Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile çok eski zamanlardan beri kullanılan, çok farklı kültürlerde görülen bir keyif aracıdır. Peki nargilenin zararları nelerdir birlikte ele alacağız. Sigaradan daha az zararlı olduğu düşünülen nargile aslında sigaradan daha zararlıdır. Sadece tüketen kişiler böyle düşünerek kendini kandırır. Hatta uzmanlara göre bir saat yapılan nargile keyfinin 50 tane sigaraya eşittir. Yani bu açıklama aslında nargilenin sağlığa ne kadar zararlı olduğunu tek başına göstermeye yeterlidir.

Çok eski zamanlardan beri farklı kültürlerde tüketilen nargile, ülkemizde de aromalı çeşitleri ile sohbetler sırasında kafelerde tüketilen bir sohbet eğlencesidir. Bu durumda nargilenin sosyal ortamlarda daha cazip olmasını sağlamıştır. Bu kadar çok tüketilen nargilenin zararları ülkemizde de dünya çapında da hala tam olarak bilinmemektedir.

Nargile çok fazla tüketilmekte ancak dünyada da ülkemizde de nargilenin zararlarına dair gerekli bilinç gelişmemiştir. Nargile de bulunan kanserojen maddeler sigaranın içindeki maddeler ile neredeyse aynıdır. Hatta daha kötüsü nargilenin içinde bu maddelerin yoğunluğu daha fazladır. Ve nargilenin içim süresi daha uzundur. Yani aslında nargile sigaranın kılık değiştirmiş ve daha tehlikeli hallerinden birisidir.

Nargile özellikle doğu kültüründe önemli bir yere sahiptir. Nargile ilk olarak Hindistan’da çıkmış sonrasında Araplar ve Osmanlılar nargileyle tanışmışlardır. İlk nargile ise hindistancevizi kabuğundan yapılmıştır. Sohbetin yanında sevilen bir alışkanlık olan nargilenin kökeni çok eskilere dayanmaktadır. Hatta nostaljik bir değeri vardır. Ancak sigarada olduğu gibi nargilenin zararları konusunda da toplum bilinçlendirilmeli ve farkındalık sağlanmalıdır.

Nargile deneyimi, marpuçtan nefes alınmasıyla başlar ve basınç etkisiyle oluşan hava akımı önce közden geçerek en üstteki delikli alana ulaşır. Isınan tütünün dumanı, nargilenin sulu bölümünden geçerek soğur ve daha sonra marpuç ve sipsi aracılığıyla kullanıcıya ulaşır. Ancak, nargile içindeki dumanın sigara dumanı gibi zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle yanmış közden çıkan duman, nargilenin en tehlikeli kısmıdır. Bu sebeple, nargile kullanımı da sigara kullanımı gibi sağlık açısından risklidir ve mümkünse tütün kullanımından kaçınılmalıdır.

Nargilenin içinde bulunan su ve duman içen kişiye ulaştığı anda zehirli maddeler azalmaz. Nargile dumanında 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu zehirli maddeler; nikel, kobalt ve kurşun gibi ağır metallerden oluşmaktadır. Bu metaller de doğrudan insan sağlığına ölümcül etkiler bırakabilir. Hatta metallerin yoğunluğu sigaraya göre daha fazladır. Ayrıca ağır metallerin yanında nargilede yüksek miktarda arsenik bulunmaktadır. Bu da sigaraya göre nargilenin daha zararlı olduğunu göstermektedir.

Nargilenin dumanı sudan süzülür. Bu nedenle de zehirli maddelerden arındığı düşünülür. Ancak kimyasalların çok çok az bir miktarı suya süzülür. Binlerce miktarda zehirli madde nargile dumanı ile ciğerlerimize akın eder. Nargilenin Zararları Nelerdir sorusunun yanıtı aslında burda başlıyor. Yani nargiledeki suyun arındırma özelliği yoktur.

Sipsiler için üretilen bazı filtreler vardır bu filtrelerin kimyasallardan arındırdığı ve nargilenin zehirli etkileri en aza indirdiği söyleniyor. Ancak bu durum tam olarak mümkün değildir.

Sigara dumanında 34-85 ng kurşun varken, nargilede bu oran 6870 ng olarak açıklanıyor.

Sigarada bulunan arsenik, 40 ile 120 ng arasındayken, nargilede 165 ng’dir.

Sigarayı bırakanlar ya da sigara tüketmeyen kişiler nargile içmekte herhangi bir sakınca görmezler. Nargilenin zararsız olduğu düşünürler. Aslında nargile, tütün içmenin farklı bir halidir. Ve en az sigara kadar bağımlılık yapmaktadır.

Günümüzde gençler Nargilenin Zararları Nelerdir diye düşünmeden eğlence amaçlı sağlıksız tüketim içindedir. Nargile kullanımının sigara kullanımına göre daha masum olduğu düşünülse de, nargilenin de sigara gibi ciddi sağlık riskleri taşıdığı unutulmamalıdır. Nargile içindeki duman, sigara dumanından daha fazla miktarda karbon monoksit, nikotin, ağır metaller ve kanserojen maddeler içerir.

Özellikle gençlerin nargile kullanımı, daha az zararlı olduğu yanılgısına kapılmaları nedeniyle endişe vericidir. Nargile içmek, birçok genç için sosyal bir aktivite haline gelmiştir. Ancak, nargile içmek birkaç kişi tarafından paylaşıldığı için zararlarının yanında enfeksiyon riski de artabilir.

Gençlerin nargile kullanımını azaltmak için bilinçlendirme kampanyaları yürütülmeli ve nargile satışına sınırlamalar getirilmelidir. Ayrıca, okullarda, sağlık merkezlerinde ve gençlerin sıkça ziyaret ettiği diğer yerlerde, nargilenin sağlık riskleri hakkında bilgi veren seminerler düzenlenmelidir.

Nargile tüketimi ile ilgili yapılan bir anket sonucuna göre; nargile tüketen gençlerin yüzde 89’u nargileden vazgeçmek istemiyorlar. Çünkü nargilenin zararlı olmadığını düşünüyorlar. Nargile kullananların yüzde 76’sı, nargilenin sigaradan çok daha az zararlı olduğunu düşünüyor.

Nargilenin Zararları Nelerdir diye sorulduğunda akla tabikide sebep olacağı hastalıklar geliyor. Nargile tüketiminin neden olduğu hastalıklar ile sigaranın neden olduğu hastalıklar benzerlik göstermektedir. Nargile öksürükten, ciğer ağrılarına, göğüs hırıltılarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Nargilenin aktif olarak yanması ve içilmesi için üzerine koyulan kömür sigaradan kat ve kat daha zararlı olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Nargilede kullanılan kömür nedeniyle içen kişilerin içine çektiği dumana katran ve karbon monoksit gibi kansere sebep olabilecek kimyasallar karışır. Bu nedenle nargilenin zararı özellikle kömürden dolayı sigaraya fark atmaktadır.

Kaynaklara göre içime hazır bir nargilede, 4,5 gram tütün ve 7,5 gram kömür kullanılmaktadır. Bu da toplamda 3.37 miligram nikotin ve 3,63 miligram partiküler madde alındığı anlamına gelir.

Nargilenin en korkunç yanlarından biri de akciğer kanserine neden olma ihtimalidir. Nargile dumanı ile içe çekilen yoğun zehir bronşlarımızın bu maddeleri verimli süzememesine sebep olur. Zaman içinde akciğerlerimizde tahribat oluşur ve akciğer kanseri kaçınılmaz hale gelir. Bunun yanında kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) da nargilenin sebep olduğu ölümcül rahatsızlıklardan biridir.

Bunların yanında nargile yüksek miktarda arsenik içermektedir. Arsenik; dolaşım bozukluğu, kalp hastalıkları, sinir sisteminin bozulmasına, çeşitli kanser oluşumlarına da neden olabilir. Hele ki nargilenin içilme süresinin iki üç saat olduğu düşünüldüğünde, oral yollarda kanserlerin (gırtlak kanseri, ağız kanseri) oluşma olasılığının da yüksek olduğu ortadadır. Hem nargilenin içindeki tütün, hem de dumanı yoğun miktarlarda katran doludur. Bu da vücudun kan akışını direk etkilemektedir.

Nargile kalıcı baş ağrısına neden olabilir. Ve içim sırasında sıklıkla mide bulantısına neden olmaktadır.

Nargile tütünlerinin aromalı olanları çok popülerdir ama tütüne eklenen şeker ve diğer katkı maddeleri nargilenin daha fazla kanserojen olmasına neden olur. Düzenli olarak nargile kullanan kişilerde damar tıkanıklığı görülme ihtimali yüksektir.

Zararlarından birisi de erkeklerin sperm kalitesini düşürmesidir. Kadınlarda da yumurtlama sorunu, erken menopoz, rahim kanseri gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Ayrıca nargile ağız kanserine neden olabilir, yanaklarda tahribat yaratabilir. Fazla nargile tüketimi zaman içerisinde erken yaşlanma belirtilerinin görülmesine neden olabilir.

Şimdilerde ise bazı işletmeler bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için kişiye özel sipsi getiriyor. Ancak bu hastalıkların bulaşmasını tek başına engelleyemez. Özellikle herkesin kullandığı marpucu kullanmak da zatürre, hepatit, grip, uçuk gibi rahatsızlıkların bulaşmasını kolaylaştırır. Sipsi ile hastalıkların bulaşma ihtimal azalsa da bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için nargile hortumlarının çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir.

Nargile sigara gibi tütün ürünü olduğu için hamilelerin, bebeklerin, çocukların ve emziren annelerin bu dumana maruz kalmamaları çok önemlidir. Çünkü nargilede de sigara dumanında olduğu gibi pasif içicilik durumu vardır ve çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.

Sağlıklı bir yaşam için hayatınızdan sigara, nargile, alkol gibi kötü alışkanlıkları çıkarın. Dengeli ve düzenli beslenin. Egzersizi hayatınızdan eksik etmeyin. Soya yağının faydalarını hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızı mutlaka incelemelisiniz. Ayrıca sizler için içerikler ürettiğimiz instagram sayfamızı da takip etmenizi bekliyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Olimpos'ta doğa yürüyüşü etkinliği

Olimpos’ta doğa yürüyüşü etkinliği

Kemer'de ilk etabın galibi Wade Young oldu

Kemer’de ilk etabın galibi Wade Young oldu