Bugün ki sağlık konumuz hemen herkesin tanıdığı o faydalı bitki olan Kırlangıç otu. Kırlangıç otu ile egzama tedavisi gerçekten mümkün mü? Kırlangıç otu faydaları nelerdir? Kırlangıç otu nerelerde yetişir? Kırlangıç otunu kimler tüketmemelidir? sorularını cevaplarken egzama nedir? Kırlangıç otu ile egzama nasıl tedavi edilir? sorularına yanıt vermenin dışında Kırlangıç otu tohumu faydaları hakkında bilgiler verdik. Faydalı içerikleri olan bu yazımızın başlıkları dikkatinizi çektiyse keyifli okumalar dileriz…
Kırlangıç otu nedir?
Gelincikgiller familyasına ait olan kırlangıç otu, sarı yapraklı çiçeklere sahiptir. 30 ile 80 cm arasında uzamaktadır. Halk arasında ‘kaşıntı’ olarak bilinen bu bitki, ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Kırlangıç otunun sap kısmından çıkan sarı renkli sıvı zehirlidir. Genellikle Temmuz ve ağustos aylarında hasat edilen zehirli ancak bir o kadar da faydalı bitkimizin çay olarak tüketimi tercih ediliyor. Kapalı ve güneşe maruz kalmadan kurutabileceğiniz Kırlangıç otunun birçok faydası vardır. Bilim insanları kırlangıç otunu her yıl farklı bir çalışmada kullanmakta ve yeni faydalarını keşfetmektedir.
Kırlangıç otu faydaları nelerdir?
Kırlangıç otunun en bilindik özelliği kandaki kirli bileşimleri temizlemesidir. Bundan dolayı kan kanserine karşı koruyucu özellik taşır. Kan kanseri riskini azaltır. Kanı temizlemesinin yanı sıra kan yapan kırlangıç otu, mürver ağacı yaprakları ile çay olarak tüketildiğinde daha etkili hale gelmektedir.
Böbrek rahatsızlığından kaynaklı özellikle kadınlarda oluşan fazla kıllanma sorununa iyi gelirken aynı zaman da böbreklerden kana karışan zararlı toksinleri giderir.
Akciğer ve karaciğer iltihabına da çok faydalı olan kırlangıç otu, olası yan etkilere de fayda sağlamaktadır. Safra ve böbrek taşı düşürmekte de fayda sağlamaktadır. İshali önler. Sapından çıkan zehirli sarı sıvı ile basur, siğil ve nasır gibi rahatsızlıkları gidermektedir. Tabi ki yeterli ve dikkatli kullanımı ile. Kırlangıç otu sarılık sorununa da fayda sağlar.
Kırlangıç otunu eliniz ile sıktığınız da sıvısı çıkacaktır. Bu sıvı ile gözlerinize uygulanacağınız rutin bakımda katarakt ve göz kuruluğu gibi sorunlardan kurtulabilirsiniz. Göz yorgunluğunu da gideren kırlangıç otunu güvenle dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.
Kırlangıç otu deriyi sürekli yenileme gibi harika bir özelliği vardır. Bu sayede cilt bakımlarınızda uygulayabilir. Gençleştirici etkiye sahip kremlere çantalarca para vermenize gerek kalmayacaktır. Aynaya baktığınızda değişimi gözle görülür hale gelecektir. Aynı zamanda bu özelliği sayesinde yara izlerinden de kolayca ve kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Kırlangıç otu nelere iyi gelir?
Kırlangıç otu hemen hemen birçok alanda kullanılmakta ve birçok soruna çözüm olmaktadır. Antiseptik özelliği sayesinde vücutta olan toksinlerden kurtulmanızı sağlar. Kan hücrelerini yeniler. Zehirli ot listesinde yer alan kırlangıç otu, basur , siğil gibi hastalıklara yeterli ve dikkatli kullanımda iyi sonuç vermektedir. Cilt yapısını sürekli yenileyen kırlangıç otu kırışıklıklarınızı ve yılların verdiği o yorgun görüntüyü gidermek için harika bir çözümdür.
Kırlangıç otu zararları nelerdir?
Şifalı ancak zehirli bitki grubunda bulunan kırlangıç otunu evcil hayvanlar bu bitkileri asla tüketmezler. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde yüksek dozda önce ağırlaşma daha sonra sinir sisteminin tam felci görülmektedir. Dolayısı ile dikkatli kullanmak gerekir. Aşırı dozda tüketimi sonucunda güçlü kramplar oluşturmaktadır. Çocuklarda ve hamilelerde kullanımı uygun değildir. İçinde bulunan zehirli madde anne karnından bebeğe geçerek bebeği zehirleyebilir. Kısa süreli oksijen açlığı etkisi yaşanabilir. Gene aşırı kullanımı sonucunda mide bulantısı, ishal gibi durumlar görülebilir. Yüksek dozda kullanımı zehirli bir bitki olduğundan ayrıca bazı ciltlerin hassas oluşundan kaynaklı olarak alerji yaptığından dikkatli kullanılmalıdır.
Kırlangıç otu zehirlenmesi
Kafaları karıştıran bir sorunuzu daha cevapladık. Bazı kırlangıç bitkisinin tazesi zehirli olabilir. Bu yüzden kurutulmuşu daha çok tercih edilir. Taze kırlangıç otunu yiyen hayvanlarda da zehirlenme yapmaktadır. Zehirlenme bir çırpınma ile başlayıp, omurilik ve çevre sinirlerinin felci ile biter. Doktor tavsiyesiyle alınmalıdır.
Kırlangıç otu ile ilgili merak edilenler
Kırlangıç otunun sayısız faydası olduğu biliniyor. Peki, kırlangıç otu nerede yetişir? Nasıl kullanılır?
Kırlangıç otu nerede yetişir?
Daha çok sulak ve gölgelik yerleri seven kırlangıç otu, yabani bir ot olduğu için evlerde yetiştirilmesi pek tercih edilmemektedir. Nemli ortamları ve verimli topraklarda yetişmektedir. Ancak özel olarak evlerinizde yetiştirmek isterseniz yayla veya yol kenarlarından kırlangıç otunu kökten alıp saksıya dikebilirsiniz. Nemli kalacak şekilde sulanması gerekmektedir. Yarı gölgeli konumlarda durması tercih edilir.
Kırlangıç otu kullanımı
Çay ve tentür olarak kullanılabilen kırlangıç otu, daha çok çay olarak kullanılmaktadır. Çayında yaprakları kullanılmaktadır. Kırlangıç otunun sadece kökü tentür için kullanılır. Kökünden sökülen kırlangıç otu, 100 gram temizlenip yıkanır. Temizledikten sonra ince ince kıyılır ve şişeye doldurulur. 500 ml kadar %70’lik etanol ilave edilir. Karışım şişe de iki günde bir çalkalanır. 7 hafta kadar sonra süzülerek tentür hazırlanmış olur. Güneş ışığından koruyunuz.
Kırlangıç otu tohumu
Toprak altında kuruyan ve kökünden çıkarılan kırlangıç otu, tohumların yanı sıra sert sap kökleri ile de satılmaktadır. Birbirinden ayrılmayan bu bitki kökünün içinde tohumlar vardır. Yetiştirmek için tohumu ile ilgili bulunmamaktadır. Ancak kökten alacağınız kırlangıç otunu evlerinizde geniş bir saksıda yetiştirebilirsiniz.
Egzamaya iyi gelen kırlangıç otu çayı nasıl hazırlanır?
2 buçuk su bardağı suya 2 tatlı kaşığı kırlangıç otu yeterli olacaktır. 10 dakika demleyip süzerek tüketebilirsiniz. İstediğiniz şekilde tatlandırabilirsiniz. Asıl meyveleri sarı olan bu meyvenin karakteristik kokusu keskin, tadı acıdır. Çayı da çok acı olmasa da acımsı bir lezzete sahiptir.
Kırlangıç otu ile egzama tedavisi
Kırlangıç otunun birçok faydası olduğundan bahsettik ancak tedavisinden bahsedeceğimiz konu egzama. Egzama nedir? Egzama neden olur? Egzamaya ne iyi gelir? Kırlangıç otu ile Egzama tedavisi mümkün mü? Hepsinin cevabını birazdan öğreneceğiz. Ancak önce Egzamanın ne olduğunu iyi bilmemiz gerekir. Dilerseniz devam edelim.
Kırlangıç otu ile egzama tedavisi kürü tarifleri
Birbirinden kolay ve pratik olan bu tarifler aynı zamanda çok etkilidir. Düzenli ve dikkatli uygulamanız sonucunda kesin sonuç alabilirsiniz. Dilerseniz tariflerimize geçelim.
Kırlangıç otu ve aloe vera kürü tarifi
Kaşıntıyı önleyici özelliği ile aloe vera bitkisini kırlangıç otu ile buluşturduk ve çok faydalı bir tarif hazırladık. Bu tarif sayesinde hem kaşıntılarınızdan hem de kuruluktan kurtulacaksınız. Anti bakteriyel özelliği ile kırlangıç otu egzamanın oluşumunu ve tekrarlama riskini önleyecektir. Bu tarif için gerekli olan sadece taze aloe yaprağından çıkaracağınız jel ve kırlangıç otu yaprağı. 4 adet kırlangıç otu yaprağını bir kapta ezin ve aloe jelini ekleyin. İyice karıştıktan sonra egzama olan bölgelerinize doğrudan uygulayabilirsiniz. Vücudunuzda 5 dakika beklettiğiniz kürü ılık suyla durulayın. Haftada 2 kez uygulayabileceğiniz bu yöntem ile kuruyan yaralardan ve egzama bakterisinin oluşumundan korunacaksınız. Yaklaşık 6 ay kadar düzenli uygulama da egzamalarınızdan eser kalmayacaktır.
Kırlangıç otu ve yulaf tozu kürü
Egzama için en çok tercih edilen yulaf tozu, kaşıntı ve acıyı azaltır. 5 yemek kaşığı kırlangıç otu kurusunu 5 buçuk bardak suda demleyin. Daha sonra içine 2 bardak yulaf tozu katıp karıştırın. Küvetinizi ılık su ile doldurun ve karışımı küvetinizdeki ılık suyun içine katın. Bu karışımlı suyun içinde 15 dakika kadar bekleyin ve çıkın. İyice durulanın. Yumuşacık ve tertemiz bir tene sahip olacaksınız. Yulaf tozu tahrişi önler. Eğer bir macun şeklinde uygulamak isterseniz. 2 yemek kaşığı yulaf tozunun içine soğuk kırlangıç oyu çayı ekleyin. Bu macunu egzamalı bölgeye uygulayın. Birkaç dakika hafifçe masaj yapın ve bekletin. Soğuk su ile durulayın. Bu tarifleri tamamen iyileşmek için düzenli şekilde 4 ay kadar kullanın. Haftada 3-4 kez uygulayabilirsiniz.
Kırlangıç otu ve empos tuzu kürü
Daha önce epsom tuzu ile birçok farklı hastalıklar için tedavi tarifleri vermiştik. Şifalı epsom tuzu egzama içinde çok faydalıdır. Yatıştırıcı özelliğe sahip olan içeriğindeki magnezyum ile iltihaplanmayı da engeller. Peki ya kırlangıç otu ile buluşursa sonuç ne mi? Tam bir mucize! Gene küvetinizde uygulayabileceğiniz bir yöntem paylaşıyoruz. Tüm küvetinizi sıcak su ile doldurun ve içine 2 fincan epsom tozu ekleyin. Ilıyana kadar bekleyin ve içine 3 damla kadar kırlangıç otu tentürü ekleyin. Bu suyun içinde 15 dakika kadar uzanın ve durulanmadan kurulanın. Nemlendirici uygulayabilirsiniz. Bu tarifi haftada 3 kez yapabilirsiniz. Bu karışım sayesinde aynı zamanda toksinlerden kurtulacak ve iltihaplı egzama lezyonlarını azaltacaktır. Ancak önemli bir nokta var. Bu karışımı kalp, yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının kullanmaması önerilmektedir.
Kırlangıç otu ve lavanta yağı-papatya karışımı
Mis kokulu bir tarif vereceğiz bu kez. Sadece kokusu değil sonuçları da çok güzel bir tarif vereceğiz. Bu tarifte papatya sayesinde kızarıklık, kaşıntıdan kurtulacak, lavanta yağı sayesinde yüksek nemlendirme sağlayacak ve kırlangıç otu ile iltihaplardan kurtulacaksınız. Dilerseniz tarifi verelim. 1 yemek kaşığı papatya ve 1 tatlı kaşığı kırlangıç otunu 1 su bardağı su ile demleyin. Ilımaya bıraktıktan sonra içine 5 damla lavanta yağı damlatın. Cildinize sürebileceğiniz ısıya gelince bir pamuk yardımıyla egzama olan bölgelere uygulayın. Semptomlar kaybolana kadar günde 3 kez uygulayın. Alternatif bir başka tarif ise; 3 damla papatya öz yağı, 3 damla lavanta yağı ve 1 damla kırlangıç otu tentürünü karıştırıp egzamalı yerlere yavaşça masaj yaparak 5 dakika kadar uygulayın. Gene sorun çözülene kadar günde 2 kez uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Egzamada en büyük sorunlardan biri nemlendirme problemidir. Hava ve çevre şartlarının yanı sıra kişinin cilt tipine göre de kurumanın şiddeti değişmektedir. Bu yöntem ile bu probleme kesin çözüm bulacaksınız.
Kırlangıç otu ve Hindistan cevizi yağı karışımı
Cildi yumuşatma görevini üstlenen Hindistan cevizi yağı ve antioksidan özelliğini ortaya çıkan kırlangıç otu bu tarifte sizler için harikalar yaratacak. İçeriğinde K ve E vitamini bolca bulunan Hindistan cevizi yağı ile olan bu tarifimizi hemen sizinle paylaşmak istiyoruz. Kırlangıç otu kurusundan 1 tatlı kaşığı kadar ezin ve içine 3 damla Hindistan cevizi yağı ekleyip karıştırın. Günden birkaç uygulayabilirsiniz. Semptomlar geçene kadar uygulayacağınız bu tarif bu süreçte egzama belirtilerini giderir ve genel bağışıklığı güçlendirir. Küçük bir not; Hindistan cevizi yağını günde 3 kaşık doğrudan tüketebilir yiyeceklere ve içeceklere ekleyebilirsiniz. Bu sayede iç sebeplerden oluşan egzamalar ile daha rahat savaşabilirsiniz.
Kırlangıç otu ve zerdeçal karışımı
Zerdeçal birçok cilt rahatsızlığında kullanıldığı gibi egzamada da kullanılmaktadır. İçerisindeki curcumin ile kaşıntı ve iltihap için birebir çözüm yaratmaktadır. Kırlangıç otu ile kullanıldığında daha etkili sonuçlar vermektedir. Bir çay kaşığı zerdeçalı acun oluşturmak için kırlangıç otu çayında yeteri kadar ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra egzamalı bölgelere uygulayın. Bu karışımı kızarıklık ve kaşıntı gidene kadar günde 2 kez olacak şekilde uygulayabilirsiniz. Macun olarak değil de tüketmek isterseniz 1 çay kaşığı zerdeçalı 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu ile birlikte 3 bardak suyla demleyelim. Günde 1 bardak tüketebileceğiniz gibi egzamalı bölgelere de uygulayabilirsiniz.
Kırlangıç otu ve Susam yağı-Hint Leylağı karışımı
Nim olarak bilinen Hint leylağı kuruluk için çok faydalı bir çözümdür. Susam yağı ise sağlanan nemliliğin sürekliliğini korur. E vitamini kaynağı olan Hint leylağının hem yaprakları hem de yağı kullanılmaktadır. Kırlangıç otu tozu, Hint leylağı ve susam yağından birer çorba kaşığı alıp macun haline gelene kadar karıştırın. İnce bir macun elde edince egzamalı bölgeye hafif masaj yaparak uygulayın. Kendi kendine kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra ılık suyla durulayın. Birkaç ay günde bir kez kullanarak şikayetlerinizden kurtulacaksınız.
Kırlangıç otu ve sandal ağacı
Dizanteri hastalığı içinde kullanılan sandal ağacı alerjik ciltlere zarar vermeden temizlenmesini sağlar. Kırlangıç otunun söküp attığı iltihabın yuvasını sandal ağacı ile temizleyeceğiniz bir karışım vereceğiz. Rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği ile de oldukça bilinen sandal ağacını bu tarifte nasıl kullanacağız? Sandal ağacı yağı ile 1 çay kaşığı kırlangıç otu tozunu karıştırıp şikâyetiniz olan bölgelere uygulayın. Günde 2 kez uygulayabileceğiniz bu yöntemi özellikle gece yatarken uygulamanızı ve durulamadan sadece silmenizi öneririz. Bu sayede sabaha kadar herhangi bir kaşınma yaşamazken egzamadan da kurtulmaya bir adım daha yaklaşacaksınız.
Kırlangıç otu ve sarı kantaron kürü
Kantarondan elde edilen bu yağ kırlangıç otuyla birleştiğinde harika bir etkiye sahiptir. Sarı kantaronun cilt yenileme özelliği ile büyük fayda sağlayacak olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz. 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu tozu ile 1 tatlı kaşığı sarı kantaron yağını ince bir karışım ede edip sorunlu bölgeye sürün. 5 dakika kadar bekletin ve durulayın. Sabun kullanmadan ılık su ile durulamanız gerekmektedir. Biraz yağlı bir his bırakması size fayda sağlayacaktır. Özellikle saç egzamasına iyi gelen sarı kantaron yağı kaşıntı ve kepeklenmeyi engeller. Saç derisindeki hücreleri de yenilemektedir.
Kırlangıç otu ve meyan kökü kürü
Bu tarifte meyan kökünü toz halde kullanacağız. Aynı şekilde kırlangıç otunu da toz halde kullanacağız. 1 tatlı kaşığı meyan kökü tozu, 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu tozunu 2 bardak su ile demleyip ılımaya bırakıyoruz. Daha sonra temiz bir bez ile egzamalı bölgeleri dikkatli şekilde temizliyoruz. Günde 2 kez uygulayabilir hatta çay olarak da tüketebilirsiniz. Bu sayede aynı zerdeçallı olan tarifimizde olduğu gibi iç yani immün kaynaklı egzamalardan daha kolay kurtulabilirsiniz. Akneleri temizlediği gibi cildi temizleyen merhem görevi de görmektedir. Kaşıntı, şişme gibi semptomları engeller.
Egzama hakkında genel bilgiler
Egzama gibi deri hastalıkları gözle görülebildikleri ve etraf ile sıkça temas edebildiği için tekrarlama riski yüksek ve iyileşme sürecinde tekrar mikrop kapabilecek olan diğer hastalıklara oranla daha tehlikelidir. Egzama birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kronik bir cilt hastalığı olan egzama, vücudun farklı bölümlerinde oluşabilmektedir. Çok ciddi bir sağlık problemi olmasa da görüntüsünden dolayı hastaları oldukça rahatsız etmektedir. Egzama cilt yüzeyinde kuruluk ve kaşıntı yaratan kabarcıklardır. Bu kabarcıklar bir süre sonra kurur ve pul şeklinde döküntüler görülür. Kuruluk sebebiyle ciltte çatlamalar meydana gelir ve mikro organizmaların bu çatlakların içinden girmesi daha da kolaylaşır. Hemen her yaşta görülebilen egzama genelde erken çocukluk döneminde meydana gelmektedir. Sıklıkla ellerde, yüzde, saç derisinde, dirsek ve bacaklarda görülmektedir. Hatta kalçalarda bile görülebilir.
Egzama neden olur?
Birçok sebeple meydana gelebilen egzama, çeşidine ve hastanın bireysel özelliklerine göre nedenleri değişebilmektedir. Stres, alerji, tahriş ya da dolaşım sorunlarından kaynaklı olabilir. Stresle birlikte çoğalabilen egzamada stresle birlikte pul dökülmeleri artış gösterir. Alerjik egzamada ise; astım ya da rinit gibi sorunlardan kaynaklanabilmektedir. Farklı immün yani bağışıklık sistemi sebebi ile ilgili hastalıklarla ilişkili şekilde ortaya çıkmaktadır. Deterjan, sabun gibi dış etkenlerin yanı sıra kullandığımız parfümler de egzamaya sebep olabilir. Aynı şekilde lastik ayakkabılar ve bazı metaller egzama oluşumunu olumsuz etkilemektedir. Bazı bitki ve hayvan türleri ile temasınızın da egzamaya sebep olabileceğiniz biliyor muydunuz? Kullanılan bazı ilaçlara hassasiyet sebebiyle de oluşabilmektedir. Kullandığınız ilaca ya da sayılan sebeplerden birine vücudunuz hemen tepki verebilecekken bir süre maruz kaldıktan sonra da tepki verip egzama oluşturabilir. Peki ya egzamanın belirtileri nelerdir?
Egzamanın belirtileri nelerdir?
Farklı sebeplerden meydana gelse de genelde her bireyde aynı belirtileri gösteren egzamanın başlıca belirtisi ciltte kuruluk ile başlar ve kaşıntı ile devam eder. Daha sonra kabarcıklar oluşur ve patlayan kabarcıklar kurur ve deride pullanma başlar. Oluşan pullanma dökülmeye başlar. İltihaplanabilen egzamalar daha sık kaşınır ve kabarcıklar oluşturur. Vücudun farklı yerlerinde oluşan egzama deride çatlamalara yol açar. Eğer egzama saç derisinde ise; saç derisinde kepeklenme görülür. Bu kepeklenme bildiğiniz gibi patlayan kabarcıklar sonucu kuruyan ve dökülen pullardır.
Egzama tanısı nasıl konur?
Belirli şikâyetler ile gidilen uzman, klinik tedavisi ile tanı koymaktadır. Alerji uzmanı veya cildiye uzmanı tarafından şikâyet ve hasta öyküsü dinlendikten sonra vücuttaki kızarıklık ve kabarcıklar olan bölgeler incelenir. Fiziki muayene bittikten sonra doktorun tercihine göre alerji testleri uygulanabilir.
Egzama nasıl tedavi edilir?
Kesin bir tedavisi bulunmayan egzama, hastada egzamanın oluşma sebebi ve tetikleyen semptomların önüne geçilerek tedavi edilmektedir. Genellikle alerji ilaçları, nemlendiriciler ve kaşıntı önleyici jeller ile şikayetleri azaltmak bu hastalığın tedavisinde temel ilkedir.
Egzamaya ne iyi gelir?
Baharat tüketimini sevmeyen egzama hastalığında bol su tüketimi çok önemlidir. Bol meyve tüketimi önerilmektedir. Salatalık gibi bol su içeren yiyecekler tüketimi çok fayda sağlamaktadır. Eğer strese bağlı bir egzamaya sahipseniz bir psikolog ile görüşebilir ya da meditasyon yapabilirsiniz.
Egzama evde tedavi edilir mi?
Egzama için doktora gitsek de iyileşmesi için ilaçlar bulunmamaktadır. Ancak evde doğal yollarla egzamadan kurtulmak mümkündür. Birçok şifalı bitkiden bazıları egzamaya çok iyi gelmektedir. Ancak sizler için derlediğimiz tarifleri uygulayarak hem şikayetlerinizden hem de egzamanızdan kurtulabilirsiniz.
En çok merak edilen ve sık sorulan sorular
Sizler için cevapları en çok merak edilen ve sorulan soruları derledik. Destekleyici ve anlatımlı videolar da ekledik. Dilerseniz birlikte göz atalım.
Egzamayı tetikleyen yiyecekler nelerdir?
Özellikle okul öncesi dönem olmak üzere çocuklarda, inek sütü ve yumurta egzamayı arttırıyor. Yer fıstığı ve soya içeren yiyecekler de egzamayı tetikliyor. Yine egzamayı etkileyen glüten ve buğdaydan ne kadar uzak durulursa o kadar iyi olur. Ancak ne kadar uzak durulsa da her ikisi birçok yiyecekte hatta şekerlerden de uzak durulmalıdır.
Egzama tamamen iyileşir mi?
Egzama tedavi ile tamamen ortadan kaldırılabilmektedir ancak düzenli ve dikkatli beslenme ve tedavi ile egzama tedavisi tamamen iyileşmektedir.
Stres egzaması nasıl olur?
Strese bağlı oluşan egzamalar oldukça sık rastlanır. İnsan vücudu stres nedeniyle yüksek kortizon üretir, cildiniz anormal derecede yağlı hale gelir. Bu durum daha sonra egzama salgınını tetikleyebilir. Bilimsel bir çalışmada stresin cildinizin tahriş ve cilt hasarından kurtulmasını zorlaştırdığını kanıtlamıştır.
Egzamanın diğer adı nedir?
Egzama, diğer bir adıyla atopik dermatit, çeşitli belirtilerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Toplumda sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir.
Egzama ve mantar aynı mı?
Egzama deri üzerinde oluşan su dolu kabarcıklar ya da kaşıntı ile başlayan bir rahatsızlıktır. Bu süreçte kabarcıkların pullanması en fazla görülen belirti sürecidir. Mantarda ise derilerin beyazlaması kabarması kızarması ve kaşınmasıyla devam eder. Yani mantar ve egzama aynı şey değildir.
Vazelin egzamaya iyi gelir mi?
Egzama ve sedef hastalıklarına sahip olan hastaları cilt temizliklerinden sonra deriyi güçlendirici, yumuşatıcı ve nemlendirici görevi olan vazelin gibi ürünler kullanmanızda bir sakınca yoktur.
Sedef hastalığı ile egzama arasındaki fark nedir?
Egzama ile sedef hastalığı günümüzde çok fazla karıştırılmaktadır. Sedef hastalığında egzama gibi kaşıntı hastalarda en belirgin özellik olabilir ama sulanma bulunmaz. Sedef ve egzamanın çok farklı görünümü vardır, yerleşme yerine ve seyrine göre egzamanın tedavisi mümkünken, sedef mutlaka tekrarlamaktadır.
Yorumlar
Loading…