Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- EKOLOJİK Araştırmalar Derneği (EKAD), Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla 2023 yılında başlatılan ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ projesinin ikinci ayağı Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı sahillerinde başlatılıyor.
Bu yaz çok daha zengin bir içerikle ve daha fazla iştirakçiyle, Antalya’da dört farklı bölgede yürütülecek olan projenin ilk etkinliği 27-30 Haziran tarihlerinde dört gün süreyle Antalya Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Varyant EKDAĞ Sosyal Tesislerinde yürütülecek. Plastik atıklar konusunda farkındalık düzeyini artırmayı ve plastik kirliliğini azaltmak için günlük yaşamlarımızda ne gibi değişiklikler yapabileceğimizi göstermeyi amaçlayan proje, bu yıl tek kullanımlık plastik ürünlere odaklanıyor.
ALTERNATİF ÜRÜNLER SERGİLENECEK
Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen ve proje ortaklarınca çevre eğitimi verilen 35 gönüllüyle birlikte Mavi Bayrak ödüllü halk plajlarında bilgilendirme standları açılarak çeşitli etkinlikler yürütülecek. Aynı standlarda, tek kullanımlık plastiklere alternatif ürünler geliştiren firmalar da ürünlerini tanıtacak.
İLKİ SERİK’TE DÜZENLENDİ
Geçen yıl ilki yapılan ve büyük ilgi gören ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ projesi bu yıl, İngiliz müzik grubu Depeche Mode ve İsveçli saat markası Hublot’nun Conservation Collective ile yürüttüğü ortaklık aracılığıyla, Turquoise Coast Environment Fund (TCEF) tarafından sağlanan fonla destekleniyor. Dünya çapında her yıl sadece 4 ya da 5 projeye verilen bu prestijli hibe, ilk kez Türkiye’den bir projeye verildi.
SAHİL VE DENİZ TEMİZLİĞİ YAPILACAK
Proje kapsamında, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen 20-30 yaş arası 35 gönüllü gençle birlikte, Mavi Bayrak ödüllü halk plajlarında dört gün boyunca standlar kurulacak ve çeşitli etkinlikler yürütülecek. Tamamı halka açık ve ücretsiz olacak bu etkinlikler, tek kullanımlık plastikler konusunda bilgilendirici nitelik taşıyacak. Etkinliğin ilk gününde Avrupa Çevre Ajansı’nın ‘Deniz Çöpleri İzleme Programı’ kapsamında sahil ve deniz temizliği yapılacak, toplanan tüm atıklar kategorilerine göre ayrılıp sergilenecek.
BELEK VE LARA’DA DA DÜZENLENECEK
Aynı etkinlikler 4-7 Temmuz’da Belek ve 5-8 Eylül’de de Lara’da bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mavi Bayraklı TURAŞ Halk Plajı Tesisleri’nde yürütülecek. Plaj etkinlikleri öncesinde verilecek eğitimlere bölge otelleri de davet edilecek. Projede ayrıca, dünya çapındaki “Plastiksiz Temmuzö hareketi kapsamında, 16- 19 Temmuz tarihlerinde dört gün boyunca Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezinde çocuklara ve anne-babalarına yönelik atölye çalışmaları düzenlenecek.
‘PLASTİK KİRLİLİĞİ ALARM VERİYOR’
Plastik kirliliğinin dünyanın öncelikli sorunlarından biri olduğuna dikkat çekilerek, şu bilgilere yer verildi:
“Dünya çapında her yıl 500 milyon tona yakın plastik üretiliyor ve bunların en az yarısı tek kullanımlık. Tek kullanımlık plastiklerden kasıt; yalnızca bir kez kullanılan ve sonra çöp olan gıda kapları, ambalajlar, alışveriş torbaları, plastik tabak ve çatal-kaşıklar, içecek bardakları, pipetler ve karıştırma çubukları gibi ürünler. Balonlar, sakızlar, kulak temizleme çubukları ve sigara izmaritleri gibi kolay akla gelmeyen tek kullanımlık plastikler de var. Bu ürünler geri dönüşüme giremedikleri gibi, sıklıkla çöp kutuları yerine çevreye atılıyor ve 200-500 yıl kadar doğada kalıyorlar. Bu süre içerisinde de gittikçe daha küçük parçalara ayrışarak mikroplastik ve nanoplastiklere dönüşüyorlar. Bu çok küçük plastik parçacıkları toprağa ve suya karışıyor, oradan da besinler yoluyla canlıların vücutlarına girerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.” (DHA)
Yorumlar
Loading…