ATB müşterek meslek komiteleri toplantısını Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü, Devlet Su İşleri Müdürlüğü 13. Bölge Müdürü ve Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü’nün katılımıyla gerçekleştirdikleri belirten Çandır, üyelerin sahada yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdiğini söyledi.
Çandır, toplantıya katılan üyelerin, artan imar rantı ve inşaat baskısı nedeniyle tarım topraklarının kaybının yol açtığı sorunlar, bitkisel üretimde dönem dönem artan kalıntı problemi ile fazla ve yanlış ilaç-gübre kullanımının ihracata etkileri, Aksu Altıntaş ve Kepez Altınova mahallelerinde yaşanan şehirleşme ve nüfus artışıyla birlikte özellikle elektrik başta olmak üzere yaşanan altyapı sorunları, yaz aylarında yaşanan güç aşımı nedeniyle meydana gelen elektrik kesintilerinin işlerine olan olumsuz etkileri, yayla bölgesinde yaşanan su problemi, kent içerisinde ise aniden bastıran yağışların felakete dönüşmemesi için sulama kanallarının temizlenmesiyle ilgili sorunları gündeme getirdiğini kaydetti.
TARSİM ŞİKAYETİ
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), başlangıçta sadece tapulu ve kira sözleşmeli alanları sigortalarken, Borsa’nın yoğun çalışmaları sonrası son üç yıldır çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) dahil olan varislerin arazileri ile hazine ve orman arazilerini de sigorta kapsamına aldığını anımsatan Ali Çandır, üreticilerin tüm ekim alanlarının tarım sigortasıyla korunurken son dönemde ATB ve Antalya Tarım Konseyi üyelerinin uygulamaların eski hale döndüğüne ilişkin şikayetlerde bulunduğunu bildirdi. Çandır, mutlaka korunması gereken tarımsal üretimin sigortalanamamasının yaratacağı sıkıntılara dikkat çekti.
HAYAL KIRIKLIĞI
Tarımın, 2025 yılında uygulanacak orta vadeli programın diğer 6 başlığında doğrudan ya da anlamlı bir dolaylılıkla da olsa olmadığını vurgulayan Başkan Çandır, “Tabii ki bu bizde bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi bölümünde sektörümüzün kapasite artışı için yeni yatırım motivasyonunu artıracak bir hamle beklentimiz vardı. Bunu,ilgili merciiler için hazırlayıp gönderdiğimiz raporda özellikle talep etmiştik. Çok önemseyip sürekli gündemde tuttuğumuz istihdam başlığında da sektör olarak yokuz” dedi.
YILIN İKİNCİ YARISI DAHA ZORLU GEÇECEK
2024 yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan 2’nci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarına göre,ülke ekonomisinin reel olarak 2’nci çeyrekte uzun dönem ortalaması olan yüzde 4.8’in yaklaşık yarısı kadar yüzde 2.5 büyüdüğünü belirten Çandır, “İzlenen kısıtlayıcı ekonomik programın ilk işareti diyebiliriz. Yani 3. ve 4. çeyreklerde daha düşük bir büyüme uzmanların genel beklentisi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
ANTALYA KÜÇÜLDÜ
Ülke ekonomisi ve tarımın Antalya’nın iş hayatına ve tarımsal faaliyetlerine yansımasının yıl başından bu yana ülke ortalamasının altında seyrettiğini, özellikle aylık ve 3’er aylık dönemlerde yayınlanan şirket, kredi, çek-senet ve ihracat gibi Antalya verilerinin ülke ortalamasından olumsuz yönde ayrıştığını kaydeden Çandır, temmuz ve ağustos aylarına ilişkin verilerin de benzer eğilimini koruduğunu söyledi.
YÖREX DAVETİ
ATB öncülüğünde TOBB’un desteğiyle ‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ sloganıyla 9-13 Ekim tarihlerinde Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i düzenleyeceklerini ve Anadolu’nun doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine yöresel ve coğrafi işaretli tüm zenginliklerimizi 13. kez bir araya getireceklerini belirten Başkan Çandır, “Tüm hemşerilerimizi, çocuklarımızı, gençlerimizi, memleket hasreti çekenler ve kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi, 10.00-20.30 saatleri arasında ANFAŞ Fuar alanında gerçekleşecek olan 13.YÖREX’e bekliyoruz” dedi.
Yorumlar
Loading…