– İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Oğuz Kurdoğlu ile birlikte, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki selin nedenlerine ilişkin inceleme yaptı. Tolunay, sosyal medya hesabından şu paylaşımları yaptı:
“Bozkurt selinin nedenlerinin neler olabileceğini Google Earth görüntüleri üzerinden incelemeye çalıştım. Öncelikle ilçeye 3.5-4 km uzaklıktaki HES’in ve regülatörlerinin konumu. Bir regülatörün su alma yeri yaklaşık 2 bin metrekare kadar. Diğeri ise 4 bin 250 metrekare kadar”.
DERENİN ÜZERİNDE KUM OCAĞI
“HES iki derenin birleşim noktasında kurulmuş. Ezine Deresi’ne bağlanan yan kolun daha dik olduğu ve yatağında daha fazla materyal olduğu dikkat çekiyor. Sonraki yıllarda bu yan derenin üzerinde kum-çakıl ocağı açılmış, başka bir alt yamaç tahribatı daha gözlemleniyor. Yine iki derenin birleşim yerinde muhtemelen kolüvyal-alüvyal yelpaze üzerinde HES ve başka binalar bulunuyor. Yan dere üzerinde de hemzemin bir köprü mevcut”.
HEYELAN DURUMU İNCELENMELİ
“İlçenin girişinde Ezine Deresi’ne başka bir dere daha katılıyor. Bu derede dik eğimli akmakta ve yatağında sedimentler olduğu ve bir heyelan bölgesi olduğu görülüyor. Ezine Deresi ve yan derenin üzerinde yine köprüler mevcut. Sonraki yıllarda Ezine Deresi ve yan kolun dere ve taşkın yataklarında yapılaşma olduğu dikkat çekmekte. Buralarda heyelan olup olmadığı, dereler üzerindeki köprülerin taşınan kaya ve kütüklerle tıkanıp tıkanmadığı incelenmeli”.
ORMAN KESİMLERİ ARAŞTIRILSIN
“Bu iki köprüden birisi ya da ikisinin birden patlayıp sele neden olması olasılığı olduğunu düşünüyorum. Böylece şiddetli akan suların yanlış yere depolanan tomrukları, ağaç kütüklerini da beraberinde sürükleyerek ilçenin içindeki köprüleri de yıkmış olabilir. Özetle Bozkurt seline HES’lerden ziyade dere ve taşkın yatağındaki yapılaşma, hatalı köprü inşaatı, dere yataklarına müdahale neden olmuş olabilir. Bu durum sel sonrası yapılan incelemelerle ortaya konulabilir. Ormanlardan yapılan kesimlerin de etkisi olup olmadığı incelenmelidir”.
Yorumlar
Loading…