İmmünoloji Nedir?
Son zamanlarda alerjik hastalıkların hem çocuklarda hem de yetişkinlerde fazlasıyla görülmesinden sonra immünoloji nedir merak edilen bir soru olmuştur. Bağışıklık bilimi denilen immünoloji bağışıklık olaylarını, bağışıklık vakalarının ortaya çıkış biçimlerini ve bütün evrelerini incelemektedir. Bu evreler sonucunda yapılması gereken tedavi yöntemlerini araştıran biyoloji bölümü immünoloji nedir sorusuna en geniş verilebilecek cevaptır. Mikrobiyoloji biliminin ortaya çıkması ise immünoloji bilimi de gelişme göstermiştir.
İmmünoloji sistemi, zararlı organizmaları vücuttan atmaktadır. Vücuttaki 2 trilyon kadar hücreyi koruyan ve sikotinler üreten dinamik sistem immünoloji sistemidir. İmmüniteyi kontrol eden sistem genlerdir. Ayrıca genler sikotileri tutarak hücrenin yüzeyindeki proteinleri kodlamaktadır. Bu bağışıklık sistemi dengesiz bir şekilde fazla çalıştığı zaman Alerjik Hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Alerjinin normalde vücuda zararı olmasa da bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanıp aşırı şekilde reaksiyon vermesi durumunda immünoloji hastalıkları meydana gelmektedir. Bu alerjinin genetik olarak geçişi de söz konusu olmaktadır. Alerjik bünye denilen, kişinin vücudunun genel olarak alerjiye yatkın olması durumunu yaşayan kişi sayısı % 25 oranın da yüksek bir değerdedir. Bu kişiler aynı şartlarda aynı ortamda bulunan kişilere zararsız olan farklı maddelere karşı aşırı duyarlılık gösterirler.
İmmünoloji hastalıkları herkeste görülmese de bu hastalığın görülme sıklığı artmıştır. Bu hastalığa sebep olan bazı etkenler şunlardır:
-Polenler
-Evdeki tozlar
-Küf mantarları
-Belirli gıdalardaki proteinler
-Evde beslenen tüylü hayvanların tüyleri
-Bakteriler
-Böceklere verilen zehirler
-Hamilelik dönemi
-Genetik etki
-Kimyasal maddeler
-Radyasyon
-Hava kirliliği
-Orman kirliliği
-Saman nezlesi
-Göz alerjisi
-Deriye sürülen ilaçlar
-Deterjan
-Egzama
-Boya
-Eldiven
-Arı ve sivrisinek ısırması
-İmmünoloji Hastalıklarının Belirtileri
-Enfeksiyona olan hassasiyetin artması
-Menenjit
-Septik artrit
-Osteomyelit
-İshal
-Sepsis
-Alerjik astım
-Kurdeşen
-İlaçlara alerji
-Böceklere alerji
-Gıda alerjisi
-Arı alerjisi
-Atopik dermatit
Hasta doktor tarafından muayene edildiğinde ve laboratuvar testleri yapıldığında hastalığın tanısı koyulmaktadır. Kanda yapılacak olan testler iki aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk aşamada tarama testleri yapılır ve daha sonra daha özgün testlerin yapıldığı ikinci aşamaya geçilir. Bu sayede, tarama testlerinde elde edilen bulgular ikinci aşamada daha detaylı bir şekilde incelenmektedir. İlk aşama testleri birçok yerde yapılabilirken ikinci aşamadaki özgün testler sadece ileri teknolojik laboratuvarda yapılabilmektedir.
İmmünoloji hastalıklarının tedavisine bu durumu ortaya çıkaran etmenin ortadan kaldırılması ile başlanır. Hastaların genelinde belirlenen ve alerjiye sebep olan etmenlerden uzak durulduğunda immünoloji hastalıkları görülmez. Aşı tedavisi de bu hastalıkların tedavisinde etkili olan bir yöntemdir ve genellikle de uygulanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Disk Kayması Nedir?
Çocukluk çağında görülmeye başlaması durumunda kök hücre nakli ile hasta tedavi edilmektedir. Bağışıklık sistemi daha ağır seyreden hastalarda daha farklı yöntemlerde uygulanabilmektedir. Yani hastanın bağışıklık sistemine göre tedavi yöntemi de değişmektedir. Diğer çocuk ve yetişkin hastalarda bağışıklık sistemini destekleyen tedaviler yapılmaktadır. Bu tedavilerden en çok uygulananı ve en önemli olanı hastaya 3 – 4 haftada bir damar yolundan antikor uygulanmasıdır. Bu tedavi yöntemi hastaya göre değişerek 2 – 4 saat arasında sürmektedir. Bu tedavi doktorun gözetimi altında yapılmaktadır. Son zamanlarda geliştirilen yöntemlerle antikor tedavisi cilt altına da uygulanmaktadır. Fakat şuan için pek yaygın bir tedavi yöntemi değildir.
İmmünoloji hastaları tedavi sürecinde sürekli olarak doktor kontrolüne gitmelidir. Ayrıca düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek yaşam tarzlarını düzene sokmaları hastalığın ilerlemesini durdurmaktadır. Bu durumdaki hastaların okul ve iş hayatlarının etkilenmemesi için verilecek psikolojik destek de hastalığın gerilemesine fayda sağlamaktadır.
Yorumlar
Loading…