Orman talanına hayır

Orman talanına hayır

  Mimarlar Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yaparak, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nce Konyaaltı ilçesi Gökdere Köyü Kocaköy mevkiinde yer alan 120 bin metrekarelik orman arazisini 15 Ekim 2024, Kemer ilçesi Selçuklu Av Köşkü’nün de bulunduğu 7 bin 540 metrekarelik orman arazisini 22 Ekim 2024 tarihinde Orman Parkı Yönetmeliği’ne dayanılarak imar planı olmadan ihaleye çıkarıldığını belirtti.

Açıklamada, ihalelerin özellikle Gökdene-1 Konaklamalı Orman Parkı’nda orman ve orman ekosistemine zarar verecek rant amaçlı yoğun bir yapılaşmaya yol açacağı vurgulanarak, ” Orman alanları dedelerimizin mirası değil, torunlarımızın emanetidir. -Orman Parkı-adı altında ranta kurban edilmesine göz yummayacağız” denildi.

ORMAN PARKLARI ANAYASAYA, ORMAN KANUNU’NA AYKIRI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin açıklamasında her iki ihale ile gerçekleştirilmeye çalışılan orman parklarının Anayasa, Orman Kanunu ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, doğal ve kültürel değerler ile orman ekosisteminin olumsuz etkileneceği savunularak, “Orman alanlarının rant amaçlı yapılması açılmasında kamu yararı bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “Sayıştay raporunun giriş bölümünde’ Temel ögesi ağaç olan, içerisinde çok değişik canlı türlerinin yaşam bulduğu, biyolojik bir ekosistem olan ormanlar, başlı başına bir kaynak olduğu gibi diğer kaynaklara da koruyuculuk yapmaktadır.

Orman iklim değişikliğini, hava kirliliğini ve erozyonu önlemek, enerji depolamak, rekreasyon olanağı sağlamak, temiz su ve oksijen üretmek, çeşitli canlılara yaşama imkanı sağlamak, toprak-su-karbon dengesini sağlayarak doğadaki tüm sistemlerin geliştirilmesini sağlamak ve güvence altına almak gibi kolayca farkına varılamayan ve ekonomik değeri ölçülemeyen çok sayıda yaşamsal fonksiyonu yerine getirmektedir, fonksiyonu yer almaktadır” görüşünü de yer verildi.

İHALELERİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin, ‘Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nü uyarıyoruz’ ifadelerine yer verilen açıklamasında, daha sonra şöyle deniliyor: “Ormanlarımıza ve orman ekosistemine büyük zarar vereceği, ormansızlaştırmaya ve çölleşmeye neden olacağı açık olan ve 15 Ekim 2024 tarihinde ihalesi yapılacak olan Gökdere-1 Konaklamalı Orman Parkı ve 22 Ekim 2024 tarihinde ihalesi yapılacak  Kemer’deki Orman Parkı açıklamamamızdan anlaşılacağı üzere, Anayasa, Orman Kanunu ve taraf olduğumuz uluslararası  sözleşmelere aykırıdır. Bu nedenlerle ihalelerin ivedilikle iptal edilmesi gerekmektedir. İhalenin gerçekleşmesi halinde ihalelerin dayanağı olan Orman Parkı Yönetmeliği’nin iptali istemiyle yasal yollara başvuracağımızı, özellikle ihaleye katılacak şirketlerin, ilgililerin ve halkımızın bilgisine sunarız.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Mutlaka hayaliniz olmalı!

Mutlaka hayaliniz olmalı!

‘Altın Eller’de duygusal anlar