KIRARKEN İYİ DÜŞÜNÜN

KIRARKEN İYİ DÜŞÜNÜN

Biz yalnızca bir duvar yıkmıyoruz bununla birlikte birçok hayalleri de yıkıyoruz. Antalya’da, sıkça aldığımız şikâyetlerden biri olan duvar kaldırma aslında Türkiye’nin de en önemli sorunlarından biridir.

Kat mülkiyetinde duvar kaldırmada Yargıtay’ın görüşü nedir? Ev içinde duvar yıkmak yasal mı? Duvar kaldırılırsa nereye şikâyet edilir? Bir duvarın taşıyıcı olup olmadığını nasıl anlaşılır? Duvar yük taşır mı? Duvar yıkmak binaya zarar verir mi? Yumuşak kat etkisi nedir? Bina altında bulunan dükkânların önü kime aittir? Mülki ve yerel yönetimlerin sorumluluğu var mı?

Yargıtay, 18. Hukuk Dairesi’nin görüşü; Özü bağımsız bölümlerin ara duvarlarının kaldırılmasının ana yapının statiğine zarar verip vermediğinin ve söz konusu birleştirme ve ara duvarları kaldırma işinin deprem yönetmeliğine aykırılık teşkil edip etmediğinin, ana yapının onaylı statik betonarme projesi de getirilip incelenerek saptanması zorunludur.

Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19. maddesine göre; tüm kat malikleri ana taşınmazın mimari durumunu projesine uygun olarak korumak zorunda. Tadilat projeleri ise ancak tüm kat maliklerinin onayı alındıktan sonra belediyece tasdik edilmiş olması halinde geçerlidir.

Ev içinde duvar yıkmak, binalarda kiriş, kolon veya taşıyıcı nitelikte olan perde duvarların kaldırılması kırılması ya da müdahale edilmesine yasal izin yoktur. Duvar kaldırma veya tadilatlarla karşılaşırsak, tüketicilerimiz Alo 181’e şikâyet edebilirler.

Binalarda altında bulunan dükkanların önü ve kullanım hakkı, “İş yerleri önündeki boş yeşil alan, apartmanın, sitenin ortak alanıdır.

Masa, sandalye koyarak, kış bahçesi yaparak sadece işletme müşterilerinin kullanması mümkün değildir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, aksi sözleşme yoksa kat malikleri ortak alan ve tesisleri arsa paylarına oranla kullanım hakkına sahiptir.

Bir duvarın evin içindeki konumu duvarın bir yük oluş olmadığı ve taşıyıcı nitelikte olup olmadığına işaret edebilir. Öncelikle cepheye bakan duvarlar iç duvarlara göre daha kalın olabilir ve dolayısıyla iç duvarlara oranla daha fazla yük teşkil ederler.

Yapılardaki bütün duvarlar deprem yükleri karşısında ‘perde duvar’dır ve bütün perde duvarlar gibi taşıma güçlerine ulaşana kadar yatay yük taşırlar. Yatay yük taşımayacağı varsayılan duvarlar da perde duvardır.

Bir de bunun yanında bir kavram daha var, o da yumuşak kat etkisi. Yani binaların orta katlarındaki dairelerin tadilat adı altında duvarları yıkması.

Örneğin, bir binanın ikinci katındaki tuğla bölme duvarlarının tamamını birden kaldırdığınızda, o kat onun altındaki kat ve üstündeki kata göre birden daha yumuşak daha zayıf hale gelir. Bu da deprem dayanımına etki eder. Bir bakmışız sadece ikinci katta hasarlar ve çökmeler olmuş.

Uzmanlar duvar kırma, kolon kesme gibi değişikler için ‘Bir şey olmaz’ anlayışının terkedilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Mülki ve yerel yönetimler gerekli önlemleri almakta gecikiyor ve geriye dönük çalışmalar maalesef yeterli değil. Hâlâ ihlaller devam ediyor.

Buradan vatandaşlarımıza uyarımız sizin veya bir başka yerde ihlal gördüğünüzde ALO 181’e ihbarda bulunun. Duvar kaldıran, kolon kesen ve kolonla oynayan, hayatla oynar.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Kumlucada orman yangını büyümeden söndürüldü

Kumluca’da orman yangını büyümeden söndürüldü

“Ekonomide somut adımlar bekliyoruz”