CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda temizlik personeli eksikliğinin giderilmesi için haftada üç gün, aylık ortalama sekiz bin lira maaş ve iş güvencesiz çalışacak geçici personelle okulların temizlik ve hijyen sorununun çözülemeyeceğini, kalıcı çözüm için kadrolu temizlik personelinin, insani koşullarda ve güvenceli olarak bakanlık tarafından istihdam edilmesi gerektiğini belirtti. CHP’li Coşar açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
EMEK SÖMÜRÜSÜNÜN YENİ ADI: İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI
“Büro emekçileri sendikası araştırma merkezi BES-AR’ın yaptığı araştırma sonucu sağlıklı beslenmenin maliyetinin dahi günlük 890 lirayı geçtiği günümüzde, İŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP) vasıtasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı geçici çalışanlara günlük 566,73 TL veriyor. Dünyanın neresinde olursa olsun bunun adı emek sömürüsüdür.
Ülkenin içinde bulunduğu zorlu ekonomik krizin faturası bir tek çalışan, emekli, emekçi ya da iş arayan vatandaşlara kesilmektedir. İş arayan vatandaşlarımızın başvurduğu İŞKUR kapısında onlara önerilen iş ise asgari ücretin altında, güvencesiz çalışmadır. Vatandaşın iş talebini kadrosuz, düşük ücretle, sosyal güvenlikten yoksun olarak giderilmesi, insanları ekonomik kriz ortamında buna mahkum etmek AKP iktidarının yeni istihdam politikasıdır. Ekonomik krizi yaratan, bunu yanlış uygulamaları ile daha da artıran siyasi iktidarın kamu aracılığıyla emek sömürüsü ve güvencesiz çalışmayı teşvik etmesi kabul edilemez.”
OKULLARDA TEMİZLİK PERSONELİ VE TEMİZLİK MALZEMELERİ ÜZERİNDEN TASARRUF KABUL EDİLEMEZ
“Yeni eğitim öğretim yılında okullarda sadece temizlik görevlisi eksikliği değil, temizlik malzemesi ve temel ihtiyaç malzemelerinin de eksik olduğu bilgisi velilerden gelmektedir. Bu eksikliklerden dolayı bazı okullarımız geç açılmak zorunda kalmıştır. Çocuklarımızın temiz ve hijyenik bir ortamda eğitim öğretim görmesi için gereken asgari önlemler dahi alınmamış. Birçok okulda başta sabun olmak üzere birçok temizlik malzemesinin eksikliği yaşanmakta, bakanlık öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri üzerinden kamuda tasarruf tedbiri uygulaması yapıyor.
İşgücü Uyum Programı (İUP) vasıtasıyla okullarda görevlendirilecek personelin haftada sadece üç gün çalışacak olması, diğer günlerde okullardaki temizlik hizmetini aksatacaktır. Öğrencilerimiz için sağlıklı koşullarda eğitim ortamı yaratılmalıdır, temizlik hizmetinin diğer günlerde de yapılmaması istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir an önce bu yanlış uygulamalardan vazgeçilmeli okullarda ki temizlik malzemesi ve temel ihtiyaçların karşılanması, çalışanların haklarının korunarak temizlik hizmetlerinin her gün olması gerekmektir.”
CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorular yer aldı;
Bakanlığınız ve İŞKUR arasında yapılan İşgücü Uyum Programı (İUP) protokolü kapsamında görev alacak personelin okullarda üç gün çalışacak olması, bütün okulların hafta içi beş gün eğitim-öğretime devam ettiği, bazı okulların ise hafta sonları dahi etüt, etkinlik vb. faaliyetleri olduğu dikkate alındığında bu durum okullarda temizlik ve hijyen konusunda sıkıntı yaşanmasına neden olmayacak mıdır?
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için İşgücü Uyum Programı kapsamında kaç temizlik personeli görevlendirilecektir? Bu personelin görev aldıkları illere göre dağılımı nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda temizlik personeli ihtiyacının geçici bir çözümle İŞKUR üzerinden karşılandığı dikkate alındığında, bakanlık bu ihtiyacın giderilmesi için kadrolu temizlik personeli alımını neden yapmamaktadır? Kamuda tasarruf tedbirlerinin bu işe alımlarda etkisi var mıdır?
Okulların erken açıldığı dönemde temizlik personeli eksikliği nedeniyle birçok okul eğitim ve öğretime hafta başında değil de, hafta ortasında ancak başladığı veliler tarafından aktarılmıştır, öğrencilerin ve eğitim çalışanları için temiz ve hijyenik bir ortam sağlayamayan ve bu planlamayı aksatan bakanlık bürokratları hakkında idari soruşturma yapılacak mıdır?
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda aylık ortalama sekiz bin Türk Lirası’na ve üç gün çalışacak personelin yetersiz kaldığı durumlarda okul temizlikleri için hangi yollara başvurulacaktır?
Antalya ve ülke genelinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda temizlik malzemesi eksikliği ve temel ihtiyaçların olduğu iddiası doğru mudur?
Temizlik malzemesi ve temel ihtiyaçları verilmeyen ya da bunların temini için ödenek sağlanmayan okulların sayısı nedir? Bu okullarda temizlik malzemesi ve temel ihtiyaçların eksikliğinin sebebi nedir?
Temizlik malzemesi ve temel ihtiyaçların eksikliği yaşayan okullara bu malzemeler ne zaman verilecektir?
CHP’li Coşar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;
İşgücü Uyum Programı (İUP)’na başvuran vatandaş sayımız nedir? Bu başvuruların kaçı kabul edilmiştir?
İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında belirlenen ücret neden asgari ücretin altında yer almaktadır? Bu gelirin asgari yaşam standartlarının altında olduğu gerçeğine rağmen nasıl uygulanacaktır?
Mevcut mevzuatlara aykırı şekilde düzenlenen çalışma İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında aylık ortalama sekiz bin Türk Lirası kazanacak, sosyal güvence ve iş güvencesinden yoksun personelin emek sömürüsü olarak görülen bu uygulamada amaç nedir?
Asgari ücretin ve günlük yevmiyeli temizlik işlerinin dahi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamındaki günlük ödemeden, yüksek olduğu bilinmesine rağmen bu ücretlerle mevcut program neden uygulanmak istenmektedir?
Önceki dönemlerde Toplum Yararına Program (TYP), şimdi ise İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında kamuda geçici olarak istihdam edilen personelin kaçı sonraki dönemlerde aynı programlarla istihdam edilmiştir? Bundan önceki Toplum Yararına Program’dan sıkıntılı olan İşgücü Uyum Programı ile ne amaçlanmıştır?
Comments
Loading…