Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeli?

Yaz mevsiminde havalar ısınınca beslenme ve uyku düzeni de değişmektedir. Aklımıza gelen soru da yaz aylarında nasıl beslenmelidir. Çünkü yaz aylarında sıcakların da etkisi ile yemek pişirmek tam bir işkence haline gelebiliyor. Sıcak havalarda beslenme ve iştah çoğunlukla olumsuz etkilenmektedir. Yaz aylarında sağlıklı beslenmenin püf noktalarına birlikte göz atalım.

Yaz aylarının güzel bir yanı da güzel ve lezzetli meyveleridir. Çilek, kiraz, erik, karpuz, kavun, üzüm gibi meyveler ile istediğiniz gibi beslenebilirsiniz. Her yiyeceği mevsiminde bulabilseniz de en sağlıklısı mevsiminde tüketmektir. Mevsim yiyeceklerinin vücudumuza gerekli vitaminleri sağlama özelliği vardır. Ayrıca vücudumuzun ihtiyacı olan mineralleri, enzimleri, antioksidanları ve fitokimyasalları sağlamanıza da yardımcı olmaktadır. Meyveleri tüketirken de bir porsiyonu aşmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü meyvelerde de şeker olduğu için diyabet hastalarının çok tüketmemesi gerekir. Sağlıklı bireyler de meyve tüketiminin fazla olması kilo alımına sebep olabilir.

Beslenme rutinlerimizi değiştirmek ve bağışıklığımızı yükseltmek için vücudumuzun ihtiyacı olan bazı besinleri almamız gerekir. Burada yaz rutinleri oldukça önemlidir. Beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirip daha sağlıklı hale getirmek oldukça önemlidir. Mesela yaz aylarında renkli salatalar yapabilirsiniz. Ve çok sevilen meyveli parfeler de yapılabilir.

İlginizi Çekebilir: Terenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sıcak havalarda su tüketimi çok önemlidir. Vücudumuz sıcak havalarda terleme yolu ile daha çok terleyeceği için bol miktarda su tüketilmelidir. Su tüketimi ile metabolizmamız daha dengeli çalışır ve metabolizma dengelenir. Bunun için pek çok biyokimyasal sürecin gerçekleşmesinde son derece önemli bir rol oynamaktadır. Her gün en az 2 ya da 2,5 litre su içmek çok önemlidir.

Eğer su içmeyi çok sevmiyorsanız suyun içine elma, portakal, limon, salatalık dilimleri atabilirsiniz. Taze nane, çilek ve tarçın da ekleyebilirsiniz. Her gün yanınızda su taşıyınız. Ve suyu cam şişede taşımanız daha sağlıklıdır. Her gün ne kadar su içtiğinizi kontrol etmek için şişe taşımak en sağlıklısıdır. Suyun yanında süt, ayran, kefir, cacık, soğuk çay ve taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri de içmeli ve vücudunuzun ihtiyacını diğer mineral ve elektrolitleri karşılayabilirsiniz.

Su vücudumuz için çok önemli olduğu için su içeren besinleri de bol miktarda tüketmeniz çok önemlidir. Böylece vücudunuzun su ihtiyacı karşılanır ve vücudunuzun ihtiyacı olan besin ögelerini alması sağlanır. Sebzelerin içinde yüzde 90-95 oranında su bulunmaktadır. Meyvelerde de yüzde 80- 90 arasında su bulunmaktadır. Yaz sebzelerini ve meyvelerini tercih edebilirsiniz. Ve yağlı tohumlar içeren fındık, ceviz, badem gibi besinler tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerini de tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Yaz aylarında en çok tercih edilen meyveler de gerek yemeğin yanında gerek öğün olarak peynir ekmek ile tüketilen karpuz ve kavundur.

Yaz aylarında sıcakların etkisi ile günlük öğün sayısı azalır. Günlük öğün sayısı azalınca da tükettiğimiz besin miktarı da artar. Bu durumda sağlıklı ve doyurucu ara öğünler hazırlanmalıyız. Ara öğünlerin doyurucu ve sağlıklı olması çok önemlidir. Bu ara sağlıklı atıştırmalıklar çiğ fındık, ceviz ve badem, sütlü soğuk kahve, yoğurt ve meyve, karpuz ve peynir, yulaf ve süt gibi pratik ve doyurucu olan besinlerdir. Bu ürünlerin özelliği de enerji verme ve tok tutmasıdır.

Su içeriği yüksek ve sağlıklı olan meyve ve sebzelerden tüketmek oldukça önemlidir. Özellikle kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi sorunlarının çözümünde meyve sebze tüketimi çok önemlidir. Ve kabızlığa iyi geldiği için gün içinde mutlaka tüketilmelidir. Meyve ve sebzeler antioksidan açısından oldukça faydalıdır. Her türlü yeşil sebzeler, meyveler ve süt ürünleri bol bol tüketilmelidir.

Salatalar çoğunlukla her mevsimde sofralarımızda yer almaktadır. Yaz aylarında da salata yaparak gayet sağlıklı bir öğün elde edebilirsiniz. Yemeklerin yanında yiyebileceğiniz gibi salatalarınızı ara öğün olarak yoğurtlu, tahıllı, tavuklu, balıklı olarak da hazırlayıp tüketebilirsiniz. Protein içeren tavuk, balık gibi salatalar sizi uzun süre tok tutar. Salataların sosları da son derece lezzet verse de sos seçiminiz çok önemlidir. Eğer doğru sosu seçmezseniz kilo almanıza neden olur. Seçtiğiniz sos çok önemlidir. İçeriği sağlıklı olan bir sos seçerek sağlıklı bir salata tüketmiş olursunuz.

Yaz aylarında çok tercih edilen içeceklerden birisi de smoothilerdir. Güçlü bir besin kaynağı olan smoothilerin özelliği ihtiyacınız olan besinleri almanızı sağlamasıdır. İhtiyacınız olan ve tüketmeyi çok sevmediğiniz besinleri çok fazla vakit harcamadan smoothiler elde edebilirsiniz. Kendiniz yapacağınız için neler içerdiğini de bilirsiniz. Yaz aylarında keyifli olarak tüketilen smoothiler sizin isteğinize göre şekillenecektir. Yaz mevsimde çok sayıda meyve olduğu için istediğiniz lezzeti vermeniz çok kolay olacaktır. Renkli meyveler bunun için çok uygundur. Keyifli ve sağlıklı olan bu içeceği günde bir öğününüzün yerine koyabilirsiniz.

Yazımızda sizler için yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz sorusunun cevabına göz attık. Sizlerde eğer canınız yağlı yemekler yapmak ve yemek istemezse burada bahsettiğimiz şekilde beslenebilirsiniz. Yaz aylarında beslenmenizi biraz daha hafif ve renkli hala getirebilirsiniz. Su içmeyi ve su içeren meyve ve sebzeler tüketmeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Nurseda Binici kimdir? TikTok'un güzel fenomeni hakkında bilinmeyenler...

Nurseda Binici kimdir? TikTok’un güzel fenomeni hakkında bilinmeyenler…

Selin Yağcıoğlu Kimdir? Selin Yağcıoğlu boşandı mı? İşte detaylar