Zencefil ile tartar temizliği mümkün mü? Zencefilin faydaları nelerdir? Tartar nasıl oluşur?

Zencefil ile tartar temizliği mümkün mü? Zencefilin faydaları nelerdir? Tartar nasıl oluşur?

Bu yazımızda siz Kıymetli okurlarımıza son günlerde farklı amaçlar ve farklı faydalarından dolayı evlerimizde mutlaka bulundurduğumuz bir bitkiyi anlatacağız. Zencefilin faydaları nelerdir? Zencefilin zararları nelerdir? gibi soruları yanıtlarken aynı zamanda zencefil ile tartar temizliği mümkün mü? Zencefil ile tartar nasıl temizlenir? gibi sorularınıza yanıtlıyoruz. Bu başlıklarımız ilginizi çektiyse, dilerseniz okumaya devam edebilirsiniz. Çayınızı yudumlarken tek seferde okuyacağınız bu yazı için keyifli okumalar dileriz…

Zencefil ile tartar temizliği

Zencefil nedir?

Zencefilgiller familyasının kraliçesi olan bu zencefil, zerdeçal ile kardeş bir bitkidir. Boyu 1 metreye kadar uzayabilmektedir. Yaprakları ince ve uzundur. Sarı-kırmızı renkte çiçeklere sahip olan zencefil, çok yıllık bir bitkidir. Kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Görünüşü yer elmasına benzemektedir. Zencefil başta Çin olmak üzere tropik veya yarı tropik iklimleri yaşayan ülkelerde yani Hindistan, Endonezya, Japonya’da yetişir. Kullanılan kısmı yani kök yumruları belli bir şekle sahip değildir, şekilsizdir.

İçerdiği bileşenler yönünden de çok zengin olan zencefil tam bir şifa kaynağı olarak kabul edilir. %80’i su olan zencefilin %12’si nişasta ve kalsiyumdan oluşur. %2’si protein geri kalan %1’lik kısmı ise yağdır. Baharat ve alternatif tıp dünyasında her rahatsızlığa iyi gelen zencefil, günlük kullanımda vücudumuzdaki manganın %79’unu karşılamaktadır.

Zencefil ile tartar temizliği

Zencefil’in yararları nelerdir?

Alternatif tıpta özellikle mide rahatsızlıklarına ve baş dönmesine çok iyi geldiği savunulmaktadır. Hazımsızlığa ve gaz problemlerini ortadan kaldıran zencefil çaylarını tüketebilir aynı şekilde özellikle mevsim geçişlerinde ve romatizmaya bağlı olarak gelişen eklem ve kas ağrılarında da tüketilebilir. Yoğun spor sonucu oluşan kas ağrılarını giderdiği bilinmektedir.

Zencefil karaciğerde oluşabilecek olan yağlanmayı önleyerek karaciğer hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yağ yakımına yardımcı olan zencefil, kilo vermenize de büyük katkı sağlamaktadır. İçindeki önemli bileşenler sayesinde sağlıklı şekilde kilo vermenizi ve vücudunuzdaki önemli kalsiyum protein gibi değerleri kaybetmenizi önler.

Kan pıhtılaşmasını da önleyen zencefil, kalp sağlığını korumakta ve kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kalp krizini tetikleyen en önemli etkenlerden biri de strestir. Sinirlerinizi yatıştırır. Tansiyonu düzenleyici özelliği sayesinde oluşabilecek tehlikelerden korur ve huzurlu vakit geçirmenizi sağlar.

Solunum hastalıklarında geleneksel bir yöntem olarak kullanılan zencefil, astım gibi ciddi bir solunum yolu rahatsızlığını da tedavi etmektedir. İçindeki aktif bileşikler sayesinde solumayı rahatlattığı söylenmektedir. Aynı zamanda alerjik olan solunum daralmalarını da giderdiği bilinmektedir.

Zencefil ile tartar temizliği

Kanserlere özellikle de yumurtalık kanserine çok etkili olduğu açıklanmıştır. Günde 2-3 zencefil yağı ya da 1-2 gram zencefil tüketimi oluşan kanser hücreleri ile savaşır ve yeni oluşan hücreleri zayıflatıp yok eder. Aynı şekilde enfeksiyon hastalıklarıyla da savaşan zencefil özellikle kış günlerinde herkesin bardaklarında çay olarak bulunuyor.

Çoğu kişinin geceleri sütle birlikte tükettiği zencefil anksiyeteye çok iyi gelmekte ve uyumaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Soğuk algınlığı ve griplere birebir etki gösteren zencefili mutfaklarımızdan eksik etmiyoruz. Peki ya her derdimizde koştuğumuz zencefilin zararları var mıdır? Zararları varsa bunlar nelerdir? Dilerseniz devam edelim.

Zencefilin zararları nelerdir?

Olası bir hassasiyet ve fazla tüketimi dışında yan etkisi bulunmayan zencefili herkesin kullanmaması tavsiye edilmektedir. O listede ise; başta 2 yaşından küçük çocuklar olmak üzere kan sulandırıcı özelliği bulunduğu için kan sulandırıcı ilaçları ile kullanılmaması ve cerrahi operasyon öncesi içilmemesi önerilmektedir. Hamile olan kadınların fazla tüketmemesi önerilir çünkü düşüğe sebep olabileceği söylenmektedir. Safra taşı bulunan kişilerin kullanmaması gerekmektedir. Keskin kokusundan dolayı alışkın olmayanlarda mide ekşimesi görülmesi normaldir.

Zencefil nerelerde kullanılır?

Taze, kurutulmuş ve toz haldeki formlarının yanında yağ formu da bulunmaktadır. Genellikle öksürük şuruplarına lezzet vermek için kullanıldığı gibi meye sularında da kullanılmaktadır.

Taze zencefil aynı kardeşi olan zerdeçal ile başta Hindistan olmak üzere Asya mutfaklarına lezzet katmaktadır. Çorbalarda, pilavlarda ve çeşitli güveç yemeklerinde sıkça tercih edilen zencefil, Dünya üzerinde çayları ve özel kahve, kokteyl gibi karışımları ile tanınmaktadır. Son zamanlarda turşusu da tercih edilmeye başlamıştır. Hatta zencefilden reçel, şarap ve gazoz bile yapılmaktadır.

Ayrıca sadece mutfaklarda değil temizlik ürünlerinde de kullanılan zencefili sabun, şampuan, parfüm ve masaj yağı gibi ürünlerin içinde de görebilirsiniz.

Zencefil ile tartar temizliği

Zencefil çayı nasıl hazırlanır?

Genellikle toz zencefil çayı tercih edildiği için önce toz zencefil çayının yapımını paylaşmak istedik. Toz zencefil çayı tarifine geçmeden önce taze zencefil çayına oranla daha keskin bir tadı olduğunu belirtmek istedik. Her 1 su bardağına 1 çay kaşığı toz zencefil konulmalıdır. Aksi taktirde tadı hiç beklediğiniz gibi olmayacaktır. Kaynayan suyun içine 1 çay kaşığı toz zencefili kattıktan sonra 10 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Dilerseniz limon ve balla lezzetlendirebilirsiniz. Taze zencefil çayı içinse pek değişen bir şey yok aslında. Zencefil kökleri temizce yıkanıp soyulur. 1 cm kalınlığı kadar tadının daha güçlü olması isteğinize göre 5 veya daha fazla dilim kesilir. Kaynayan suya katılır ve 15 dakika demlenir. Aynı şekilde tatlandırmak için limon ve balla tatlandırabilirsiniz. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun diyoruz.

Zencefil ile tartar temizliği

Evde tartar temizliği mümkün mü? 

Birçoğumuzun farkında olmadığı tartarlar kimisinin en büyük derdi. Peki ya tartar nedir? Tartar temizliği nasıl yapılır? Tartar temizliği evde mümkün mü? Hepsinin cevabı ve daha fazlası için dilerseniz devam edelim.

Tartar nedir?

Diğer adı diş taşı olan tartar, uzun süre maruz kaldığı plaklardan kurtulamadığı için meydana gelmektedir. Plak denilen şeyler biriktiğinde ise sertleştiği için fırçalamayla geçmezler. Diş etlerini tahriş ederek başlayan bu süreç, kanamalar ve iltihaplanmalar ile devam eder. Sarı veya bronz renkte olan diş taşları giderilmediği taktirde kahverengi ve siyah rengine dönebilir.

Çay ve kahveyi fazla kullanan bireylerde özellikle oluşan diş taşının yapısı gözenekli olduğu için çabucak kir ve kalıntıları tutabilir. Ayrıca bu gözeneklerin içinde yapışkan bir yapı bulunur. Bu özelliği sayesinde diş eti problemlerine ve çürüklere davetiye çıkarmaktadır.

Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşumunu önleyebiliriz. Ancak bunların yanı sıra ağız bakımı da çok önemli. Hem ağzı bakımı hem tartar temizliği için size doğal bitkisel yöntemler derledik. 6 ayda bir önerilen doktor kontrollerinde doktorunuzu bile şaşırtacağınıza eminiz. Evde de tartar temizliği mümkün. İşte o tarifler.

Zencefil ile tartar temizliği

Zencefil ile tartar temizliği mümkün mü?

Zencefil birçok hastalığa iyi geldiği gibi hem diş sağlığında hem de ağız ve diş bakımında kullanılabilir. Sizler için zencefil kullanarak çok pratik şekilde diş taşlarınızdan nasıl kurtulacağınızı açıklayacağız. Sadece bir tarif ile değil işinize yarayacak birçok tarif ile sizlerleyiz.

Zencefil ve susam ile tartar temizliği tarifi

Susam hem dişlerinizi cilalar hem de bakım sağlar. Tabi bir de zencefil ile birleşince sonuçlar mükemmel olmaktadır. 1 yemek kaşığı susamı 1 çay kaşığı suyu ve 1 tatlı kaşığı zencefili iyice karıştırın. Robottan geçirmeniz daha iyi olacaktır. Bu karışımı kuru diş fırçanıza alın ve dişlerinizi bastırmadan fırçalayın. Bastırdığınız taktirde diş taşlarından kaynaklı olarak oluşan diş eti çekilmelerinde kanamalar olabilir. Haftada 2 kez uygulayabileceğiniz bu tarif ile 2 ayda diş taşlarınızdan kesin olarak kurtulabilirsiniz.

Zencefil ve gliserin ile tartar temizliği tarifi

4 çay kaşığı bitkisel gliserin ve 3 çay kaşığı zencefil malzemelerini karıştırın ve günde 1 defa olacak şekilde dişlerinizi bu yumuşak yapılı karışım ile fırçalayın. Daha etkili ve çabuk sonuç almak isterseniz 1 çay kaşığı aloevera jeli katabilirsiniz. Her 3-4 günde bir tekrarlayabilirsiniz. Aloevera diş etlerinizi iyileştirirken, zencefil kir önleyici özelliği ile savaşırken gliserin gözeneklerin kapanmasını sağlar. 3 ay kadar bir süre içinde diş taşlarından kurtulabilirsiniz.

Zencefil ve limon- karbonat karışımı ile tartar temizliği

1 yemek kaşığı karbonat ile 1 yemek kaşığı limon suyunu, 1 tatlı kaşığı zencefil tozunuzla karıştırın. Ve dişlerinizi bu karışım ile 2 dakika boyunca fırçalayın. Ağzınızı ılık suyla çalkalamadan önce 1 dakika bekletin. Ancak karbonatı fazla kullanmanız durumunda diş minelerinize zarar verebileceğiniz için bu karışımı haftada 1 kereden fazla kullanmamanızı öneririz. Bu tarifteki her ürünün anti bakteriyel özelliği bulunduğu için ağız bakımınız içinde büyük fayda sağlar. Haftada 1 kez olacak şekilde düzenli kullanımda 10 ila 12 hafta içerisinde diş taşlarından kurtulabilirsiniz. Eğer hassas diş yapısına sahipseniz limonun içerisindeki sitrik asit seviyesinden kaynaklı olarak bu tarifi kullanmamanızda fayda var. Bir de siz değerli okurlarımıza önemli bir not bırakmak istiyoruz. Karbonatın içinde Alüminyum bulunmaz. Bu yaygın bilinen bir yanlıştır.

Zencefil ve portakal kabuğu ile tartar temizliği tarifi

Kullanacağınız portakalı temizce yıkayın.1 adet portakal kabuğu ve 1 tatlı kaşığı zencefili robottan geçirerek macun haline getirin. Diş fırçanızı bu karışıma batırarak dişlerinizi bu karışım ile 2-3 dakika kadar yumuşak bir şekilde fırçalayın. Haftada 2-3 uygulayabileceğiniz bu yöntem, asit içeriği ile plak lekelerini çıkarmakta etkilidirler. Portakal kabuğu zencefil ile birleştiğinde doğal beyazlatıcı görevini üstlenmektedir. Her kullanımdan sonra ağzınızı ılık su ile çalkalayıp durulamayı unutmayın. Düzenli kullanımda 2 ayda diş taşlı probleminizden kurtulabilirsiniz.

Zencefil ile tartar temizliği

Zencefil ve çilek-domates kürü ile tartar temizliği tarifi

Çilek ve domates C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu c vitamini ağız ve diş sağlığımız için oldukça önemlidir. 2 çilek ve yarım domatesi robottan geçirin ve üzerine zencefil tozunu ekleyip tekrar robotu çalıştırın. Oluşan bu karışım ile dişlerini fırçalayan 2 dakika kadar bekletin ve ılık suyla çalkalayarak durulayın. Domatesin asidik içeriği ve çileğin koku önleyici özelliği ile zencefilin kir önleyici özelliği ağzınıza bakım yapar. Haftada 1 uygulayabileceğiniz bu yöntem ile 3 ay kadar bir süre içinde tartar temizliğiniz sonuç verecektir.

Zencefil ve Hindistan cevizi yağı ile tartar temizliği tarifi

1-2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını 1 yemek kaşığı zencefil tozu ile karıştırıp macun haline getirin. Hindistan cevizi yağı ağız kokusunu yok ederken zencefil ise dişlerinizde ve ağzında bulunan mikropları öldürür. Bu uygulamada bir püf nokta var. Oda bu fırçalama işleminden sonra sıcak suyla ağzınızı çalkalamanız. Soğuk ya da ılık suyla durulamanız dişlerinizi fırçaladığınız Hindistan cevizi yağından arındırmayacak ve ağzınızın için yağlı hissiyat ile kalacaktır.

En çok merak edilen ve sık sorulan sorular

Sizler için çok merak ettiğiniz o soruları derleyip cevapladık. İşte o sorular.

Zencefil ne kadar tüketilmelidir?

Toz hali günde en fazla 1 kez, taze hali ise 1 gram kadar tüketilmelidir. Fazla tüketimi halinde yukarı da bahsedilen yan etkileri görmeniz çok muhtemeldir. Fakat her gün tüketmenizde bir mahsur yoktur. Örneğin bir gün salatada tüketirken, ertesi gün çorbalarınızda kullanabilirsiniz. En çok tercih edilen ise çay formudur. Genelde sabahları aç karnına ya da yemeklerden önce tüketilmesi önerilir. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi düzenler. Dilerseniz sizinle zencefil çayının nasıl hazırlandığını anlatalım.

Zencefil ne için kullanılır?

Doğal bir ağrı kesici olan zencefil, öksürüğe ve soğuk algınlığına da iyi gelmektedir. Özellikle taze zencefili çiğ şekilde çiğnemek içeriğindeki lif kaynağı ile sindiriminizi kolaylaştırır ve kilo vermenize yardımcı olur.

Zencefili kimler kullanamaz?

Zencefil tüketimine herkesin vücudu aynı tepkiyi vermeyebilir. Özellikle ülser sorunu olan, İBH yani iltihaplı bağırsak hastalarının fazla kullanmaması önerilir. Aynı şekilde safra taşı olan kişilerin kullanmaması önerilir. Fazla kullanılması durumunda ritim bozukluğu yapan zencefil, kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalıdır?

Tartar denilen bu rahatsızlık diş etlerinde ve dişlerde oluşabilecek birçok sorunun habercisidir. İhmal edilmemesi gereken bu sorun mutlaka düzenli olarak giderilmeli ve dikkat edilmelidir. Size verdiğimiz tarifler ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı ile diş taşlarından kurtulabilirsiniz.

Diş taşı temizliği acır mı?

Birçok kişinin dişçilerden korktuğunu biliyoruz. Ancak diş taşı temizliği acısız ve kolay bir işlemdir.

Diş taşı temizlenirken uyuşturuluyor mu?

Çok basit ve acısız bir işlem olduğu için uyuşturmaya gerek kalmamaktadır.

Zencefil ile tartar temizliği

Bu çok faydalı bitkimiz zencefil, zerdeçal ile aynı familyadan gelmektedir. Genellikle benzer görüntü de olan ve benzer koşullarda yetişen zerdeçal yazımızı da okumak isterseniz buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Önemli Uyarı: Burada belirtilen sağlık bilgileri, maske tarifleri, kür tarifleri ve bilimum detaylar internet ortamından derlenmiştir. Doktor tavsiyesi değildir. Genel bilgiler olup doğruluğu teyit edilmemiştir. Bu tür tariflerin her vücutta düzenli ilaç kullanımı, çeşitli hastalıklar, vücut hassasiyetleri veya aşırı kullanımlar sebebiyle farklı sonuç verebileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla doktor kontrolü ve doktorunuzun vereceği miktarlar dışında bu tür tarif veya kürleri kullanmamanız tavsiye edilmektedir.  Sitemizde yer alan bilgiler reçete değildir. Tavsiye niteliği taşımaz. Yine de burada yazan bilgilerden ötürü kullanımlardan doğabilecek zararlardan kişinin kendisi sorumlu olup cemre.com internet sitesi ve yazarları sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
Ebegümeci ile çıban tedavisi mümkün mü? Ebegümeci faydaları nelerdir? Çıban izi nasıl geçer?

Ebegümeci ile çıban tedavisi mümkün mü? Ebegümeci faydaları nelerdir? Çıban izi nasıl geçer?

Yaban mersini ile Candida (Kandida) mantarı tedavisi mümkün mü? Yaban mersini faydaları nelerdir? Candida (Kandida) mantarı tedavisi için tarifler.

Yaban mersini ile Candida (Kandida) mantarı tedavisi mümkün mü? Yaban mersini faydaları nelerdir? Candida (Kandida) mantarı tedavisi için tarifler.