Cumhuriyet.tr’den Ali Can Polat’ın haberine göre; Pandemiden bu yana zor zamanlar geçiren turizm sektöründe sorunlar bitmiyor. Yaz sezonunu yüzde 55 dolulukla geçiren sektör kışa hazırlanırken bu kez de Ortadoğu’da yaşanan savaşın endişesine düştü. Ağırlıklı olarak Ortadoğu’dan ziyaretçi alan Türkiye’de rezervasyonlar şimdiden yüzde 20’ye yakın düştü. Turizmcinin korkusu yeni hareketlenmeye başlayan Uzakdoğu pazarının durması.
İktidar 2023 yılında 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefi açıklamıştı. Ancak ağustos itibarıyla 33 milyon turist sayısına ulaşıldı. Haziranda açıklanan turizm geliri ise 21 milyar dolardı. Sezonun depremlerin gölgesinde ve yeni deprem korkusuyla başladığını söyleyen Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, zor bir yıl geçirdiklerini söyledi. “Sezon başında Anadolu şehirlerine yönelik turlar tamamen iptal edildi. Daha yeni küçük küçük hareketler başlamıştı” diyen Karcılıoğlu, şu açıklamayı yaptı:
“Tatil bölgelerinde deprem ve seçim dönemi yaşananlar nedeniyle bir düşüş yaşandı. Buna bir de yüksek enflasyonla artan fiyatlar eklenince turistler Mısır gibi ucuz ülkelere kaçtı. Temmuz-ağustos aylarında eskiden yüzde 90’ların üzerinde olan doluluklar yüzde 55’lerde kaldı. İkinci bahar olarak beklediğimiz ekim ve kasımda ise İsrail-Filistin çatışmaları negatif etki yaptı. Avrupa’dan çatışma korkusuyla rezervasyonlar kesildi. Ortadoğulu turistlerde iptaller yüzde 60’ları buldu. Borç batağında olan turizmci yine sıkıntılı bir döneme girdi.”
Yorumlar
Loading…