Birçok türü olan bu meyvenin diğer adının ayı üzümü olduğunu biliyor muydunuz? Bu ismin nereden geldiği bilinmese de sıkça kullanılmakta ve birçok kaynakta da ayı üzümü olarak geçmektedir. Yaban mersini ile Kandida mantarından kurtulmak mümkün mü? Yaban mersinin besin değeri nedir? Yaban mersini nerede yetişir? Yaban mersini zararları nelerdir? Kandida’nın belirtileri nelerdir? Kandida diyeti nasıl yapılır? Hepsi ve daha fazlası için keyifli okumalar dileriz…
Yaban mersini nedir?
Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık alanlarını seven yaban mersini, ılımlı iklimlere uyum sağlamıştır. Literatürümüze yaban mersini ismi ile giren bu meyve, puslu veya parlak mavi rengi ve üzüm gibi olan görüntüsü ile görenleri büyülemektedir. Mavi Altın lakabı ile sağlık meyvesi olduğunu kanıtlamıştır. Ortalama 20 cm ila 50 cm arasında büyüyebilen ve çok dallı bir bitkidir. Farklı renkleri olan bu meyve dolgun meyveli bir çalı olarak bilinmektedir. Kadife yapraklı yaban mersini, adi yaban mersini, yer yaban mersini, bataklık yaban mersini gibi birçok çeşidi olan bu sağlıklı meyvenin her formu birbirinden lezzetlidir ve hepsi de hoş bir görüntüye sahiptir.
İlk formları Amerika’da keşfedilen yaban mersini, Osmanlı dönemlerinde de kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Norveç’te sıkça tüketilmekte ve gece görme kabiliyetini arttırdığı düşünülmektedir. Bu yüzden askerlere bolca marmelatları ve tatlıları yedirilmekteydi. Ta ki aslında doğru olan bu tez yalanlanana kadar.
Avrupa’da ve Amerika’da yetişen yaban mersini, ülkemizde ise Karadeniz bölgesinin yüksek dağların da yabani formlarda yetişmektedir. Amerika da yapılan çalışmalara göre yabani formlarına göre kültüre alınmış formların daha lezzetli, daha iri ve daha olgun olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde birçok farklı isimle anılmaktadır. Karadeniz’de yetişen bu yabani meyve cırtlak çileği, çalı çiçeği, köpek üzümü ve çalı çileği isimleri ile de tanınmaktadır.
100 gramında 57 kalori vardır. %84’ü su olan bu meyvenin içinde A ve C vitamini, folik asit, kalsiyum bulunmaktadır. Karbonhidrat seviyesi de oldukça yüksektir. Potasyum ve fosfor içeriğiyle de çok zengindir.
Yaban mersini faydaları nelerdir?
Yaban mersini Mavi Altın ismini vermekte ve antioksidan içeriği en yüksek bahçe meyvesi ve bitkisidir. Faydaları ise saymakla bitecek gibi değil. Ama sizler için en faydalı olduğu alanları derledik. Dilerseniz birlikte faydalarına göz atalım.
Yaban mersininin en büyük faydası gözlerimizedir. Gözleri miyop olan veya katarakt problemi olan hastalara büyük fayda sağlayan yaban mersini, retinayı güçlendirici özelliğe de sahiptir. Tavuk karası ismiyle de bilinen gece körlüğünün ilerlemesini yavaşlatmakta da büyük fayda sağlayan Mavi Altın yani yaban mersini, kılcal damarların çatlamalarını önlemektedir.
Kabızlık, basur gibi problemleri önleyen yaban mersini aynı zamanda ülser gibi mide rahatsızlıklarını ve mide krampları ve bulantılarını da gidermektedir.
Özellikle kadınların çok dert ettiği varislere birebir gelen bu yabani meyve, kanın pıhtılaşmasını azaltıp damarlardaki sertleşme ve kalınlaşmaları da önlemektedir. Ayrıca bolca kolajen içermesiyle de gözde meyvelerden biridir.
Son zamanlarda yapılan çalışmalara göre, somon balığı, yulaf, ay çekirdeği gibi 7 besinin zekayı geliştiren özelliğe sahip olduğu meyveler listesine eklenmiştir.
Yaban mersini nerelerde kullanılır?
Taze meyve olarak ya da kurutulmuş meyve halini kullanıldığınızda enerji veren bu meyveyi birçok farklı şekilde kullanabiliriz. Çocuklardan yetişkinlere her yaş grubunun severek tükettiği bu meyvenin her hali çok faydalıdır. Meyve suyu veya diğer meyvelerle kokteyl olarak kullanabilir, lezzetli içecekler hazırlayarak sindiriminizi kolaylaştırabilirsiniz. Çiçek ya da yaprakları ile kendinize kış çayları hazırlayarak C vitamini depolayarak birçok gribal enfeksiyondan korunabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri ile birleştirildiğinde de aşırı lezzetli ürünler ortaya çıkmaktadır. Özellikle anneler çocukları için tercih ederken her yaş grubu severek tüketmektedir. En çok dondurması tercih edilmektedir. Salata, kek, puding ve pastalara da lezzet katan yaban mersini kolesterolü de dengede tutmaktadır. Baharat sanayisinde de son zamanlarda oldukça tercih edilmektedir. Aktarlardan tozunu temin edebilir, bitkisel ilaç sektöründe de en faydalı ürünlerden biridir.
Yaban mersini zararları nelerdir?
Yaban mersininin kanı pıhtılaştırmayı önleyici özelliği bulunduğunu artık hepimiz biliyoruz. Yaban mersinin yararları başlığımızda bahsetmiştik. Kadınların regl dönemlerinde kanamalarının artması görülebilir çünkü yaban mersini ile pıhtılaşma önlenmiş olur. Kan şekerini düşürücü etkisinden dolayı diyabet sorunu olan hastaların kullanması sakıncalı olabilir. Doktorunuza danışmadan tüketmemenizi öneririz. Her meyve ve besin gibi aşırı tüketimi sonucu zararlı olabilir. İshal, şişkinlik yapabilir.
Yaban mersini nerede yetişir?
Yaban mersini asidik ve zengin toprakları sevmektedir. Toprak tipine bağlı olarak kökleri 1 metre aşağıya kadar inebilir. Kök sayısı çok olan bir bitki olduğundan geniş alanlar tercih edilmektedir. Dikimler donma olaylarına karşı ilkbahar döneminde yapılmalıdır. Eğer bahçe de birden çok yaban mersini ekilecek ise araları en az 100 cm açıklıkla olmalıdır. Hem hasat çalışanlarının hem de bitki için bu koşul önemlidir. Bu Mavi Altın denilen yaban mersini bitkisi -26 ila -29 dereceye kadar dayanabilir. Yaban mersininin ekiminden sonra 2000 günde, yapraklandıktan sonra ise 160 günlük yetiştirme istemektedir. Su dengesi çok dikkatli şekilde korunmalıdır. Genellikle yağmur suyu ile karşıladığı su, evlerinde saksıda yetiştirmek isteyen okurlarımız için farklı olacaktır elbette.
Yaban mersini ile Kandida mantarı tedavisi
Birçok hastalığı ve rahatsızlığa iyi gelen bu şifalı bitkinin anti bakteriyel özelliği en çok mantar haslıklarına etkili olmaktadır. Sizleri hemen her insanda bulunan ama her insanda zararlı olmayan bir bakteri ile tanıştırıyoruz. Kandida Albikans isimli bu mantar ile ilgili bilgi almak için okumaya devam etmelisiniz.
Genellikle ağızda, bağırsakta ve vajina da bulunan bu mantar, deriyi de etkileyebilen çok yaygın bir mantardır. Bu bakteri iyi huyludur ancak kana nüfuz ettiğinde vücutta bazı sorunlara yol açabilir. Esasında bağışıklık sistemimiz için çalışan bir bakteri olan Kandida Albikans fazla ürediğinde amacından sapar ve ürediği organa zarar vererek kana karışmayı başarır. Kana karıştığında çeşitli besinlere karşı hassasiyet veya alerji yapar. Bu besinler genelde yumurta ve mısır içerir. Dilde beyaz tabaka, ağız kokusu, hazımsızlık, tatlıya aşırı düşkünlük ve hormon dengesizliği gibi belirtiler vermektedir. Doğum kontrol hapları, yüksek dozda antibiyotikler, diyabet, zayıflamış bağışıklık sistemi nedenlerinden biridir. İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlarda göze çarpmaktadır.
Bu mantardan kurtulmak için ya da önlemek için size çok faydalı tarifler derledik. Oldukça lezzetli ve pratik tarifler bulunan bu bölümümüzü okumadan geçmeyin. Sizin için derlediğimiz bu tarifleri öğrenmeye ne dersiniz?
Kandida Albikans mantarı bildiğimiz üzere enfeksiyon hastalıkları kategorisine girmektedir. Bu mantar birçok insanın hayatını zorlaştırmaktadır. Bu sıkıntıdan çabucak kurtulmanız için ve Kandida mantarını önlemeniz için ilk tarifimizi paylaşıyoruz.
Yaban mersini çayı ile Kandida Albikans mantarı tedavisi
Yaban mersini meyvesinin kurusunu veya toz halini temin ettikten sonra çayını hazırlayabilirsiniz. Küçük bir çaydanlığa 2-3 yemek kaşığı yaban mersini tozu ya da kurusu katmanız yeterli olacaktır. Bu bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve çoğalan bakterilere karşı savaşmanızı sağlayacaktır.
Yaban mersini çayı ve devedikeni ile Kandida Albikans mantarı tedavisi
Yaban mersini ve deve dikeni bitkisini birlikte demleyerek vücudunuzdaki toksinleri atarak daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz. Aktardan elde ettiğiniz devedikeni tohumu ya da yaprağından bir tutam yeterli olacaktır.
Yaban mersinli, naneli ve Hindistan cevizi yağlı salata ile Kandida Albikans mantarı tedavisi
Yaban mersini ve Hindistan cevizi yağı ile hazırlayacağınız salatanıza nane katmanız da hem lezzetli bir öğün hem de Kandida mantarına karşı güçlü bir besin olacaktır. Taze yaban mersini veya kurusu da olabilir, 8-10 yaprak nane, salatalık gibi diyetinize uygun sebze ve meyvelerden dilediğinizi katarak hazırlayacağınız bu tarife 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı gezdirmeniz Kandida mantarını öldürmenize yardımcı olur.
Yaban mersini ve karanfil ile Kandida Albikans mantarı tedavisi
2 bardak suya 7-8 tane yaban mersini ve 3 diş karanfil katıp demlemeniz hem ağızda Kandida mantarına bağlı olarak oluşan pamukçuğu hem de sindiriminizi kolaylaştırarak Kandida mantarını yok etmeye yardımcı olacaktır.
Yaban mersini ve zeytin yaprağı ile Kandida Albikans mantarı tedavisi
Aynı şekilde yaban mersini çayımızı demlerken 3 adet zeytin yaprağı eklediğimizde bağırsaklardaki mantarları atmakta çok etkilidir. Ancak diyabetik hastalarda hekiminize danışmadan tüketime başlamayın. Çünkü zeytin yaprağı kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
Yaban mersini ve kedi pençesi ileKandida Albikans mantarı tedavisi
Yaban mersini çayımıza oldukça lezzet katacak kedi pençesi ekstresi Kandida mantarına ulaşmayı engelleyen klorik tabakayı parçalamak için en doğru bitkisel yöntemdir. Bunun için yaban mersini çayımızı demlerken 1 çay kaşığı kedi pençesi ekstresi eklememiz yeterli olacaktır.
Yaban mersini ve greyfurt suyu ile Kandida Albikans mantarı tedavisi
Size son olarak birkaç yağın karışımıyla oluşan bir tarif veriyoruz. 1 tutam kekik, 1 adet greyfurt suyu ve 100 gram yaban mersini suyu ile karıştırarak tüketin. Günde 1 su bardağı sabah akşam olmak üzere 2 kez tüketin. Bağırsaklarınıza fayda sağlayacak bu tarif aynı zamanda oluşabilecek farklı mantarları ve Kandida mantarının üremesini engellemektedir.
Yaban mersini ve Kandida mantarı ile ilgili en çok merak edilen sorular
Birbirinden faydalı tariflerimizden sonra sıra en çok merak edilen ve sorulan sorulara geldi. Sizin için en çok merak edilen soruları derledik ve hepsini tek tek cevapladık. İşte o sorular…
Evde yaban mersini yetiştirilir mi?
Her iklim tipine uyum sağlayabilen yaban mersini evde saksıda ya da bahçede yetiştirilebilir. Fide şeklinde temin edilen yaban mersini, tohumu alınarak da ekilebilir. Saksı da yetiştirmek isteyen okurlarımız için detaylı bilgi vermek istedik. Diğer bitkilere oranla geniş alanı seven yaban mersini için ne kadar geniş bir saksı olursa o kadar iyi olacaktır. Nemli toprakları seven yaban mersini için kaliteli gübreli bir toprakta bitkinizin daha iyi meyve vermesini sağlayacaktır. Saksı ve toprak işlemi hazır olduktan sonra tohumlarınızı toprağın içerisine atıp can suyu dediğimiz ilk suyunu vermelisiniz. Güneşi oldukça seven yaban mersinini ilkbaharda ekmeniz en doğrusu olacaktır. Eğer fide olarak temin ettiyseniz toprağa dikkatlice yerleştirip üstünü kapatmanız yeterli olacaktır. Gene can suyu ile dikme işlemini tamamlamış olursunuz.
Yaban mersini ne kadar tüketilmelidir?
Kan şekeri düşürücü etkisinden dolayı günde en fazla 3 bardak çayı tüketilebilir. Eğer tazesini tüketecekseniz günde 100 gramdan fazla tüketilmemelidir. Fazla tüketmeniz halinde şişkinlik ve ishal gibi yan etkiler görülebilir.
Yaban mersininin tadı nasıldır?
Yaban mersini birçok kişinin lezzet testinden tam puan almıştır. En çok merak edilenlerden biri ise tadının nasıl olduğudur. Tatlı-ekşi karışımı mayhoş bir tada sahiptir. Bu lezzetlerden hoşlanan kişilerin mutfaklarından eksik etmeyeceğinden eminiz.
Yaban mersini kurusu neye iyi gelir?
Birçok faydası bulunmasının yanında en çok belirgin faydası, gözlere iyi gelmesi ve oluşan vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarını gidermektedir.
Yaban mersini Kandida mantarı diyetinde kullanılır mı?
Yaban mersini Kandida mantarı diyeti için çok uygun bir besindir. İster çayı ister kurusu ister taze haliyle tüketilmesi diyetinize fayda sağlarken tedavi sürecinde de büyük fayda ve kolaylık sağlayacaktır.
Önemli Uyarı: Burada belirtilen sağlık bilgileri, maske tarifleri, kür tarifleri ve bilimum detaylar internet ortamından derlenmiştir. Doktor tavsiyesi değildir. Genel bilgiler olup doğruluğu teyit edilmemiştir. Bu tür tariflerin her vücutta düzenli ilaç kullanımı, çeşitli hastalıklar, vücut hassasiyetleri veya aşırı kullanımlar sebebiyle farklı sonuç verebileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla doktor kontrolü ve doktorunuzun vereceği miktarlar dışında bu tür tarif veya kürleri kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Sitemizde yer alan bilgiler reçete değildir. Tavsiye niteliği taşımaz. Yine de burada yazan bilgilerden ötürü kullanımlardan doğabilecek zararlardan kişinin kendisi sorumlu olup cemre.com internet sitesi ve yazarları sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
Loading…