Kırmızı ve parmak muzla tanışıyoruz

Kırmızı ve parmak muzla tanışıyoruz

 Antalya’da anlaşma üretimde önemli paya sahip muz, 1900’lü yılların ilk bölümü Alanyalı tüccarın Mısır yolculuğu sonrasında getirip bahçesine ektiği ağacın ilk meyvelerini çalıştırmaya başlarken kullanılmak üzere tüketilmedi. Olgunlaşan muzların ağaçtan düşüp manikür ve diğer bitkiler tarafından yenildiğini gören evin hizmetçisi kontrol edildikten sonra muzların saklandığı söylentisi sona erdi. Ayrıca Alanya’da ilk muz üretimine 1920’li yıllarda başlanmıştır. Türkiye’de Akdeniz boyunca Serik, Manavgat’tan, Alanya ve Mersin’in Anamur ilçelerine kadar uzanan 200 kilometrelik alanda yapılan muz üretimi hızla yaygınlaştı. Örtüaltı tarımla üretim artan muzlar, iç pazarda tüketilip yoğun ilgi gördü. Soğuğa ve rüzgara dayanıklı, kısa boylu yapısı ve aromasıyla Alanya muzunun kalitesi 2022’de bakanlığıyla tescillendi.

‘RED DACCA’ İLE PARMAK MUZ

Yıllık 160 bin tonluk üretimin gerçekleştirildiği Alanya’da üretimin çeşitlendirilmesi ve ihracat yapılması için çalışma başlatıldı. Alanya Ziraat Odası’nın araştırma geliştirme yaptığı alanlarda Alanya’daki muz üretimine 2 tür birleştirme için çalışma sürdürülüyor. Güney Amerika ve Asya’da yetiştirilen ve ciddi şekilde tüketilen türler arasında ‘Red Dacca’ ismi ile anılan kırmızı muzun hasadı yapıldı. Diğer tür ise görünümüyle dikkati çeken parmak muz oldu. 2’şer dönüm alanda üretim yapılan yeni türlerin, iklim ve iklim koşullarının azaltılması, verimin incelenme süreci tamamlandı. Fidan üretiminin değiştirilmesinin ardından yeni türlerin piyasaya sunulması ve üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

YILDA 160 BİN TON ÜRETİM

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 2000’li yıllardan sonra örtüaltı üretimle yıl her yerde turiste muz ulaştırmayı başardıklarını söyledi. Alanya’da örtüaltında 9 bin 500 dekarda, açık alanda 12 bin dekarda üretim yapıldığına değinen Göktepe, “İçindeki vitamin, mineral, aromasıyla, birim alanıyla Alanya muzunun ayırt edici özelliğinden dolayı birimiyle işaretlendi. Alanya olarak 160 bin tonluk üretim yapıyoruz. Türkiye’nin yaklaşık 900 bin ton üretim kapasitesi ve 1 milyon ton tüketimi var. Ülke genelinde tükettiğimiz ürünlerimizi karşılar durumdayız. Üretimi örtüsüaltına almamızla her şeyi yaymamız üreticimize gelir, ülke ekonomisine katkı sağlıyor. İthalatı yüzde 70 oranında azaltıyoruz” diye konuştu.

‘KIRMIZI MUZ, ALANYA MUZU İLE EŞ DEĞER’

Alanyamızın iç pazarında tüketildiğini anlatan Göktepe, şunları söyledi:

“Kabuk oranı ince, şekerin olgunlaşması nedeniyle raf ömrü azlığından dışarı göndermiyoruz. İç tüketimimize yettiği için başka şekilde göndermiyoruz. Yeni türler dahil ediyoruz. bunlardan biri kırmızı, diğer parmağımız. İki muz şirketlerinin ticari değeri var. Kırmızı dolgumuzun, kabuğunun sert olması ihracata uygundur. Yeni üretim aşamasındayız. Topraklarımıza adaptasyonunun arttığı dönemlerdeyiz. Yaklaşık 2 dekarda deneme yapıyoruz. Muzun görselliği, raf ömrünün fazlalığı, yaşam ile kabuk gelişiminin farklılığından dolayı günlerce üretime geçtikten sonra ekonomik olarak başarılı olacağımıza başlıyor. İçeriğindeki vitamin ve mineral bakış açısı Alanya ürünümüz ile eş değer düzeyindedir.”

‘ PARMAK MUZ VERİMİ DAHA FAZLA’

Parmağımızın görünümüyle dikkati çektiğini ve ekonomik değere sahip olduğunu vurgulayan Göktepe, “Parmak muzda kabuk oranı ince ama birim alandan daha fazla alabileceğimiz potansiyele sahip. Denemesini yapıyoruz. Doku kültürü ve fidanının sonuçlarının ortaya çıkardığı yavru fidanlarla üretim yapmaya çalışıyoruz. Araştırma geliştirme yaparken seralarda yeni tür muz üreterek yaygınlaştırıp, fidan üretimin parçalarıyla paylaşmak istiyoruz” dedi. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

AESOB’da Esnaf ve sanatkarların sorunları ile çözüm yolları masaya yatırıldı

Antalya ‘Yenidoğan Çetesi’ne öfkeli