Kombi ve kazan sistemlerinin bakımını ihmal etmeyin

 MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yaklaşan ısıtma sezonu öncesi açıklamalarda bulundu. Başkan Atmaca, günümüzde bireysel ısıtmanın sıklıkla tercih edildiğini, dolayısıyla doğal gazın verimli kullanımı için kombilerin yıllık bakımlarının yaptırılmasının büyük önem arz ettiğinin altını çizerek, şöyle dedi:

“ Kombi içerisindeki eşanjörde; yanma sonucu oluşan sıcak duman gazından, ısıtma radyatörlerine giden suya ısı geçmektedir. Yapılacak bakımlarda kombi içerisindeki eşanjörün temizliği, yakıt ısısının suya verimli aktarımı için son derece önemlidir. Sularımızın sert ve kireçli olduğundan, eşanjörün su tarafı yüzeyleri kireç ile kaplanabilmekte, bu durum verimsizliğe neden olurken zaman içerisinde eşanjörün delinmesine de sebep olabilmektedir. Eşanjörün gaz tarafı da çeşitli partiküller ile kaplanıp yanmış gazın ısısının suya geçişini engelleyebilmektedir. Eşanjörü temizlenmemiş bir kombi, yakıtın enerjisinin yeteri miktarda suya aktarılmadan bacadan atılması, yani yakıtın verimsiz kullanılması anlamını taşımaktadır. Tüm bu yüzeylerin bakımlar sırasında dikkatlice kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Yapılacak bu bakım sadece tasarruf sağlamayacak, aynı zamanda kombide oluşabilecek delinme gibi arızaların da önüne geçilecektir.Bütün bunların yanı sıra, yapılacak bakım sayesinde, kombi güvenlik tertibatlarının çalışır vaziyette tutulması da garanti altına alınmış olacaktır.”

KAZANLARDA KİREÇ TAŞI BÜYÜK PROBLEM

Merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılan apartmanlarda bulunan kazanların, yaz mevsimi boyunca çalışmadığını vurgulayan Atmaca, “Bu kazanların yakın zamanda devreye alınmadan önce hem bakımlarının hem de periyodik kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir. Bakımlarda özellikle kazan borularında herhangi bir delinme ya da bu boru yüzeylerinde kirlenme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kazanda da yakıttan alınan enerji duman gazı ile ısıtma suyuna aktarılmaktadır. Aynı kombide olduğu gibi kazanda da kullanılan suyun sertliği nedeniyle boru yüzeyleri kazan taşı dediğimiz kireç ile kaplanabilmektedir. Böyle bir durumda yakıtın enerjisi suya yeterli derecede aktarılmadan bacadan tahliye olabilmektedir. Boruları üzerinde kireç taşı oluşmuş bir kazanda yaklaşıkyüzde 5 verim kaybı yaşandığını biliyoruz. Duman gazının aktığı tarafta da enerji aktarım yüzeyleri kül, kurum, partiküllerce kaplanıp ısı aktarım kaybına neden olabilmektedir. Yapılacak bakımlarda boru yüzeylerinin kontrolü ve temizliğiönemli oranlarda enerji ekonomisi sağlamakta, kazan ömrünü uzatmaktadır. Bakımlarda, beklenmeyen basınç yükselmelerinde güvenlik tertibatı olarak yer alan emniyet ventilleri ve diğer emniyet elemanlarının da çalışır vaziyette olduğu muhakkak kontrol edilmeli, bacaların temizliği de ihmal edilmemelidir” diye konuştu.

KAZAN PERİYODİK KONTROLLERİ İHMAL EDİLMEMELİ

Sadece bakım değil, kazanların periyodik kontrollerinin de son derece önemli olduğunu, bu kontrollerin yılda bir kez yaptırılmasının zorunlu olduğunu aktaran Başkan Atmaca, “Bu testlerde kazan basınçlandırılmakta ve herhangi bir deformasyon, sızdırma, korozyon, aşınma, çatlak veya bağlantı sorununun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Yine bu periyodik kontrollerde, kazanda olması gereken, ancak bulunmayan herhangi bir emniyet sisteminin olup olmadığı da gözden geçirilmektedir. Böylelikle bakım sırasında gözden kaçabilecek herhangi bir durum, bu periyodik kontrollerde tespit edilebilmektedir. Apartmanlarda kullanılan merkezi ısıtma sistemi kazanlarında periyodik kontrollerin ihmal edilebildiğine şahit olmaktayız. Uzun süredir çalışmayan ve ısıtma mevsiminin yaklaşması ile tekrar kullanılacak bu kazanların periyodik kontrolleri yönetmeliklerimiz gereği de muhakkak yaptırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK OLACAKLAR

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK OLACAKLAR

Kredi kartı vergisi iptal edildi

Kredi kartı vergisi iptal edildi