir.

Hamile ve emziren kadınlar korona aşısı olabilir mi?

Hamile ve emziren anneler için şu an korona aşısı tavsiye edilmemektedir. Aşı hakkında araştırma yapılıp daha fazla veri toplanıldığı takdirde mevcut durum değişebilir. Ancak şu an için corona aşısı hamile kadınlar için risk unsuru olabilir.

Korona aşısı kısırlığa neden olur mu?

Güncel araştırmalara göre corona aşılarının kısırlığa sebep olacağı gibi bir veri şu an için söz konusu değildir. Ancak hamile kadınların korona aşısı yaptırması kesinlikle önerilmemektedir.

Hamilelik dönemindeki çatlaklara çözüm arıyorsan, “Karın çatlakları nasıl geçer? Karın çatlaklarından kurtulmanın yolları” isimli yazıma zıplayabilirsin 🙂

 

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Regl ağrısı azaltma taktikleri nelerdir? Regl ağrısı niye olur?

Regl ağrısı azaltma taktikleri nelerdir? Regl ağrısı niye olur?

Gece pedi ne işe yarar? Nasıl kullanılır?

Gece pedi ne işe yarar? Nasıl kullanılır?