Kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde fazlasıyla etkileyen migren, tıp literatüründe şiddetli baş ağrısı tipi olarak geçiyor. Çoğunlukla göz, ense ve şakak etrafından başlayan migren ağrısı çeşitliliğine göre ilerleyebiliyor. Migren ağrısıyla birlikte kişide; kusma, sese veya ışığa hassasiyet, bulantı vb. olumsuz durumlarda görülebiliyor. Bu nedenlerden dolayı özellikle migren hastalarının çoğu karanlık odada uyumayı ağrı tuttuğunda tercih ediyorlar. Migren ağrılarının boyutu kişiden kişiye değişebiliyor. Örneğin, aralıklı gerçekleşen migren ağrılarına; “episodik migren” adı veriliyor. 3 aylık dönemde eğer ayda kişi 15 gün ağrı çekiyorsa bu durum ” kronik migren” diye adlandırılıyor. Kronik migrene daha çok; uyku bozuklukları, kaygılar ve depresyon sebep oluyor. Kişi kronik migren tedavisi olmazsa maalesef ileride çok ciddi problemlerle karşılaşabilir. Tüm bu bilgilerin ışığında yazımızda; migren ağrısı için doğal yöntemler, migren ağrısı için evde ne yapılır, migren için yoga hareketleri ve migren ağrısı ilaçsız nasıl geçer sorularına yanıt bulabileceksiniz. Keyifli okumalar…
Migren nedir?
İnsanların günlük yapmış oldukları aktiviteleri önemli ölçüde kısıtlarak yaşam kalitesini de aynı zamanda düşüren rahatsızlık türüne migren adını veriyoruz. Migrenin diğer baş ağrısı türlerine göre daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. Nörolojik bir rahatsızlık olarak tıp dünyasında yer alan migrenin en önemli özelliği; şakaklarda zonklayan, keskin baş ağrısına sebep olmasıdır. Migreni diğer baş ağrı türlerinden ayıran özellikse, ataklar şeklinde gerçekleşmesidir diyebiliriz.
Migren ağrısı için bitkisel çözümler
Şakaklarda, ensede ve gözlerin etrafında çok şiddetli hissedilen migren ağrısını bertaraf eden bitkisel yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
Limonlu ılık su
Migren atağa dönüşmeden önce ağrı şiddetini hafifletmek adına limonlu ılık su tüketebilirsiniz. Migren ağrısını gidermede önemli görev yapan ılık limonlu suyun içine himalaya tuzunu 2 çay kaşığı ekleyiniz. Tuzu karıştırarak eritip tükettiğiniz takdirde migren ağrısı hafiflemeye başlar.
Üzüm suyu
Migren ağrısını bertaraf eden diğer önemli içeceklerden birinin de üzüm suyu olduğunu söyleyebiliriz. Antioksidan barındıran meyve olduğundan üzüm, vücudun arındırılmasında da ayrıyeten görev yapıyor. Taze olarak üzüm suyunu bir bardak içerek migren ağrınızı dindirebilirsiniz.
Papatya
Migrenin doğal yollarla tedavisi edilmesinde papatyanında önemi çok büyüktür diyebiliriz. Antioksidanlı bitki olması sebebiyle papatyanın içindeki minerallerle vücudunuzun ağrılarını dindirebilirsiniz. Papatya yağını masaj yaparak kullanabileceğiniz gibi çayını da tüketerek migreni hafifletebilirsiniz.
Biberiye çayı
Özellikle İbrahim Saraçoğlu, migrene biberiyeyi tavsiye ediyor. Biberiye tohumlarıyla çay yapıp; akşamları ve sabahları tükettiğiniz takdirde migrenin etkilerini fazlasıyla azaltabilirsiniz.
Yoğurt otu
Düzenli tüketilirse yoğurt otu migren ağrıları da azalır. Kaynamış şekildeki bir bardak suyun içine yoğurt otunu ekleyiniz. Biraz daha kaynatıp, sonrasında ılımaya bırakıp tüketebilirsiniz.
Zencefil
Migren ağrısı uykuları bölerek kişinin yaşımını olumsuz etkiler. Eğer zencefil tüketirseniz göz kaslarınızda rahatlama olur ve migrenin olumsuz etkileri de böylelikle doğal yollarla yok edilir. Zencefil çayı tüketerek migren ağrılarınızı kolaylıkla dindirebilirsiniz.
Aslan pençesi
Gülgiller familyası mensubu olan aslan pençesi otu, migren ağrısına iyi gelen doğal yöntemlerdendir… Migren ağrınız tuttuğunda aslan pençesini sıcak suyla harmanlayıp tüketebilirsiniz.
Okaliptüs yağı
Migren ağrısını dindiren aromatik yağların en başında okaliptüs geliyor. Okaliptüs yağından; banyo suyuna koyarak, oturduğunuz odada bulundurarak yararlanabilirsiniz. Şakaklarınıza ya da ensenize 2 damla damlatarak masajda yapıp aynı zamanda migren ağrınızı dindirebilirsiniz.
Ihlamur
Taze şekilde migren ağrınızı dindirmek için 2 fincan günde tüketebilirsiniz. Ihlamur sayesinde migrenin yorduğu gözlerinizi dinlendirmiş olacaksınız.
Mercan köşkü
Beynin oksijen temin etmesinde önemli rol oynayan mercan köşkü; migren ağrısını hafifletmede de aynı zamanda görev yapıyor. Bir su bardağı kaynayan suya mercan köşkü koyup ılımaya bırakınız. Ilıma gereçekleşince mercan köşkünüzü tüketebilirsiniz.
Gümüşdüğme otu
Papatyaya benzerliğiyle dikkat çeken gümüşdüğme otu, migren ataklarının yok edilmesiyle daha çok biliniyor. Migren ağrısını giderdiğine dair gümüşdüğmeyle alakalı pekçok çalışma yapılmıştır. Migren ağrınız başladığında gümüşdüğme otunu çay gibi demleyip tüketebilirsiniz.
Melisa çayı
Migren ağrısı için doğal yöntemler denildiğinde ilk akla gelen bitkilerin başında melisa çayı geliyor. Melisa çayı tüketerek migren ağrınızı kolaylıkla yok edebilirsiniz.
Nane
Migren ataklarını tedavi etmede önemli rol oynayan nane mentol içeriyor. Mentol içeriği özellikle migren ağrısını yok ediyor.
Yeşil çay
Doğal ağrı kesen diye tabir edilen yeşil çayda, antioksidan bulunuyor. Migren ataklarıyla, ağrılarını gidermede büyük görev yapan yeşil çayı demleyerek etkili sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Lavanta
Lavantanın çayı başta olmak üzere yağını da kullanarak migren ağrısını dindirebilirsiniz. Aromaterapi olarak büyük önemi olan lavantayı migren tedavisinde kullanabilirsiniz.
Migren Belirtileri nedir?
- Şiddetli baş ağrısı
- Depresif durumlar
- Aşırı duyarlı olma
- Aşırı tepki verme
- Konstrasyonda azalma
- Gereksiz neşeli olma
- Donuk olma
- Durgun olma
- Dikkat azalması
- Kokuya, sese ve ışığa aşırı hassas olma
- Devamlı uyku durumu
- İshal
- Kabızlık
- Karnın şişmesi
- Sürekli aç hissetme
- İştahsızlık
- Tatlı yeme isteği
- Aşırı su tüketimi
Migren ağrısı neden olur?
Migren ağrısı genel olarak genetik faktörler sonucunda oluşuyor. Ailesinde migren rahatsızlığı olan kişilerde %40 görülme olanağı vardır. Bir kişinin hem babasında hem de annesinde migren rahatsızlığı varsa o kişide de %75 görülme olasılığı vardır. Migren ağrısına neden olan diğer önemli sebepse hormonal değişim olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden migren rahatsızlığı daha çok kadınlarda saptanmıştır. Erkeklerle kıyaslandığında kadınlarda 3 kat daha fazla migren rahatsızlığı görülüyor. Özellikle adet zamanlarında migren ağrısı çoğalıyor.
Yoganın migrene etkisi
Yoganın rahatlatıcı özelliği sayesinde migren ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Yoga hareketleriyle başınızı, boynunuzu ve sırtınızı çalıştırarak vücudunuzunda sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle aşağı bakan köpek hareketi migrenin en önemli ilacıdır… Kalçanın havaya kalktığı ellerle başında yerde kaldığı bu hareketle migren ağrınızı azaltabilirsiniz. Migren ağrısını azaltan diğer hareketse; balasanadır… Öncelikle bu hareketi yapabilmek adına yere oturmanız gerekiyor. Siz yerde oturur vaziyetteyken belinizden bir hareket ile ön tarafa eğilip kollarınızı da uzatmanız gerekiyor. Arkasından da kollarınızı yan tarafa alıp alnınızı da yerde bırakmanız gerekiyor. Böylelikle boynunuzdaki ve başınızdaki yoğunlukta gitmiş olacak. Aynı zamanda yoga hareketlerinde ünlü olan ceset pozuda migrenin tedavisinde kullanılıyor. Yoga matının üzerine sırt üstü şekilde yatmalısınız. Böylelikle hem bedeniniz hem de sırtınız serbest hale gelir ve migren ağrınızda diner.
İbrahim Saraçoğlu’ndan migren ağrısına öneriler
İbrahim Saraçoğlu, migren ağrısı için doğal yöntemler arasında biberiye çayını öneriyor. Günde 3 defa 9 dakika biberiyeyi kaynatarak tüketmek migrenin en önemli ilacıdır… Aynı zamanda düz yapraklı aslan pençesinin 4 gram saplarını 1 bardak suya atıp kaynattıktan sonra tüketebilirsiniz.
Ender Saraç’tan migren ağrısı için biberiye kürü
Ünlü diyetisyen Ender Saraç’ın migren için önerdiği biberiye kürü tarifi şu şekildedir:
Malzemeler
- İri şekilde bir tutam biberiye otu
- 1 bardak su
- 2 tane karanfil
- 2 yaprak nane
- Yarım tatlı kaşığı da anason
Yapılışı
Bütün malzemeleri cezveye koyup, kaynamış olan suyun içerisinde 5 dakika demleyiniz. Günde 2 fincan biberiye çayı tüketebilirsiniz. Ayrıca yutmadan ağzınızla karanfilde çiğnediğiniz takdirde migren ağrısını bertaraf edebilirsiniz. Migren ağrısının kesilmesi için karanfili 15 dakika çiğnemeniz yeterlidir.
Migren ağrısı için bitkisel yöntem Ahmet Maranki
Ünlü doktor Ahmet Maranki tarafından migren ağrısına önerilen bitkisel yöntem şudur: 1 bardak ölçüsündeki suyu ilk olarak kaynatınız. İçine yaklaşık 10 gram oğulotunu ilave ediniz. 10 dakika demlendirip günlük 3 bardak tüketiniz.
Ahmet Maranki’nin migren için önerdiği diğer tarifse şudur: Kaynayan bir bardak suya ortalama 2 gram kurutulmuş papatyayı ekleyiniz. Papatyaların demlenebilmesi için 10 dakika bekleyiniz. Papatyayla hazırlanan bu çayı 2 bardak günde içebilirsiniz.
Migren ağrısı ile ilgili merak edilen sorular
Kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen migren ağrısıyla ilgili tüm merak edilen soruları ve cevaplarını aşağıda sizler için hazırladık…
Migrene hangi içecekler iyi gelir?
Migren ağrısını kesen en önemli içecek limonlu sudur…
Migren ağrısına hangi bitki iyi gelir?
Migren ağrısını kesen başlıca bitkiler; biberiye, zencefil, aslan pençesi, lavanta, ıhlamur, melisa, mercan köşk ve papatyadır…
Migren için biberiye çayı nasıl yapılır?
İlk olarak bir bardak suyu kaynatmanız gerekiyor. 1 tatlı kaşığı biberiyeyi kaynamış olan su içerisine atınız. Ardından 4 dk daha kaynatınız. Ilıdıktan sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
Migren için zencefil çayı nasıl yapılır?
2 bardak suyun içine çubuk tarçınla, zencefili atınız. Suyun kaynamasının arkasından 5 dakika demlendiriniz. Daha sonra limon sıkıp afiyetle tüketebilirsiniz.
Çörek otu yağı migrene iyi gelir mi?
Migren atağının ilk ortaya çıkmasıyla birlikte; alın bölgenize, ensenize ve gözlerinizin üzerine çörek otu yağını sürünüz.
Zencefil çayı migrene iyi gelir mi?
Zencefil çayı tüketerek migren ağrınızı dindirebilirsiniz.
Hamilelikte migren ağrısına ne iyi gelir?
- Soğuk uygulama tedavi yöntemi
- Düzenli olarak yürüyüşle, egzersiz
- Bol su tüketimi
- Dengeli beslenme
- Uyku düzeni
Kahve migrene iyi gelir mi?
Migren ağrısana günde 1 fincan kahveyi tüketebilirsiniz.
Auralı migren nedir?
Daha çok çocukluk döneminde görülen baş ağrısı haricinde halüsinasyonların görüldüğü migren çeşididir… Auralı migren; kolllarda uyuşma ile algı bozukluklarına da neden oluyor.
Migren ağrısına hangi yağ iyi gelir?
- Lavanta yağı
- Nane yağı
- Okaliptüs yağı
- Papatya yağı
Migren ağrısı nerelerde hissedilir?
Migren ağrısını başın tamamında ya da yarı kısmında hissedebilirsiniz. Ayrıca ensede, alında ve şakaklarda da migren ağrısını hissedebilirsiniz.
Migrene iyi gelen dua nedir?
Haşr Süresinin 21-24. ayetini migren ağrısı için okuyabilirsiniz.
Migrene iyi gelen yiyecekler nelerdir?
- Yoğurt
- Ispanak
- Susam
- Ayçiçeği
- Karalahana
- Havuç
- Karpuz
- Tatlı patates
- İncir
- Somon
- Avokado
Migrene iyi gelen hareketler nelerdir?
Migreni hafifletmek için yoga hareketleri yapabilirsiniz. Aynı zamanda migren için doğruhareketlerle masaj yaparsanızda işe yarar.
Migren ağrısı ilaçsız nasıl geçer?
Nane, lavanta, papatya, okaliptüs ve fesleğen gibi yağları kullanınız. Nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Karanlık yerde uyumanızı tavsiye ediyoruz. Düzenli şekilde boyun egzersizleri yapabilirsiniz. Baş kısmınızın arkasına masaj yapınız. Alın kısmınıza buz koyabilirsiniz. Parmaklarınıza akapuntur yapabilirsiniz. Sıcacık duş alabilirsiniz. Bol su tüketip, aşırı güneşten kaçınınız. Kahveyi dozajında tüketiniz. Son olarak da keten tohumu tüketebilirsiniz.
Aloevera migrene iyi gelir mi?
Aloevera bitkisinin migren atakları için önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Migren ağrısında nereye masaj yapılır?
Migren ağrısı hayatınızı olumsuz etkiliyorsa, akapuntur noktalarına masaj yapabilirsiniz. Ellerinize, şakalarınıza, kafa kısmınızın en altına, kaş içlerine, alın ortasına, omuz köklerine, elmacık kemiklerinin ucuna, saçların başlangıç kısmından üst bölüme masaj yapılabilir.
Migrene meditasyon iyi gelir mi?
Migren ağrısını dindirmek için medikasyon yapabilirsiniz.
Migren ağrısına yoga iyi gelir mi?
Migrenin belirtilerinden kurtulmak için yoga yapabilirsiniz.
Migrene hangi taş iyi gelir?
- Aytaşı
- Manyetit taş
- Kehribar taşı
- Yeşil aventurin
- Turkuaz taşı
- Selenit taş
- Berrak kuvars taş
- Lapis lazuli taş
- Ametist taş
- Gül kuvars taşı
Migrene hangi yemek iyi gelir?
Migreni bertaraf edebilmek için size yukarıda önerdiğimiz besimlerle kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Migren hastaları nasıl beslenmeli?
Migren hastalarının sağlıklı besinler tüketmesi gerekiyor. Zararlı abur cuburları tüketmekten kaçınarak, migreni etkisiz bırakabilirsiniz.
Migren çeşitleri nelerdir?
Auralı ve aurasız diye migren 2’ye ayrılıyor. Auralı migrende; baş ağrısıyla birlikte denge kayıpları ve görme bozuklukları yaşanabiliyor. Aurasız migrendeyse; şiddetli baş ağrısıyla beraber mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşanabiliyor. En fazla görülen migren çeşididir diyebiliriz.
Migren ağrısı için doğal yöntemler Ekşi Sözlük
Migren ağrısının geçirilmesinde rol oynayan doğal yöntemlerle alakalı Ekşi Sözlük’te çok yorum yapılmıştır. Sizde Ekşi Sözlük sitesindeki yorumlara bakmak istiyorsanız buraya tıklayınız.
Migren ağrısı için doğal yöntemler Kadınlar Kulübü
Migren ağrısını gidermek için kullanılan doğal yöntemlerle alakalı yorumları Kadınlar Kulübü’nde de bulabilirsiniz. Kadınlar Kulübü’nde yer alan migren ağrısını gidermede görev yapan doğal yöntemleri öğrenmek adına linke tıklayınız.
Yorumlar
Loading…