Ömer KARÇA/MANAVGAT, (DHA)- ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde Camiler ve Din Görevlileri Haftası ve Mevlidi Nebi Haftası kapsamında ‘Peygamber ve İrşat’ konulu konferans düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasin Pişgin katıldı. İmam hatip İbrahim Dursun’un Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferans programının açılış konuşmasını yapan Manavgat Müftüsü Abdullah Eroğlu, Hz. Muhammed’in bir önder ve rehber olduğunu vurgulayarak, “O’nun sadece sakalını, giyim tarzını değil hak yolundaki çabasını, adaleti tesis etmek için gayretini, doğruluk ve dürüstlüğün bütün dünyaya yayılması için çabasını örnek almak ve hayatımıza tatbik etmek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.
Müftü Eroğlu, din adamlarına da seslenerek, “Bir insan için kalbi neyse, bir şehir için de cami odur. Camilerimize bu millet sahip çıktı bizler de sahip çıkmaya gayret edeceğiz. İrşat ise sadece anlatmak değil özellikle yaşamak ve örnek olmaktır. Özellikle din görevlileri olarak bu konuda bir eksiğimiz varsa bilelim ki Peygamber Efendimize haksızlık yapıyoruz. Bilelim ki İslam’ı yanlış tanıyoruz ve yanlış tanıtıyoruz. Bu vebale girmememiz gerekiyor” dedi.
Manavgat Müftüsü Abdullah Eroğlu’nun ardından konferansına başlayan Doç. Dr. Yasin Pişgin, sünnetin sadece namaz ibadeti sırasında farzın öncesinde ve sonrasında kılınan namaz olmadığını, sevmek, bağışlamak, hatayı örtmek, ahde vefalı olmak, diğerkâmlık, acımak ve vefalı olmanın da birer sünnet olduğunu belirterek, “Bunları hayatımıza geçirdiğimizde işte adım adım Peygamber Efendimize yaklaşıyoruz” dedi.
İRŞAT’TA 6S YÖNTEMİ
Hz. Muhammed’in irşat için 6 yöntem kullandığına dikkati çeken Doç. Dr. Pişgin, bu 6 yönteminde ‘S’ harfi ile başlayan kelimelerin anlamı olduğunu söyledi. Bu kavramların başında ‘sevgi’ kelimesinin geldiğini belirten Pişgin, Hz. Muhammed’in bütün davranışlarında öncelikle canlı cansız bütün varlıklara karşı sonsuz bir sevgisinin olduğunu anlattı. Sevginin dışında sabır, saygı, sahavet, samimiyet ve sadakat kavramlarının da Hz. Muhammed’in irşat için kullandığı kavramlar olduğuna dikkati çeken Pişgin, “Pandemi günlerinde bir kardeşimiz bir paylaşımda bulunmuş. Diyor ki pandemi günlerinde elektrik kesildi, internet gitti, cep telefonunun şarjı bitti, karanlıkta bizimkilerle oturduk konuştuk, konuştuk, konuştuk, mesele meseleyi açtı en son altına not düşmüş, hepsi çok iyi insanlarmış. Kimin için diyormuş, kendi ailesi için, anne babası için. Niçin çünkü biz aynı evde, evi otel gibi kullanan, yemek masasını bir restoran gibi kullanan bireylere dönüştük” diye konuştu.
ÖNCE KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERECEKSİN
Toplumda insanların kendisinin doğru, karşısındakinin yanlış olduğunu düşünmek gibi bir yanılgıya düştüğünü ifade eden Pişgin, “Aleme nizam vermek istiyorsan ademe nizam vermen gerekiyor, Ademe nizam vermek istiyorsan, eşine nizam vermek istiyorsan, öğrencine nizam vermek istiyorsan, konuşmacı olarak dinleyicilere nizam vermek istiyorsan önce kendin nizama gireceksin, kendine çeki düzen vereceksin. Kendin istikamete gireceksin” diye konuştu.
Bu 6 kavramın insanı mutluluğa götüreceğini anlatan Pişgin, “Yöntem bu, aradığımız yöntem komplike metodojilerde değil çok net yani, psikoloji daha dünkü çocuk, psikoloji 50 yıl önce, 100 yıl önce yoktu. Asri saadet nasıl asri saadet oldu? Elbette psikoloji önemli, ilmi verilerden elbette ki istifade etmek gerekiyor. Ama hayatta mutluluğu yakalamak bu kadar komplike değil. Böyle olduğunda tıpkı Peygamber Efendimizin inşa ettiği gibi o saadeti, o mutluluğu deneyimlemek evimizde, ailemizde, etrafımızda yaşamak imkan dahilinde olacak” dedi.
Konferansın sonunda Doç. Dr. Yasin Pişgin dinleyicilerin sorularını yanıtlayarak, okurlar için kitaplarını imzaladı.
Yorumlar
Loading…