Kıvanç Zaimler ANSİAD’ın konuğu oldu

Kıvanç Zaimler ANSİAD'ın konuğu oldu

  ANSİAD Üyesi Murat Özekici’nin başkanlığını yaptığı ANSİAD 2024 yılı faaliyet dönemi 17. ve son Olağan Toplantısı’na, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Melike Kireçcibaşı, ANSİAD üyeleri ve basın mensupları katılım sağladı.

Konuşmasına enerji arz güvenliği, maliyet dengesi ve sürdürülebilir enerji politikalarının önemine vurgu yaparak başlayan Zaimler, “Türkiye’nin uluslararası piyasalarda, platformlarda enerji dönüşümü konusundaki sözcülerinden biri olmaya çalışıyorum. Çünkü enerji dönüşümünde gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında ciddi adaletsizlikler var” dedi.

‘TÜRKİYE İHRACAT STRATEJİLERİNİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALACAK’

Türkiye’nin ticaret rotalarını yeniden şekillendirmesi gerektiğini belirten Zaimler, “Bugün dünyadaki en önemli konular neler dediğim zaman iklim değişikliğini söylüyorsunuz. Ben buna bununla beraber gelen, tarım, gıda ve suyu da ekliyorum. Ticarette muazzam bir artan korumacılık var. Bununla birlikte jeostratejik olarak rekabet ve korumacılığı görüyoruz. Yaşlanan bir dünya nüfusu var. Dönüştürücü ve yıkıcı teknolojiler geliyor. Bir de bugün dünyanın ekolojisine baktığımız zaman muazzam bir borçluluk var. Buna daha çok ticaretteki korumacılıkla bakarsak, bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde seçimlerden sonra Trump’ın gelişini beklerken, Çin’e yüzde 60 ilave tarife getirilmesi, diğer ülkelere yüzde 10 ilave, Amerika’nın kendi içinde vergi indirimleri, göçmenlerin sınır dışı edilmesi, enflasyon artışı, yüksek faiz, yüksek bütçe açığı derken büyüme yavaşlayacak. Türkiye ihracat stratejileri değiştirmek zorunda kalacak. Yani bizim serbest ticaret anlaşması yaptığımız ülkelerle, gümrük birliği içinde olduğumuz ülkelerle ticaretimizin dışında, başka yerlere bakmamız gerekecek. Bölgesel entegrasyon çok önemli. Belki artık Güney Afrika’yı içine alan Londra’dan, Afrika’nın güneyinden, Asya’ya giden bir alanı ticaret bölgemiz yapacağız” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE İÇİN BİR ŞANS VAR’

Zaimler, Türkiye’nin coğrafi ve stratejik konumunun enerji ticareti ve lojistiği açısından önemli avantajlar sunduğunu ifade ederek, Türkiye’nin doğru stratejiler ve güçlü bir koordinasyonla, Avrupa ve Asya pazarları arasında enerji köprüsü olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti;

“Bir şansımız var, bizim borçluluğumuz şu an gelişmekte olan ülkelere ve dünya ortalamasına göre alt sıralarda yer alıyor. Bunu bir kaldıraç olarak kullanabiliriz. Nüfusumuz hala genç sayılır ama biraz cepten yiyoruz. Avrupa’ya ve dünyanın geri kısmına göre. Ama nüfusumuzdaki o genç medyan yaşta büyüyor. Harekete geçirebilecek bir nüfus var. Kadın nüfusu. Şu an Türkiye’de devreye girmemiş. Bütün gelişmekte olan ülkelere baktığımızda muazzam bir potansiyel var. İngiltere’de Oxford’un yaptığı yapay zekâ hazırlık endeksi diye bir inovasyon endeksi var. Bunlar bir takım bilimsel çalışmalarda da gündeme gelmiş. Bu araştırmaya göre, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye iyi durumda. Şimdi bu perspektiften baktığımda, Türkiye için bu kadar karışık ticari savaşların olduğu yerde, bir şans var.”

Türkiye’nin, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak ve teknolojik dönüşüme odaklanarak yenilenebilir enerji alanında lider ülkelerden biri olabileceğinin altını çizen Zaimler, “Azalan enerji fiyatları, azalması beklenen arz-talep dengesinde kazanmak zorunda olan bir Avrupa’nın kalkınması için jeopolitik anlamda Türkiye çok avantajlı bir konumda. Ne yapması lazım? İşte o 2035 için koyduğu yol haritasını iyi bir şekilde uygulaması lazım. Nitekim 21 Ekim’de Türkiye bu planı açıkladı. Bu plan gerçekten muazzam bir plan” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Günlük çalışma ücreti 886 lira 85 kuruş

Günlük çalışma ücreti 886 lira 85 kuruş