Thales kimdir? Thales, Aristoteles tarafından ilk filozof olarak kabul edilir. Bugün, Batı felsefesinden önce gelen bir Doğu felsefesi geleneği olduğunu bilerek, Thales’in ilk Batılı filozof olduğunu söyleyebiliriz. Thales’in en önemli özelliklerinden bir tanesi Orta Doğu’yu dolaşarak Mısır’ı ve günümüz Irak’ı olan Babil bölgesini keşfetmesini sağladı. Son olarak ise Herodot’un raporlarına göre, Thales’in yalnızca astronomi bilgisini, Ay’ın ve Dünya’nın konumuna dayalı hesaplamaları kullanarak Güneş’in tam tutulmasının kesin gün ve saatini tahmin ettiği tahmin ediliyor.
Gelin hep beraber Thales hayatı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olalım.
İlginizi çekebilir: Mahir Ünal Kimdir?
Thales, Antik Yunan’ın önemli bir filozofu, astronomu ve matematikçisi olmasından ötürü birçok felsefe sevenler tarafından araştırıldı. Dolayısıyla Thales hayatı Google üzerinde en çok arananlar listesine girdi.
Birçok bilim adamı tarafından 7 bilge adamdan biri ve Antik Yunan’ın ilk filozoflarından biri olarak kabul edilir. Asya’nın Milet şehrinde dünyaya gelmiştir.
Ana çalışma ve düşünce alanı Metafiziktir. Kendisi Monizm (gerçekliğin tek bir ilkeden oluştuğuna inanan felsefi akım) filozofu olarak sınıflandırılır.
İlginizi çekebilir: Kahverengi Göz Makyajı
Yunanistan’ın en bilge adamlarından biri ve önemli bir matematikçi olan Thales, suyun her şeyin kaynağı olacağını ilan eden ilk filozof olarak kabul ediliyordu. Bununla birlikte kendisi matematikte de önemli buluşlara imza atmıştır. Bunlar arasında Thales teoremi nedir? Sorusu oldukça sık aratıldı.
Günümüzde matematikte oldukça fazla formülden yararlanılmaktadır. Bununla birlikte Thales teoremi bir üçgenin kenarlarından herhangi birine paralel bir çizgi çizilirse, sonucun orijinal üçgene benzer bir üçgen olacağını söyleyen bir geometri yasasıdır.
Yani bir üçgeni kenarlarından birine paralel bir doğru çizerek kesersek öncekine benzer bir üçgen elde ederiz.
İlginizi çekebilir: Ananas Suyu Ne İşe Yarar Cinsellik, Ananas İsteği Artırıyor 2023
Astronomi alanındaki en dikkate değer başarılarından biri, MÖ 28 Mayıs 585’te tam bir güneş tutulması tahmin etmesiydi. Geometride, kendi adını taşıyan teoremi (Thales teoremi) ile de tanınır.
Bununla birlikte felsefe tarihine adını yazdırmış olmasına rağmen bize yazılı bir eser bırakmadı. Onun düşüncesini dolaylı sözlü gelenek yoluyla biliyoruz. Yani bahsedilen Thales kitapları aslında yoktur.
Miletli Thales, physis felsefesi dediğimiz, yani her şeyin ilerlediği bir ilke (arche) arayışıyla karakterize edilen doğa felsefesini başlattı.
Thales yiyeceklerin ve gıdaların nemli olduğunu gözlemledi. Toprak, tohumlar ve mikroplar nemli bir yapıya sahiptir. Bundan, kuruluğun ölüm olacağı sonucuna vardı. Bu nedenle yaşam ile nem arasında yakın bir ilişki vardır. O halde Thales su kavramının yaşamın ilkesi olduğu düşüncesine varmıştır. Aslında, burada suyun daha derin bir anlamı vardır, her şeyin kendisinden kaynaklandığı bütünleştirici bir ilke olarak düşünülmelidir.
İlginizi çekebilir: Gizli Dosya ve Klasörler Windows 7,8 veya 10’da Nasıl Gösterilir?
Felsefe ve matematik gibi bir çok alanda başarılı çalışmalar yapan Thales sözleri ile de oldukça dikkat çekmiştir. Aynı zamanda sözleri günümüzde de oldukça sık kullanılmaktadır. Gelin hep beraber Thales’in meşhur olan sözlerine yakından göz atalım.
İlginizi çekebilir: Kulağa Kaçan Su Dışarı Nasıl Atılır? İşte 7 Taktik!
Dünyanın şekli yüzyıllardır araştırma konusu olmuştur. Kimisi dünyanın şeklini tepsiye benzetirken kimisi basit bir çemberden ibaret olduğunu söylemişlerdir. Buna ek olarak Thales dünyanın şeklini neye benzetti? Sorusuna cevap olarak yorum yapan filozoflardandır. Kendisine göre dünyanın şekli yarın bir kür ederim. Lakin bazı kaynaklarda yuvarlak olduğunu söyleyenler de vardır. Bununla beraber dünyanın suyun üzerinde olduğunu düşünmüştür.
Peki Thales dünyanın yuvarlak olduğunu söylemiş midir? Bazı kaynaklarda Thales’in dünya hakkında daire şeklinde olduğunu belirtiyorlar. Diğer insanlar ise Thales’in dünya hakkında yarım küre olduğundan bahsediyor.
Bizi Instagram hesabınızdan takip etmeyi unutmayın.
Yorumlar
Loading…