Türel bozdu Böcek düzeltecek

Türel bozdu Böcek düzeltecek

  Antalya’da son yılların en büyük tartışma konularının başında Boğaçayı geliyor. Bir önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından hayata geçirilen Boğaçayı Projesi’nin ilk etabı büyük tartışmalara neden olmuştu. Yıllardır doğal cazibesi ile dağdan gelen suların denize birleşim noktası olan Boğaçayı kazılarak havuz haline getirildi.

Burada yapılan işlem sonrası doğal yapısı bozulan Boğaçayı yaz aylarında sucul bitkilerin oluştuğu, çevreye kötü koku yayan ve sivrisinek üreten bir bataklık haline geldi. Büyükşehir Belediyesi’ne kelimenin tam anlamıyla ‘bela’ olan Boğaçayı’nın ikinci etabının Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelmesi büyük tepki almıştı.

Antalya Gündemi’nin haberine göre basın organlarında konuyla ilgili yayınlanan haberlerde Türel tarafından yapılan ilk etabının bu denli sıkıntı yarattığı bir ortamda ikinci etabın nasıl hayata geçirileceği sorgulandı. Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan Büyükşehir Meclisi’ne gelen bu madde komisyona sevk edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bu denli karşı çıkılan Boğaçayı Projesi’nin ikinci etabını meclis taşıması şaşkınlık yarattı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu alanın tamamen taşkından korunmak ve rekreasyon amacıyla yapıldığını söylediler. Türel döneminde yapılan projenin bu alanın ekolojik dengesini bozduğunu belirten yetkililer, “Projede iki tür kazığın toplamı 69 bin 500 metre. Yani bir başka değişle 70 kilometreye yakın kazık anlamına geliyor. Bu alan 750 metreye 200 metre. Ama en önemlisi 2.5 metre derinliğinde kazı yapılmış. Burada 660 bin metreküp kazı işlemi yapılmış.

Gelinen nokta da yaz aylarında su akışı olmadığı için bu alan gölet haline geliyor. Şu ana kadar burada 8 bin 929 ton sucul ot ve 61,6 ton da fiziksel atık çıkardık. Yukarıdan gelen rüsubat bu alanın kazılması nedeniyle kıyıya ulaşmadığı için burada erozyon başladı. Biz bu konuda bir rapor hazırlattık. Yapılan hesaplamalara göre 2014 yılları ile 2017 yılları arasında sahilde 15 cm gerileme yaşanırken, bu rakam projenin yapıldığı yıl olan 2017’den 2020’ye kadar olan sürede 1.2 metreye çıkmış durumda. Şu anda muhtemelen 2 metrenin üzerinde.

Bizde bu durum karşısında bir bilim kurulu oluşturduk. Bu kurulda Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, ASAT, Çevre Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi yer aldı. Ortaklaşa şu karara vardık ki, bu daha özne kazılan alanın doğal olarak dolması beklenecek. Bunda ciddi yol aldık. İkinci karar ise buranın su kaynağının da disiplin altına alınması.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Balık, Serik adaylığını açıklıyor

Balık, Serik adaylığını açıklıyor

Ambulans çağrılmasını reddetti hayatını kaybetti

Ambulans çağrılmasını reddetti hayatını kaybetti