KARS DÜNYA’YA TANITILIYOR

KARS DÜNYA'YA TANITILIYOR

Son yıllarda turizm faaliyetleriyle atılıma geçen Kars marka şehir olma yolunda yeni adımlar atıyor. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen Uluslararası Kars Konferansı ve Tanıtım Etkinlikleri başladı. Açılış konuşmalarında ortak mesaj, uluslar arası platformlarda başarılı olabilmek için yerelde sıkı çalışılması gerektiği idi. Bilim Müzesi projesi ile Kars’ta yaşayan genç nesillerin eğitimine özel önem verildiği de vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen Uluslararası Kars Konferansı ve tanıtım etkinlikleri başladı. 

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılışta SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sn. Nurullah Karaca, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz ve Sn. Kars Valisi Ziya Polat konuşma yaptı. 

“Proje için inşaat ve turizm bileşenlerinde çalışıyoruz”

İlk olarak kürsüde söz alan SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca konuşmasına, “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti” projesi ile bilgi vererek başladı. 5,5 milyon Euroluk projenin yüzde 85’inin Avrupa Birliği, yüzde 15’inin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirten Karaca, “Proje inşaat ve turizm olmak iki bileşenden oluşuyor. Temmuz 2023’te tamamlanan inşaat bileşeni kapsamında, Kars Merkez Haydar Aliyev Caddesi’nde 23 tescilli, 9 tescilsiz binanın cephe iyileştirmesi, kaldırım ve yol yenilemesi, aydınlatma ve çevre düzenleme işlemleri ile işaret ve sokak levhalarının montajı yapıldı. Ani Ören Yeri’nin koruma çitleriyle kapatılması, işaret ve levhaların konumlandırılmasıyla tanıtım işlemleri gerçekleştirildi” dedi. Karaca, turizm bileşeni kapsamında da ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetleri yapıldığına dikkat çekti. 

“Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin?”

“UNESCO olarak 75. yılımızı kutluyoruz, Ankara dışındaki ilk etkinliğimizi Kars’ta yapıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullanan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, uluslararası arenada tanınabilmek için yerelde çalışmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Oğuz “Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin? Bunlar için çalışmak lazım. Önemli olan yereldeki faaliyetler. Yerelde çalışmazsanız ulusalda ya da uluslararası platformda “bu listeye girin” diye kapınızı çalmazlar. Bu nedenle küsmek ya da kenara çekilmek değil; kapıları sonuna kadar zorlamak lazım” diye konuştu.

“Oteller yüzde 80 dolu”

Açılış konuşması yapan Kars Valisi Sn. Ziya Polat, Kars’ta turizmin her geçen gün iyiye gittiğine işaret ederek “Sarıkamış otelleri yüzde 70-80 dolu, merkezdeki otellerimiz de öyle. Buralardaki otellere gelen ziyaretçilerimizin yüzümdeki gülümsemeyi görmek bizi mutlu ediyor. Turizmde en iyi tanıtım insan tanıtımıdır. Buradan mutlu ayrılan insanların anlatımıdır. Bunun için insan odaklı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi. Ani Ören Yeri’nin önemine dikkat çeken Vali Polat, “Buralar atalarımızın ilk fethettiği topraklar, Sultan Alparslan’ın ilk Cuma Namazı kılışı, ilk Türk Camii, ilk Türk Mezarlığı, ilk Türk Çarşısı hepsi burada. Bu destinasyonlarla ilgili özel çalışmalar yapmamız gerekiyor. Ani Ören Yeri’nde müze çok güzel bir fikir, en kısa zamanda gerçekleşmesini diliyoruz” dedi. Kars Valisi, STK ve üniversitelerin de turizm çalışmalarına destek vermesi gerektiğini belirtti ve Kars’ta bir Bilim Müzesi yapmak istediklerini ifade etti.

Konuşmalar sonrası UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, Kars Valisi Ziya Polat ve SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca’ya  UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Ankara Arslanhane Camii’nin konu alındığı bir kitap hediye etti. 

Açılış konuşmaları sonrası düzenlenen panellerde ‘Yöresel Gastronominin Turizme Etkisi’, ‘İklim Değişikliğinin Dağ ve Kış Turizmi ile Kayak Merkezlerine Etkileri ve Bu Yönde Avrupa’da Alınan Önlemler ile En İyi Örnekler’ ve ‘Zaman ve Tarihe Yolculuk: Kars’ın Kültürel Miras ve Tarih Alanlarındaki Zenginliği’ konuları ele alınacak.

Kaz Yemeği ile Gece Kayağı Şovu da Yapılacak

2 Mart Cumartesi günü ise bir dizi tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayhan Sicimoğlu ve Mustafa Seven’in sosyal medya paylaşımlarıyla katılım göstereceği faaliyet kapsamında kaz yemeği ile bir yemek yarışmasında birincilik kazanan Esra Tokelli’nin Gazi Kars Bedesteni’nde kaz ciğerinden yapacağı yemek şovu ve DJ Emre Duygu’nun performansı eşliğinde Sarıkamış’ta ünlü snowboardcu Süleyman Atlı’nın gece kayağı şovunun yanı sıra Mümin Sarıkaya da Gazi Kars Bedesteni bölgesinde bir konser verecek. 

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN RAHMAN ŞEKER'İ ZİYARET ETTİ.

TURİZM BAKAN YARDIMCISI NADİR ALPASLAN RAHMAN ŞEKER’İ ZİYARET ETTİ.

Biraz ciddiyet lütfen!

Biraz ciddiyet lütfen!