Rant canavarı gözünü şimdi de köylere dikti. Yapı denetimi, imar hakkı aktarımı ve kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeler içeren Köy Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Köylerdeki verimli arazileri ranta peşkeş çekme anlamına gelen Köy Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili oylamaya muhalefet partilerinden çok az sayıda milletvekilinin katılması hem dikkat çekti, bazı vatandaşların tepkisine neden oldu. Köy Kanunu’nda yapılan değişiklikler, turizmin ve tarımın amiral gemisi olarak adlandırılan Antalya’yı yakından ilgilendiriyor. Antalya’nın turizm bölgelerinde bulunan köyleri ile verimli tarım alanlarının yasa değişikliği ile rantçıların eline geçme ihtimali oldukça yüksek görünüyor.
KÖYLÜNÜN ARAZİSİNE EL KONULACAK
Köy Kanunu’nda yapılan değişikliklerde en dikkati çeken madde ‘imar hakkı aktarımı’ oldu. Devlet, imar hakkı aktarımı adı altında vatandaşın tapulu arazisine ‘riskli yapı’ bahanesiyle el koyup, başka bir alanda yer gösterecek. Vatandaş tapulu arazisinin imar hakkı aktarımı ile elinden alınmasına itiraz edemeyeceği gibi, başka bir yerden gösterilen araz için de değer artış payı ödenmeyecek. Köy Kanunu’nda yapılan değişiklikler Antalya’da merkez köyleri ile birlikte Kemer, Kumluca, Demre, Kaş, Serik, Alanya, Manavgat, Gazipaşa köyleri ile ciddi bir tehdit oluşturacak. Turizm tesislerinin sahil köylerini, inşaat sektörünü verimli tarım alanlarını yağmaladığı Antalya’da köy arazilerinin de TOKİ eliyle rantın emrine verilmesinin önünü açan yasa değişikliğine siyasi partilerin ve meslek örgütlerinin sessiz kalması ise endişe yaratıyor.
KÖYLÜNÜN ARAZİSİ 7 GÜNDE EL DEĞİŞTİRECEK
Köy Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) belediye sınırları dışında inşa aşamasında Hazine’ye veya özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arsa ve arazilerde veya devletin hüküm veya tasarrufu altında bulunan yerlerdeki daimi ve geçici izinsiz yapılan hakkında yıkım kararı verebilecek. Karar 7 gün içerisinde ilgililere tebliğ edilecek, tebliğ edilemediği durumlarda yakım kararının bir örneği yıkımı yapılacak yapıya asılacak ve ilgili muhtarlığa bırakılacak. Bu tarih kararın yapı sahibine tebliğ tarihi yerine geçecek.
Yorumlar
Loading…